Pide fiyatları açıklandı

Pide fiyatları açıklandı
Ramazan'a günler kala merak edilen fiyatlar açıklandı.Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Ramazan ayında 350 gram pidenin Ankara'da 1,5 liradan, İstanbul'da ise 300 gram pidenin 1,5 liradan satışa sunulacağını bildirdi.
Balcı, Federasyon merkezinde düzenlediği basın toplantısında, ramazan pidesi fiyatları ve "Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği"nin getirdiği ekmekteki değişiklere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Geçen yıl Türkiye genelinde azami fiyatı kilogram başına 4.30 lira olan pidenin, bu sene ramazan ayında azami fiyatının 5 lira olarak belirlendiğini ifade eden Balcı, fiyatların 4 lira ile 5 lira arasında illerin maliyet hesaplarına göre değiştiğini, Türkiye genelinde kilogramı 5 liranın üzerinde satışın olamayacağını kaydetti.

Balcı, pidenin 2011 ve 2012 fiyatı aynı olduğu için bu sene zorunlu bir fiyat artışı olduğunu belirterek, Ramazan ayında 350 gram pidenin Ankara'da 1,5 liradan, İstanbul'da ise 300 gram pidenin 1,5 liradan satışa sunulacağını dile getirdi.

Kocaeli'nde de 350 gram pidenin 1,5 lira olacağının altını çizen Balcı, bunun yanında 450 gram pidenin 2 lira olduğu illerin de bulunduğunu söyledi.

- "Ekmeklerde katkı maddesi kullanılmayacak"

Balcı, bugün itibarıyla yürürlüğe giren "Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği'' hakkında da bilgiler vererek, bundan sonra fırınlarda üretilen normal ekmek, kepekli ekmek ve tam buğday ekmeğinde imalat aşamasında kesinlikle katkı maddesi kullanılmayacağını bildirdi.

Bu konuyla ilgili fırıncıların hazır olması için federasyona bağlı odaları yaklaşık 20 gün önce uyardıklarına işaret eden Balcı, yapılan değişikliklerle halkın damak tadına hitap eden daha lezzetli ekmeklerin satılacağını belirtti.

Balcı, bugün itibarıyla kepek oranı yüksek undan ekmek yapılma mecburiyetinin geldiğine dikkati çekerek, un sanayicisinin artık bu tebliğe göre un yapacağını ifade etti.

Türk halkının bugüne kadar ekmeği sağlıklı bir şekilde tükettiğini, bundan sonra daha da sağlıklı ekmek tüketeceğini dile getiren Balcı, şöyle konuştu:

"Normal beyaz ekmekte de B1, B3, B6 vitaminleri vardı. İnsan hayatı için çok önemli vitaminleri içeriyordu. Ancak kepek oranı yüksek, tuz oranı az olan ekmek insan sağlığı için daha faydalı. Daha faydalı olduğu için de bakanlığımız bu düzenlemeyi yaptı. Federasyonumuz da bu kepek oranı ve tuz oranındaki düzenlemelere destek verdi. İnşallah esnafımızın da duyarlılığıyla hayata geçmiş olacak. Bu yönetmelikle birlikte marketler ve bakkalların dışında hiçbir yerde ekmek satışına müsaade edilmiyor. Bundan önce görmüş olduğumuz kötü görüntüler de olmayacak. Çünkü halkın temel gıdası olan ekmek bizim için çok önemli. Vatandaşımızın sofrasına gelinceye kadar o hijyen ve sağlıklı ortamı muhafaza etmek gerekiyor. Bakkal ve marketler de dışarıya ekmek kasaları bırakamayacak. Kesinlikle vatandaşın kolay elleyemeyeceği yerde ekmek muhafaza edilecek."

-"Ekmek fiyatını muhafaza etmeye çalışıyoruz"

Balcı, yapılan düzenlemeden önce ekmeklere katılan katkı maddelerinin hamurun mayalanma sürecini ortadan kaldırarak hızlı bir şekilde mayalanmasını sağladığını belirterek, şimdi hamurun kendi doğal seyri içinde gelişimini tamamlayacağını ve daha lezzetli bir ekmeğin ortaya çıkacağını ifade etti.

Katkı maddeleri katılmayacak olan ekmeğin daha tok olacağını, damak tadına hitap edeceğini dile getiren Balcı, balon gibi şişmiş ekmeğin raflarda olmayacağını söyledi.

Balcı, bu yeni düzenlemelerin fırıncılara ekstra maliyet getirip getirmeyeceğinin sorulması üzerine de, üretimde işçilik maliyetinin artacağını kaydetti.

Halil İbrahim Balcı, "Katkı maddesi kullanarak belirli bir insan sayısı ile 10-15 bin ekmek yapıyorsanız, katkı maddesi kullanmadan aynı insan gücü ile 7-8 bin ekmek yapabilirsiniz" dedi.

Geçen yıl Türkiye'deki ekmek kilogram fiyatının azami 4 lira olduğuna dikkati çeken Balcı, fiyatlarda 4 lirayı muhafaza etmeye, azami fiyatın üstüne çıkmamaya çalıştıklarını vurguladı.

Balcı, bu fiyatın üzerine çıkmamak için oda yöneticilerinin gerekli duyarlılığı gösterdiğinin altını çizerek, "İnşallah 2011'in sonundaki fiyatı bu yılın sonuna kadar taşımış oluruz" ifadesini kullandı.

Bu uygulamanın israfı önlemede de olumlu katkısı olacağına işaret eden Balcı, bugüne kadar yapılan çalışmalardan sonra Federasyon olarak bütün ağırlıklarını "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası"na vereceklerini kaydetti.

Balcı, günlük 6 milyon ekmeğin 3 milyonunun fırınlarda israf edildiğini belirterek, "Küçümsenmeyecek bir israf, bu da fırın enflasyonundan kaynaklanıyor. Başbakanlığın genelgesine paralel olarak bu çalışmayı İçişleri Bakanlığı ile yaparak fırın enflasyonunun önüne geçmemiz gerekiyor. Bir taraftan tüketici olan halkımızı bu konularda bilinçlendirirken bir taraftan yüzde 50 israfa sebep olan bu olumsuz uygulamayı da yönetmeliklerle olumlu hale getirmemiz gerekiyor ki israf konusunda netice alalım" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.