Kiralar cep yakıyor

Kiralar cep yakıyor
İstanbul’da kiralar yüzde yüz arttı. Depozito fiyatları cep yakıyor. Beşiktaş, Fatih, Kadıköy ve Ataşehir... Yüz yüze eğitimin başlamasıyla öğrencilerin dönüşü, kentsel dönüşüm ve son zamanlarda inşaat sektörünün durması yoğunluğu artırdı. Kimse kiralık

Hepsiemlak, İstanbul’da son bir yıl içerisinde kira fiyatlarının yüzde 50’nin üzerinde artış gösterdiği 50 mahalleyi açıkladı. Rumeli Hisarı’nı yüzde 238’le Beşiktaş’ın Vişnezade, yüzde 218’le Sarıyer’in Reşitpaşa, yüzde 171’le Beşiktaş’ın Gayrettepe semti ve yüzde 150’yle Kadıköy’ün Fikirtepe mahallesi takip etti.
 

İstanbul’da son günlerde kiralık evlerde yüzde yüze yakın bir artış söz konusu oldu. Buna rağmen kiralık daire bulmak neredeyse imkansız. Milliyet’ten Çiğdem Yılmaz, Beşiktaş, Fatih, Kadıköy ve Ataşehir’de emlakçıları gezerek kiralık ev aradı. Yeni evlenecek bir çift gibi 3 bin TL ile 5 bin TL gibi bir fiyat aralığı belirleyen Yılmaz, ne kendi belirlediği fiyat aralığında ne de farklı bir fiyatta kiralık daire bulamadığını aktardı. Emlakçıların vitrinlerinde kiralık daire ilanlarının dahi olmaması dikkat çekerken, girdiğimiz hemen tüm emlakçıların vitrininde sadece satılık daire ilanları vardı. Gün boyu konuştuğumuz emlakçıların hemen hepsi, kira taleplerinin çok olduğunu ancak bu talepleri karşılayamadıklarını söyledi. Kiralık ev bulunmamasının sebebini de, yüz yüze eğitimin başlamasıyla öğrencilerin dönüşüne, kentsel dönüşüm ve son zamanlarda inşaat sektörünün durmasına bağladılar.

Anında kapıyorlar

Fatih’te girdiğimiz bir emlakçıda da, yeni evlenecek bir çift olduğumuzu ve kiralık ev aradığımızı söylediğimizde duyduğumuz ilk şey, ‘Şu an buralarda bulmanız çok zor’ oldu. Boşalan dairelerin geldiği gibi gittiği söyleyen emlakçı, “Elimizde şu an sadece bir tane kiralık daire var ama o da size pek uygun değil. Doğal gazı yok ve yatak odası bir bütün şeklinde odaya sığmaz. Eğer diyorsanız bu şekilde idare ederiz. Size hemen verebiliriz. 2 bin TL kira 4 bin TL ise depozito” dedi.

İranlılar çoğaldı

Beşiktaş’ta gezdiğimiz emlakçılarda da ne yazık ki kiralık bir ev bulamadık. Son birkaç ay içindeki tüm dairelerin öğrenciler tarafından tutulduğunu söylediler. Fiyatların neden bu kadar arttığını sorduğumuzda ise talebin artmasıyla birlikte ev sahiplerinin de kiraları artırdığını belirttiler.
Talebin bu kadar artmasının bir nedeni de, pandemi nedeniyle öğrencilerin yurt yerine evleri tercih etmesi olarak açıkladılar. Ataşehir’de girdiğimiz bir emlakçı ise bu yıl çok fazla İranlının ev kiralığını söyledi. Öğrenci olup olmadıklarını sorduğumuzda da birçoğunun öğrenci olmadığını söyledi. Kadıköy’deki emlakçılar da, ellerinde kiralık daire olmadığını söyleyip benzer açıklamalarda bulundu.

Emlakçılar ne diyor?

Emlakçıların kira artışına dair görüşleri şöyle:

Yunus Aydın: 2013’ten beri Mecidiyeköy’de emlakçıyım böyle bir durum görmedim. Öğrenciler geçen yıl çıkınca yabancı müşterilerle doldurduk evleri. Bu yıl öğrenciler geri geldi ama şimdi ev bulamıyorlar. Bulanlar da iki kat para vermek zorunda.

İsmail Taşpınar: İki yıldır yeni yapı yapılmıyor. Yeni evler yapıldıkça rayına oturur ama yine de o kadar düşmez. Kiralar şu an pahalı olduğu için öğrenciler apart tarzı yerler kiralayıp idareten kalıyorlar.

Memduh Alkoyun: Yabancılar kalabalık kalmayı kabul ettikleri için 1000 liralık yere 2000 lira verebiliyorlar. İzzetpaşa’da 1000 liralık ev 2000 lira oldu. Geçen haftadan beri gelen her daire gitti. Hiç ilana bile çıkmıyoruz, vitrinlerimiz boş.
Coşkun Kaleli: Yabancıların yoğun talebinden dolayı yerlilere cevap veremiyoruz. Mal sahiplerinin de işine geliyor. Öğrenciler boşta kaldı, emlak piyasası fırladı. 2000 liralık daireler 4000 lira oldu. Eşyalılar 5000 liraya kadar çıktı.

Yüzde 290 zam

İstanbul’da son bir yıl içerisinde kiralık konut kategorisinde ortalama metrekare fiyatındaki en yüksek artış yüzde 290’la Sarıyer’in Rumeli Hisarı mahallesinde gözlemlendi. Asgari ücretin 2 bin 825 lira olduğu Türkiye’de, özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde kiralar el yakıyor. Hepsiemlak, İstanbul’da son bir yıl içerisinde kira fiyatlarının yüzde 50’nin üzerinde artış gösterdiği 50 mahalleyi açıkladı. Rumeli Hisarı’nı yüzde 238’le Beşiktaş’ın Vişnezade, yüzde 218’le Sarıyer’in Reşitpaşa, yüzde 171’le Beşiktaş’ın Gayrettepe semti ve yüzde 150’yle Kadıköy’ün Fikirtepe mahallesi takip etti. Hepsiemlak Genel Müdürü Zeynep Tandoğan, İstanbul’un öne çıkan semtlerindeki kiralık konut fiyat artışını şöyle değerlendirdi: “Yaklaşık 1,5 yıldır kiralık ev fiyatlarında belli başlı bölgelerde çok hızlı artışlar yaşadık. Her zaman söylediğimiz gibi bunun ana sebebi aslında pandemi sürecinde evlere kapanmamız oldu. İhtiyaçlarımızı net bir şekilde analiz ettik ve yeni hayatımıza daha uygun yaşam alanı bulmaya yöneldik. Kimimiz şehir değiştirdi, kimimiz semt. Pandemi başlarında bu hareket daha fazlaydı ve git gide normal seyrine döndü. Piyasadaki hareketlenme de kiralık fiyatlarda yüksek artışlara neden oldu. En fazla artış olan semtleri incelediğimizde de aslında şaşırtıcı sonuçlarla karşılaşmadık. İstanbul’un en gözde semtleri diyebileceğimiz bu bölgelere talep her zaman olacaktır ancak elbette bu hızda devam etmesini beklemiyoruz. Tüm bu semtlerimiz dışında ilk 50’lik listeye baktığımızda ise İstanbul’un merkezi ve nispeten ulaşımı kolay semtleri her zaman kiralık konutta fiyat artışıyla dikkat çekmeye devam ediyor.”

Öğrenciler otellerde kalıyor

Ordu Valiliği, kentteki üniversiteleri kazanarak kayıt yaptıran öğrencilerin barınma konusunda yaşadığı sorunlar için girişimde bulundu. Yurt çıkmayan ya da ev bulamayan üniversite öğrencileri, valiliğin kiraladığı otellerde misafir ediliyor. Valilik, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarındaki işlemleri süren ve kiralık ev bulamayan öğrencileri otellerde misafir ediyor. Eğitim için kente gelen ve kalacak yeri olmayan öğrenciler, valiliğe başvurarak, otellerde misafir edilmeye başlandı. Vali Tuncay Sonel, kalacak yeri olmayan öğrencilerin geçici süre otellerde konuk edileceğini belirterek, “Ordu'muza, ülkemizin çeşitli illerinden üniversite için gençlerimiz gelmekte bugünlerde. Yurt çıkmayanlar var, ev bulamayanlar var. Biz de Ordu Valiliği olarak otellerimizle anlaştık, öğrencilerimize ev sahipliği yapmaya çalışıyoruz. Valiliğimizin hemen girişinde yer alan ‘Açık Kapı’ ofisimizde öğrencilerimiz karşılanıyor. Yurt çıkmayan ya da ev bulamayan öğrencilerimiz otellerimizde ağırlanıyor. Akşam yemeği kendilerine ikram ediliyor. Devletimizin şefkati ve merhameti genç kardeşlerimize gösteriliyor. Onlar bizim misafirimiz. Yurt çıkıncaya kadar ya da ev buluncaya kadar valiliğimizin misafiri olarak temiz ve salgın şartlarına uygun, sağlıklı bir ortamda vakitlerini geçiriyorlar” dedi.

Skandal açıklama

Gelen tepkiler ve mağduriyetler karşısında Hürriyet'e açıklamada bulunan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, şunları kaydetti: “Serbest piyasa ekonomisi varken, ‘Kiralara üst sınır getirilsin’ demek mümkün değil. Kalkıp kimseye ‘Sen malını şu fiyata sen bu fiyata ver’ diyemezsiniz. Neye göre üst limit koyulacak? Ancak devlet tarafından daha farklı önemler alınabilir. İnsanlar biraz mesafeyi göze aldığında ev bulabilirler. İstanbul’da seçenek bitmez. Ama sen illa ‘Ben Beşiktaş’ta oturacağım’ diyorsan sıkıntı. Şişli, Kadıköy, Beşiktaş’ta ‘Şu fiyata ev bulurum’ diyorsan bulamazsın. Çünkü artık buraların bir piyasası oluşmuş durumda. Merkezi yerlerde de, öğrenciler için ciddi sıkıntılar olduğunu görmüyorum. Aileler ve yeni evleneler çiftler için bir sıkıntı olduğunu söyleyebiliriz. Ama 3 kişi birleşip bir evi tutabilir. 5 bin TL kiraya merkezi bir yerde öğrenciler birleşip bir ev bulabilir. Su elektrik vs. bir öğrenciye maliyeti 2 bin TL’dir. Özel yurtlardan daha uygun.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.