Küresel piyasalarda 'Rusya-Ukrayna' gerginliği sürüyor

Küresel piyasalarda 'Rusya-Ukrayna' gerginliği sürüyor
Küresel piyasalarda Rusya'nın Ukrayna harekatının yarattığı gerginlik devam ediyor. Asya piyasalarında Çin'in likidite enjeksiyonunun da desteğiyle pozitif fiyatlama görünürken ABD vadelilerinde ilk işlemlerde düşüş kaydedildi.

Perşembe günü hisse senetleri çok sert hareketlerle dalgalanırken bu sabah Asya’da Çin teknoloji şirketleri öncülüğünde toparlanma yaşanıyor.

Perşembe günü baş döndürücü hareketler yaşayan Amerikan Borsalarında “dipten alımlar” günün artıda kapanmasını sağladı.

Bir ara ayı piyasası bölgesine giren Nasdaq 100 yüzde 3,4 yükselriken S&P 500 de yüzde 1,5’lik artış kaydetti.

Amerikan vadelileri bu sabah ekside seyrediyor.

Çin Merkez Bankası’nın likidite enjeksiyonuyla birlikte MSCI Asya Pasifik haftanın en hızlı yükselişini kaydediyor. Çin Şanghay Bileşik, Güney Kore Kospi, Japon Topix artıda işlem görüyor.

Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,2 geriledi. Güvenli limanlardan ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,95’te dengelenirken altının onsu yüzde 0,5 yükselişle 1.913 dolardan alıcı buluyor.

RUSYA'YA AĞIR YAPTIRIMLAR

ABD Başkanı Joe Biden Rusya’ya karşı yaptırımların dozunu artırarak ülkenin Dövizle iş yapma kapasitesine kısıtlayacaklarını, yaptırımların Rusya ekonomisine ağır maliyet yaratacağını belirtti. Biden bu kapsamda beş Rus bankasına yaptırım getirdiklerini açıkladı.

Rusya’nın SWIFT ödeme sisteminden çıkarılmasına Avrupa’nın karşı çıktığını belirten Biden ayrıca Rus enerji ihracatına yönelik de yaptırım açıklamadı.

İngiltere ise daha sert yaptırımlar duyurdu. Rusya’nın en büyük bankalarından VTB Bank’ın varlıklarının derhal dondurulmasına karar veren Johnson hükümeti Rusya’nın İngiltere’de tahvil ihraç etmesini yasakladı.

Rus firmalar da Londra’dan finansman temin edemeyecek. İngiltere Başbakanı Boris Johnson ayrıca 100’den fazla Rus vatandaşına da yaptırım uygulayacaklarını açıkladı. Avrupa Birliği de Rusya’nın finansal piyasalarına erişimini kısıtlayacağını duyurdu.

 
 
 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.