İstanbul seçimi ekonomiyi vuracak

İstanbul seçimi ekonomiyi vuracak
Ekonomi şimdi de İstanbul seçiminin ağır yükü altına girdi. AKP'nin itirazıyla YSK'nın aldığı seçim yenileme kararı yüzünden ekonomi, kur ve faiz artışının yanı sıra seçim vaatleri nedeniyle daha da zayıflayacak.
İstanbul seçimlerinin yenilenmesi, zaten zor durumdaki ekonominin iki koldan birden daha da yıpranmasına yol açacak. Ekonomi bir cephede artan döviz kuru ve faizin ağır baskısını yaşarken, diğer cephede yeni seçim vaatlerinin faturası altında ezilecek.

Seçim, iktidarla zam pazarlığına oturmaya hazırlanan işçi ve memur ile bin liralık bayram ikramiyesine zam bekleyen emekliler için ise adeta piyango oldu.


BİTMEYEN SEÇİM SARMALI
Ekonomi, referandum, Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler, erken genel seçim ve yerel seçimler derken şimdi de tekrarlanacak İstanbul seçimiyle karşı karşıya kaldı. Seçimler yüzünden ekonomide belirsizlik artarken, üretim ve yatırım düşüyor, kur, enflasyon ve faizler artıyor, ekonomiyi ayağa kaldırabilecek reformlar askıya alınıyor, içi boş vaatler ekonominin yükünü artırırken bütçe açığı olağanüstü boyuta ulaşıyor.

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre seçimin tekrarlanacağının açıklanmasıyla döviz kuru yükselmeye başladı. Bu şirketlerin mali dengesini bozacak. İktidar köprü, otoyol ve şehir hastaneleri gibi mega yatırımları döviz üzerinden garanti ödemeli yaptırdığı için dövizdeki her artış bütçe açığını daha da artıracak. Aynı dış borçlarını karşılayabilmek için daha çok TL ödemek zorunda kalan özel sektörün de mali yapısı bozulacak. Kur ve faizlerdeki artış zam dalgasını getirirken halkı alım gücü düşecek, yoksulluk daha da artacak.



İşçi, memur ve çiftçi ne bekliyor?

Skandal seçim kararı, memurdan emekliye, işçiden çiftçiye kadar geniş kesimleri ise beklentiye soktu. 


– 200 bin kamu işçisi yüksek zam almayı umuyor.

– Memur ve işçiler ağustostaki toplu sözleşme için yüksek zam sözü almak istiyor. Emeklilerse bin liralık bayram ikramiyesine %26 zam bekliyor.

– Emeklilikte yaşa takılanlar şansını bir kez daha deneme imkanı bulurken, öğretmen, polis, hemşire ve din görevlileri 3600 ek göstergenin seçimden önce çıkarılmasını istiyor.

– İşçilerin karşı çıkacak Kıdem Tazminatı Fonu'nun rafa kalkması bekleniyor. 


 
 
 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.