Şirketlerden Vatandaşa Yeni Kayıp Kaçak Oyunu

Şirketlerden Vatandaşa Yeni Kayıp Kaçak Oyunu
Elektrik Mühendisleri Odası elektrikte 'kayıp-kaçak bedelinin dağıtımın içine gizlendiğini açıkladı.
Tüketicilerin faturalarında değişiklik yapılmamasına rağmen, dağıtım şirketlerine kaynak aktarımı için muhasebe oyunu yapıldığını öne süren Elektrik Mühendisleri Odası, "Kaçak bedellerinin dağıtım bedeli içine giydirme yöntemine başvurulmuştur" açıklaması yaptı.

FATURADAKİ OYUN

EPDK'nın ulusal tarifelerine göre, 2014'ten 2015'e, meskenler için geçerli olan çıplak elektrik fiyatı kilovatsaat başına 20.79 kuruştan, 21.67'ye çıktı. Elektrik fiyatına fiilen yüzde 4.2'lik zam yapılan bu dönemde şirketlerin tüketicilerden tahsil ettiği dağıtım bedellerinde ise dikkat çekici artış yaşandı. Dağıtım bedelleri 2.8 kuruştan 3.6 kuruşa çıktı ve bu kalemde yüzde 28.5'lik artış meydana geldi.

"YİNE VATANDAŞA ÖDETTİRİYORLAR"

Elektrik Mühendisleri Odası'ndan yapılan açıklamada ise 2015 yılında azaltılması gereken kayıp ve kaçak bedel tutarı faturanın başka kalemine aktarıldığı öne sürülerek, şunları kaydedildi:"Faturalardan çıkarılması gereken kayıp ve kaçak bedellerinin dağıtım bedeli içine giydirme yöntemine başvurulmuştur.Dağıtım bedeli zammı nedeniyle elektrik faturaları aracılığıyla 2014 yılı itibarıyla 29 milyon 337 bin 454'e ulaşan mesken abonesinden aylık asgari tüketim gerçekleştirdikleri varsayılsa bile 57.2 milyon lira şirketlere haksız yere yurttaşların parası aktarılacaktır... Kayıp ve kaçak hedef oranları doğrultusunda faturalarda azaltılan kayıp ve kaçak bedeli, yine faturadaki dağıtım bedeline kaydırılarak, kayıp ve kaçak oranlarını indirseler de indirmeseler de şirketlerin aynı paraları faturalardan tahsil etmesine olanak sağlanmaktadır." 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.