Piyasalarda deprem!

Piyasalarda deprem!
Yurtiçi piyasalarda satışlar hızlanırken, dolar aniden alev aldı. Bankalararası piyasada dolar 2,3024 ile iki aydan bu yana en yüksek düzeye çıktı.
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 17 Aralık'ta yapacağı toplantı öncesi dolar tırmanışını sürdürürken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faiz indirimi isteğini yinelemesi ile alev aldı. Dolar 2.30'u aşarken, borsa ise 83 bin sınırına kadar gevşedi.

Güne 2.27 seviyesinde başlayan ve öğlen saatlerine kadar 2.27-2.28 bandında dalgalanan dolar/TL ikinci seansta seviyeleri tek tek aştı. gün içerisinde en yüksek 2.3024 seviyesine yükselen dolar saat 16:26 itibariyle yüzde 0.88 yükselişle 2.2977 seviyesinden işlem görüyor. Euro/TL ise aynı saatlerde yüzde 1.51 primli 2.8660 seviyesinde seyrediyor. 


BIST'te düşüş yüzde 2'ye yaklaştı


Güne yatay seyirle 84.712 puandan başlayan  BIST 100 endeksinde ise satış bakısı ikinci seansta hızlandı. 83 bin sınırına kadar gevşeyen endeks şu saatlerde yüzde 1.84 düşüşle 83.128 puandan işlem görüyor. Endeks gün içerisinde en yüksek açılış değerini, en düşük ise 83.107 puanı gördü.


ALB Menkul Değerler Analisti ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, ABD’de başta büyüme olmak üzere ekonomik göstergelerin ekonominin düzelmekte olduğunu gösterdiğine işaret ederek şunları söyledi:
 

Gözler Fed'e çevrildi


"Bu durum Fed’in faizleri artırma konusunda elini güçlendirmektedir. Nitekim, FED Başkan Yardımcısı Stanley Fischer’ın “kayda değer zaman” ifadesinin kalkabileceğine ilişkin sinyal vermesinden sonra gözler Fed’in 16-17 Aralık’ta yapacağı toplantısı büyük bir önem kazandı. 


Toplantıda “kayda değer zaman” ifadesinin kalkmasına yönelik bir karar çıkması halinde dolarda yukarı yönlü hareket devam edebilir. Tam tersi durumumda ise piyasalar nefes alabilir, ancak “kayda değer zaman” ifadesi kalkmasa bile Fed’in ABD ekonomisinin gidişatına yönelik yapacağı açıklamaların dozajı önemli olacaktır. 2,2580 seviyesi USDTRY paritesinde yukarı hareketin etkili olmaya devam edebileceği bölgedir. 


2,2500 üzerinde oluşan bantta 2,3000 direncinin hedeflenmesi muhtemeldir. 2,3000 üzeri ise yeni bir bant aralığı oluşmasına sebebiyet verecektir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.