Yabancı ekonomistler Dolar/TL kurunu yorumladı: Türkiye'yi ne bekliyor?

Yabancı ekonomistler Dolar/TL kurunu yorumladı: Türkiye'yi ne bekliyor?
Doların ateşinin yükselmesi yabacı analistlerin de dikkatini çekti. Dolar/TL kurunu yorumlayan analistler, Türkiye'yi nelerin beklediğini yazdı.

Stratejist Matys, TCMB'nin bağımsız hareket edemediği müddetçe Türkiye'nin yüksek enflasyon sarmalından kurtulamayacağı görüşünde:

"Türkiye'nin en güçlü kişisi, yüksek faizin enflasyona yol açtığı gibi geleneksel olmayan görüşleriyle para politikasına müdahale ettiği ve TCMB bağımsız davranamadığı müddetçe enflasyon sorunu çözülemeyecektir."

Jason Tuvey: Dolar/TL kuru için yıl sonu beklentimiz 9,5

Londra merkezli ekonomik danışmanlık kurumu Capital Economics'in gelişmekte olan piyasalar kıdemli ekonomisti Jason Tuvey, TCMB'nin önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda faiz indirmesini beklemiyor.

Ancak Tuvey'e göre TCMB'nin para politikasını gevşetmesi an meselesi.

Tuvey, "Faiz indirimi yakın vadede daha güçlü bir ekonomik büyüme sağlayacaktır ancak bu da enflasyonun yüksek seyretmesine ve enflasyon beklentilerinde çıpanın daha da kaybolmasına yol açar" saptamasında bulunuyor.

Capital Economics'in yıl sonu Dolar/TL kuru beklentisinin 9,5 olduğunu söyleyen Tuvey, "Jeopolitik gerilimin yükselmesi gibi herhangi bir şok, kurda sert yükselişlere yol açabilir. Bu da Merkez Bankası'nın söylemi tersine çevirerek faizleri artırmasına sebep olabilir" diyor.

Tim Ash: TL, 2008'den beri düşüyor
Londra merkezli BlueBay varlık yönetimi şirketi gelişen piyasalar stratejisti Tim Ash ise yabancı yatırımcının TCMB'nin bağımsız olduğuna dair inancını yitirdiğini aktarıyor.

Erdoğan'ın para politikasını yönettiğini ve bu yüzden Kavcıoğlu'nu atadığını düşünen Ash, "Bence Kavcıoğlu göreve geldiğinden beri suyu bulandıracak herhangi bir şey yapmaktan kaçınıyor, ekibi ne derse o yönde karar alıyor" tespitini yapıyor.

"Unutmayalım ki TCMB, 128 milyar doları, TL'yi savunmak için harcadı ancak TL sert olarak düştüğü için bunda başarısız oldu" diyen Ash'e göre turizm tekrar canlanmadıkça ve enflasyon faizlerin altına inmedikçe TCMB faiz indirimine gidemez.

TL, bu yıl en çok değer kaybeden gelişmekte olan para birimi.

Mart ayında Naci Ağbal'ın TCMB başkanlığı görevinden alınarak yerine Kavcıoğlu'nun getirilmesinden beri TL dolara karşı yüzde 16 değer kaybetti.

 TL'nin düşüşüne devam edip etmeyeceği sorusuna ise Ash, "Gerçek şu ki TL 2008'den beri düşmeye devam ediyor, değerinin yüzde 80'ini kaybetti. Bu gidişat şimdi neden değişsin ki?" yanıtını veriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.