Sel zararını sigortadan al

Sel zararını sigortadan al
İstanbul’a 1 günde son 32 yılın en yüksek yağışı düştü. Metrekareye; 128 kilogram yağış düşen yerler var. Afet olarak nitelendirilen yağış, ev, işyeri, fabrika ve araçlarda hasara neden oldu. Zarar nasıl karşılanır?
Şiddetli yağış nedeniyle İstanbullular dün zor anlar yaşadı. Son 32 yılın rekor yağışını alan kentte birçok ev, işyerlerini su bastı. Sel felaketi nedeniyle mahsur kalan vatandaşlar oldu. Bazı kişilerin aracı arızalandı ve zarar gördü. Zararın bilançosu henüz bilinmiyor. 2009’da 31 kişinin öldüğü sel felaketinde 700 milyon liralık hasar oluşmuştu.
 
KASKO TAMAMINI ÖDER


Başka illerde de benzer afetler yaşanabilir. Peki zararı kim karşılayacak? Konut, işyeri, fabrika, imalathane sigortalı, araçlar da kaskolu ise sel ve su baskını nedeniyle doğan zararı sigorta şirketleri karşılıyor. Kaskolu araçlarda zararın tamamı kesinti yapılmadan karşılanıyor. Yani sel ve su baskını muafiyeti yok. Ancak ev ve işyerinde muafiyet var.
 
YÜZDE 2 MUAFİYET VAR


Muafiyet ne demek? Konutlarda yüzde 2 ve 1500 euro’ya (6100 TL) kadar sel muafiyeti var ve tüm poliçelerde standart. Yani evde sel nedeniyle 20 bin liralık masraf oluştuysa, sigorta 13.900 lira ödeme yapıyor. İşyerinde ise yine yüzde 2 oranında ama 50 bin euro’ya (203 bin TL) kadar sel muafiyeti var. Sigorta aşan tutarı ödüyor. Muafiyeti Hazine belirliyor.



 
'AĞIR KUSUR DEĞİL HEPSİNİ KAPSAR'

Kasko ile ilgili dün kafa karışıklığı yaşandı. ‘Araç sahibi bilerek suya girdiyse ‘ağır kusurdur’, sigorta ödemez’ diyenler oldu. Doğan Sigorta Brokerlik CEO’su (İcra Başkanı) Selcen Gür bu konuda şöyle dedi: “Sürücü suyun derinliğini, debisini bilemez. Alt geçide girdiğinde aracı arıza yapabilir. Bundan sorumlu değildir. Sel ve yağış zararları kasko kapsamında ve yüzde 100’ü karşılanır.”

KAR KAYBI OLAN ZARARINI ALIR


Dün yaşanan afet nedeniyle kâr kaybı yaşayanlar, iş bağlantısı yapacaksa bunu yapamayanlar, üretim kaybına uğrayanlar veya siparişlerini ulaştıramayanlar da zararını sigortadan karşılayabilir. Bunun için sigortanın ‘kâr kaybı teminatını’ içermesi gerekiyor. Sigortası olmayanlara da bundan sonrası için bu tarz kayıplara karşı önlem alması öneriliyor.
 
DOĞAL AFET İLAN EDİLİRSE...


Şiddetli yağışın yarattığı tahribat devlet tarafından resmen ‘doğal afet’ ilan edilirse, sigorta olması da gerekmiyor. Zararını beyan eden, fotoğrafını çeken ve eksper raporunu alan her vatandaş sigortası olmasa da zararını talep edebiliyor. Sigortası olanlar ise sel muafiyeti nedeniyle sigorta şirketinden alamadığı tutarı devletten isteyebiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.