Sayaç paraları geri alınabilir

Sayaç paraları geri alınabilir
EPDK sayaç parasının kaldırılmasına karar verdi. EPDK sayaç parasını kaldırırken sayaçların zorla değiştirilmesinden kaynaklı alınan paraların abonelere geri ödenmesi gündeme geldi Sayaç parası kaldırıldı.
Ancak bu gelişme sayaç değiştirme büyük ölçüde tamamlandıktan sonra yaşandı. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu, elektrik dağıtım kuruluşlarının özelleştirilmesiyle beraber yaşanan sayaç değişimi sorununa dikkat çekerken alınan paraların geri ödenmesini istedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), kamuoyunda tartışma konusu olan elektrik sayaç parasını kaldırdı. Kurul, konuyla ilgili kararını da aldı. Karar Resmi Gazete’de yayımlandı. EPDK, “Sayaçların değişimi halinde müşterilerden herhangi bir bedel talep edilmeyeceğini” karara bağlamış oldu. Kararda “Sayaç değişiminde oluşan maliyetlerden sayaç maliyeti yatırım harcamaları kapsamında değerlendirilir” ifadesi yer aldı.

Göstermelik olmasın

EPDK’nin bu kararı olumlu olarak değerlendirilse de EMO, daha önce alınan paraların da geri ödenmesini istedi. Mayıs ayında EMO’dan yapılan değerlendirmede, yapılan yasal düzenleme ile sayaç soygununun, değişikliklerin büyük ölçüde tamamlanmasından sonra durdurulduğu belirtilmişti. AKP hükümetinin, zorla sayaç değiştirtme uygulamasının uzun zamandır yurttaşların tepkisine neden olmasına rağmen gereken düzenlemeyi zamanında yapmadığını belirten EMO, şunları kaydetti: 

“Öncelikle dağıtım şirketlerinin 30 Mart 2013’ten itibaren sayaç değişimi yoluyla yurttaşlardan zorla aldıkları paraları derhal iade etmeleri, EPDK’nin yalnızca uyarı yazısıyla yetinmeyerek, konunun takipçisi olması, denetimlerini sürdürmesi ve haksız uygulama yapan dağıtım şirketlerine yönelik gerekli idari yaptırımları uygulaması, siyasal iktidarın, yeni yasayla dağıtım şirketlerinin mülkiyetine bırakılan sayaçlara ilişkin olarak en azından özelleştirme sonrasında sayaçları zorla değiştirilmiş olan yurttaşlara sayaç paralarının geri ödenmesine yönelik düzenleme yaparak sayaç soygununa göz yummaması gerekir.

Yoksa yapılan düzenlemenin göstermelik olmaktan öte bir anlamı olmayacak hatta şirketlerin parasını yurttaşlardan alarak değiştirdikleri sayaçların mülkiyetine sahip olmaları sağlanmış olacak.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.