İSİFED KUZEY AFRİKA FAS’A ÇIKARMA YAPTI.

İSİFED KUZEY AFRİKA FAS’A ÇIKARMA YAPTI.
İSİFED (İstanbul Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu) 22-26 Şubat tarihleri arasında Fas’ın sanayi kentlerini ziyaret ederek bir dizi görüşmeler yaptılar.

İSİFED (İstanbul Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu) Fas’ın Casablanka, Rabat ve Marekeş, şehirlerine bir gezi düzenlendi. Geziye, İSİFED’ üyeleri ESİDER, HASİAD, KSİAD, BEYSİAD’a üye birçok sanayici ve iş adamı katıldı. Fas’ın Sanayi Şehirlerindeki iş adamı ve sanayiciler ile bir dizi görüşmeler yaptılar. Son yıllarda Fas ile Türkiye arasında artan Ticaret hacminin daha da geliştirilebilmesi ve iş olanaklarının araştırılması için düzenlenen geziye Başkanlık eden İSİFED Genel Başkanı Başkanı Muammer Ömeroğlu, İSİFED Yönetim Kurulu Üyesi ve ESİDER Başkanı Fevzi Torolsan, İSİFED Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kurtman, İSİFED Yönetim Kurulu Üyesi ve HASİAD Yönetim Kurulu Üyesi, Levent Eren, ESİDER’den Turgut Şavlı, Ahmet Kurt, Barışcan Özata, Huseyin Soyöz, Turan İşcan, Semra Saniye Mert, Orhan Ramazanoğulları, BEYSİAD’tan ( Beylikdüzü Sanayici ve İşadamları Derneği ) Fehmi Denizli ve Mehmet Sandal, HASİAD’tan ( Hadımköy Sanayici ve İş Adamları Derneği ) Ahmet Şeker, KSİAD’tan ( Küçükçekmece Sanayici ve İş Adamları Derneği ) Erhan İbak ve Gine İstanbul Başkonsolosu Orhan Argun geziye katılanlar arasındaki yerlerini aldılar.

Türk heyetine Başkanlık eden İSİFED Genel Başkanı Muammer Ömeroğlu ve heyette yer alan çok sayıdaki sanayici, Fas’ın Sanayi şehirleri, Casablanca, Rabat, Marakeşte gibi şehirlerdeki yöneticileri ile bir araya gelerek, önemli görüşmeler yaptılar.

İSİFED Heyeti, Fas’taki temaslarında İnvest’in Morocco yöneticilerinden Ayda Fathi ve Mahassine El Rhermoul ile de bir araya geldiler. Burada bir süre görüşen Türk ve Fas Heyetleri arasında Ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi için gereken adımların bir an önce atılması için ikili bir komisyon kurulması önerisi değerlendirildi. Sıcak bir ortamda geçen görüşmelerde her iki ülke iş adamları ortak yatırım alanları konusunda yeni teknik ve önerilerin geliştirilmesi fikrine sıcak baktıklarını açıkladılar. Türk ve Faslı sanayici ve iş adamları ortak sanayi yatırım olanakları ve karşılıklı ihracat potansiyelinin en üst düzeye çıkartılabilmesi konularını masaya yatırdılar.

Başkent Rabat’ta Türkiye’nin Fas Büyükelçisi Ethem Berkan Öz ve Ticari Ateşe Önder Duman ile bir araya gelen iş adamları, Türk İş adamlarının Fas’ta ne gibi ortak yatırımlar yapabilecekleri, Fas’ın coğrafi ve ticari özellikleri, karşılaşılması muhtemel zorluklar ve bu sorunların nasıl üstesinden gelinebileceğini ve sorunların nasıl çözüleceğinin yolları konusunda bilgi aldılar. Türk İş adamları ziyaretin sonunda Türkiye’nin Fas Büyükelçisi ve Ticari Ateşe Önder Duman’a Türkiye’den getirdikleri hediyeleri taktim ettiler.

FAS’LI İŞ ADAMLARINDAN TÜRK HEYETİNE SICAK KARŞILAMA

İSİFED Heyeti sırası ile CGEM ve Fas INN gibi Sanayi kuruluşlarına ait Federasyon ve Dernekleri ziyaret ettiler. Fas’ın Sanayici ve İş adamları Dernekler Federasyonu olan “CGEM veFas INN” Genel Sekreteri Omar Oukrid ile bir görüşme yaptılar. Omar Oukrid, Türk iş adamlarına Federasyon olarak ne gibi çalışmalar yaptıklarına dair çeşitli bilgiler verdi.

İSİFED Başkanı Muammer Ömeroğlu; “Bu ziyaret öyle zannediyorum ki; iki ülke ilişkilerinin daha da geliştirilmesi, Fas ile olan ticari bağlarımızın daha da güçlenmesine katkı sunacaktır” sözleri ile ziyaretin önemine değindi. “Sizlerin bizleri ziyaret ederek, iki dost ve kardeş ülkenin var olan ticaret hacminin daha da geliştirilmesine önemli katkılar sunacaktır” diyen Faslı sanayiciler, Türk heyetini sıcak bir şekilde ağırladılar. Fas heyetinin ardından kendilerini misafir ettikleri için teşekkür konuşması yapan İSİFED Başkanı Muammer Ömeroğlu; “Dost ve Kardeş ülke Fas’ta olmaktan son derece mutluyuz. Türk sanayici ve iş adamları olarak gelişen ve hızla globalleşen dünya ticari dengelerin lehimize çevrilmesi için, ülke insanımızın ortak paydalarda buluşarak, iki ülke ticari çıkarlarının geliştirilmesi için elimizden gelen her türlü desteği vermek istiyoruz. Türk ve Fas sanayici ve iş adamlarının ortak yatırım alanlarının araştırılması ve geliştirilmesi için ne gibi çalışmalar yapılabileceği konusunda önemli adımlar atmak için sabırsızlanıyoruz” dedi.

Fas’a ziyaretin en önemli yanlarında birisi de geziye katılan Türk sanayici ve iş adamlarının eşleri ile birlikte katılması oldu. Türk İş adamları Fas’ın çeşitli kentlerine yaptıkları geziye ilk kez eşleri ile birlikte gitmeleri, iş adamlarının ürünlerin üretilmesinin yanı sıra Türk sanayicilerin dış pazarlarda ürünleri pazarlarken yaşadıkları zorlukları yerinde görmeleri bakımından çok faydalı olduğu kanaatine vardıklarının altını çizdiler. Fas’a yapılan geziye katılan Türk iş adamlarının eşleri, eşlerinin yanında gitmelerinden çok büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, Fas’ın tarihi ve turistik yerlerini gezdiklerini hem de sanayici ve iş adamlarının yaşadıkları sıkıntıları yerinde gördüklerini belirttiler. Dış ülkelere ihracat yapan iş adamlarının işlerinin hiçte kolay olmadığı kanısına vardıklarını belirten bayanlar, eşlerinin verdikleri çabaları yerinde görmekten çok memnun olduklarını söylediler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.