Sert çekilme sonrası dolar ve euroda son durum

Sert çekilme sonrası dolar ve euroda son durum
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni 'ekonomik tedbirler' sonrası yüzde 30'ların üzerinde gerileyen dolar ve euro, dün geceki sert düşüşün ardından dengeli görünüm sergiliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) dört ayda yaptığı toplam 500 baz puan faiz indirimiyle Türk lirası karşısında tarihi zirvelerini yenileyen dolar ve euro, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün akşam açıkladığı 'ekonomik tedbirler' sonrası düşüşe geçti.

Dün gün içerisinde 18,40'a kadar çıkan ancak akşam saatlerinde yaşanan sert geri çekilmede 12,61'e kadar gerileyen dolar/TL, kapanışı 13,43'ten yaptı. Benzer grafiklerle gün içerisinde 20,80 ile rekor kıran euro/TL de 14,24'e kadar geriledikten sonra 15,16'dan günü noktaladı.

Böylece, hem dolar ve hem euro için saat 19.00 sularında görülen gün içi zirveler baz alındığında 4-5 saat içerisindeki düşüş her iki kur için de yüzde 31,5 olarak gerçekleşti.

Dün tüm zamanların en sert düşüşlerini yaşayan dolar/TL bu sabah 11,69; euro/TL ise 13,16 civarında işlem görüyor.

YENİ HAMLE GELDİ

Döviz kurlarında atak devam ederken, döviz mevduatının çözülmesi ve yastık altını ekonomiye kazandırmak amacıyla sürpriz bir hamle geldi.

Erdoğan, dövizin muhtemel getirisine Türk lirası varlıklarda kalarak ulaşılabilmesini sağlayacak yeni bir aracın devreye alınacağını açıkladı: "Vatandaşımızın bankadaki TL varlığını, mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak."

Erdoğan, döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçı firmalara da doğrudan Merkez Bankası aracılığıyla ileri vadeli kur rakamı verileceğini duyurdu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.