Kriz rakıyı teğet geçti

Kriz rakıyı teğet geçti
İhracat hedefi 10 milyon litre.
2014’ü 36 milyon dolarlık ihracatla tamamladıklarını anlatan Mey Alkollü İçkiler San. ve Tic. AŞ CEO’su Galip Yorgancıoğlu, “Rakı ihracatında hedef 10 milyon litre. Rakımızı 55 ülkeye gönderiyoruz. Yunanistan’da rakı satışları krize rağmen hızla artıyor” dedi.

MEY İçki 2015’te yatırımlarına devam etti. 3 yıldır özellikle Türk rakısını dünyada global bir marka yapmak için tanıtım kampanyalarına ve dışa açılıma ağırlık veren Mey Alkollü İçkiler San. ve Tic. AŞ CEO’su Galip Yorgancıoğlu’yla 2015 yazının nasıl geçtiğini konuştuk. Geçtiğimiz yaz özellikle Türklerin de yaz aylarında uğrak yeri olan Yunan Adaları’nda varlığını ispatlayan Mey’in 50 milyon litrelik rakı üretim kapasitesi ve 12 farklı rakı markası var.

'HEDEFLERİ YAKALADIK'


Dünyada ve Türkiye’de ekonomide sıkıntı söz konusu. Öncelikle 2015 nasıl geçiyor? 2015 hedeflerini tutturabilecek misiniz?

- 2014 yılını 36 milyon dolar ihracatla sektörümüzde birinci olarak kapatmıştık. 2014’ün sonunda da yeni global marka konumlandırmamızın lansmanını yaptık. Rakı kültürünün temelinde bulunan sofra etrafındaki sıcak ve samimi sohbeti anlatan “Unrush your World” platformuyla, dünyada da popülerleşen ‘anın tadını çıkartmak’ ve ‘yavaşlamak’ konseptleriyle uyumlu iletişim stratejisi geliştirdik. Dolayısıyla 2015 yılı itibariyle farklı ülkelerde bu kampanyanın iletişiminin başlaması ile tüketicilerle daha yakın bağ kurmaya ve hayatlarında daha fazla yer almaya başladık ve gücümüzü arttırdık. 2015 ihracatımızın şu an hedeflerimiz doğrultusunda başarıyla devam ettiğini söyleyebiliriz. Özellikle yılın ilk yarısında ihracatta hedeflerimizin de üzerinde puanlar aldık. Bu da hem yeni ülkelerle ticarete başlamamızdan hem de mevcut ülkelerdeki yatırımlarımız sonucunda artan performansımızdan kaynaklanıyor. Bu sene de ihracat şampiyonu olmayı ümit ediyoruz.


GLOBAL MARKA OLMAK


İhracat hedefleriniz nedir?

- İhracatta, 3 yıl içinde 5 milyon litreden 10 milyon litreye çıkma hedefimiz var. Yani, 3 yılda ihracatımızı ikiye katlamayı planlıyoruz. Bunun için planlarımız vardı, hepsi de devam ediyor. Aksama yok. Şirketimiz içinde ihracat departmanımızın yanı sıra tamamen bu işe yoğunlaşacak bir uluslararası rakı pazarlama departmanı da oluşturduk.

Yunanistan krizi nasıl etkiledi satışlarınızı?

- Yunan adalarındaki ve ana karadaki bulunurluğumuz ve tüketimimiz istikrarlı bir şekilde artmaya devam ediyor. Rakımız, hammaddeleri ve üretim süreciyle fark yaratarak, deneyenlerin vazgeçemeyeceği bir tat olarak kabul ediliyor. Balık, et ve mezelerin vazgeçilmez tamamlayıcısı rakımız. Bizce diğer anasonlu içeceklere kıyasla fark yaratıyor.

Yunan Adaları’nda en çok Türkler var. Ancak bu sene geçen yıla oranla sezon hem geç başladı hem de geçtiğimiz yaz gibi değil deniliyor...
- Türk turistler açısından da yaz sezonunu seçimler ve sınavlar gibi nedenlerle biraz gecikmeli başladı. Öte yandan gerek Yunan adalarının Türkler için artan popülaritesi, gerekse de kriz nedeniyle Avrupa’dan gelen turizmin azalmasıyla, Yunan esnafları ve halkı bu sezon için umutlarını Türklere bağlamış durumda. Sonuç olarak krizin işimize olumsuz bir yansıması olacağını beklemiyoruz.

55 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR


Kaç ülkede Türk rakısı satılıyor?

- Rakımızı şu anda 55 ülkeye ihraç ediyoruz. Avrupa ülkelerinin yanı sıra, ABD, Kanada, Ortadoğu ülkeleri, Kuzey Afrika ülkeleri, Uzakdoğu’da Çin, Japonya, Güney Kore ile Avustralya da dahil olmak üzere pek çok ülkede ürünlerimizi tüketicilerle buluşturuyoruz. Artan portföyümüzle hem kalite algısını destekliyor hem de farklı damak tatlarına hitap edebiliyoruz.

Türkiye’den sonra en çok nerede satılıyor?

- Türkiye’den sonra en çok Kuzey Kıbrıs’ta satış yapıyoruz. Bunun yanında Almanya bizim için çok önemli bir pazar haline geldi. Örneğin Almanya’da her 100 noktanın 69’unda rakımız bulunuyor. Hollanda’da bulunma oranımız noktaların yüzde 45’i civarında… İngiltere’de penetrasyon oranımızı yüzde 15’e çıkarmayı hedefliyoruz. Son dönemlerde yaptığımız çalışmalar rakı satışını da arttırıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.