Piyasanın gözü kritik görüşmede: Dolar kuru 7,10'u aştı!

Piyasanın gözü kritik görüşmede: Dolar kuru 7,10'u aştı!
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik durumu bugün uluslararası yatırımcılara anlatacak. Piyasalar bu görüşmelerin detaylarını merak ederken dolar/TL gün içinde 7,10 seviyesini aştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik durumu bugün uluslararası yatırımcılara anlatacak.

Piyasalar bu görüşmelerin detaylarını merak ederken dolar/TL gün içinde 7,10 seviyesini aştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın uluslararası yatırımcılarla düzenleyeceği telekonferansın izleneceği bugün Dolar/TL 7,10 seviyesini aşarken Bakan Albayrak’ın uluslararası telekonferansı saat 16.00’da başlayacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), corona virüsü (Covid-19) salgını ile mücadele kapsamında bankaların elindeki kaynakların Türkiye'de kullanılmasına yönelik kararlar aldı.

Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte korona virüs nedeniyle 59 kişinin hayatını kaybettiğini, toplam can kaybının 3 bin 520 olduğunu, iyileşen 5 bin 119 kişi ile birlikte toplam 73 bin 285 kişinin iyileştiğini açıkladı.

‘İKİNCİ ÇEYREKTEKİ SERT DARALMA FİYATLANDI’

Reuters’a konuşan bir bankanın Hazine yetkilisi, “Piyasalarda ekonomiye yeni bir döviz girişi sağlanıp sağlanamayacağı, ekonominin kademeli açılmaya başlamasının piyasalara etkilerini takip ediyoruz. İkinci çeyrekte sert bir daralma olacak, bu fiyatlandı.

Ancak Mayıs ve Haziran’da Türkiye’de ve dünyada ekonomiler kademeli açılıyor. ‘Hasar ne kadar azaltılabilecek? Sağlığa etkisi ne olacak?’ bu iki sorunun yanıtı çok önemli. Bu süreç Türkiye gibi yeni bir döviz girdisi ihtiyacı olan bir ülkede ekonomik tahminlerin de baştan aşağı değiştirilmesi ile de sonuçlanabilir” dedi ve ekledi:

Dünyada dolar, euro yen … döviz likiditesi artık neredeyse sınırsız. Kısa vadeli sermaye endişelerini ortadan kaldırabilecek gelişmelerin ya da şu anda güvenli limanda kalmak isteyen yatırımcıların gelişmekte olan ülkelere yöneldiğini de görebiliriz. Pek çok krizden çıkışta bu yaşandı. Ancak kısa vadede ise endişeler belirginleşiyor.

BDDK adımı kurda kısa vadede büyük bir aşağı yön getirmese de yukarı gidişi biraz sınırlayabilir. Bu son dönemde atılan bir çok adımlan da devamı niteliğinde. Dün açıklanan REK verileriyle de teyit edildiği üzere TL aşırı değersiz bir yere doğru gidiyor. Konvertibiliteyi azaltan her adımlar ise kısa vadeli etkilerinin ötesinde kalıcı olması halinde orta vadede negatif yansıyacaktır.

İNGİLTERE VE ABD GÖRÜŞÜYOR

Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılan İngiltere ile ABD arasında serbest ticaret anlaşması müzakereleri başladı. Öte yandan ABD Başkanı Trump, Covid-19 nedeniyle ara verdiği seyahatlerine yeniden başlıyor. Trump, salgın sonrası ortaya çıkan durum ile başa çıkmanın ikinci aşamasına geçilmesiyle birlikte corona virüsü salgını ile mücadele için oluşturulmuş olan görev gücünün faaliyetlerine son vereceklerini bildirdi.

YUAN YÜKSELİŞTE

Yatırımcılar ABD-Çin arasındaki gerilimi endişeyle takip ederken, tatilin ardından Çin’de piyasaların gerilemesiyle yuan yükseldi, dünya genelinde pek çok piyasa ise düştü. Petrol azalan talebin ardından arz fazlası riskinin artmasıyla kazanımlarını sonlandırdı.

ABD borsası vadeli kontratları eksiye dönerken, S&P 500 endeksi vadeli kontratları yüzde 0.3 geriledi. Çin’de Perşembe gününden beri tatil olan piyasalar bugün açıldı. Çin lokomotif hisseleri yüzde 0.6 düştü. Avustralya borsaları ise yüzde 0.8 geriledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.