Sigara içenleri üzecek haber

Sigara içenleri üzecek haber
Hükümetin kararını geçen yıl alıp uygulanmasını 31 Aralık 2012'ye bıraktığı vergi artışı, sigara fiyatlarını yeni yılda yüzde 30'un üstünde artırabilir.

Zamla birlikte bir paket sigaranın fiyatı 10 lirayı aşacak.
Sigara ve tütün ürünlerinden alınan özel tüketim vergisi, dört puan artıyor. Halen yüzde 63 olan özel tüketim vergisi oranı 31 Aralık itibariyle yüzde 69'a çıkıyor. Vergi artışı, sigara ve tütün ürünlerine zam olarak yansıyabilir.

Hükümet, 13 Ekim 2011'de yürürlüğe giren kararla sigara ve tütün ürünlerinde vergi oranını yüzde 63'ten 69'a çıkardı. Ancak karardan kısa bir süre sonra, enflasyona etkisinin yüksek olacağı gerekçesiyle altı puanlık artışın dört puanının uygulanması, 31 Aralık 2012'ye bırakıldı.

Vergi yüzde 69'a çıkacak
sigaranın vergisi, o tarihten itibaren yüzde 65 olarak uygulandı ve yüzde 69'luk oranın 2012 sonunda geçerli olması kararlaştırıldı.

Yüzde 30'un üzerinde zam
Sigara firmalarının, Ekim 2011'de iki puan artırılan vergi oranı sonrasında yaptığı zamma göre yapılan hesap, dört puanlık yeni artışla fiyatlara yüzde 30'un üstünde zam ihtimaline işaret ediyor.

10 lirayı geçecek
Halen 8 liraya satılan bir paket sigaranın 6 lira 64 kuruş'u vergi. Firmalar, vergi tutarı düşüldüğünde fiyattan kalan 1 lira 36 kuruşluk geliri aynı düzeyde tutmak istese bile 8 liralık sigaranın 10,5 liraya çıkması gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.