Yeni kısıtlamalar karşısında esnaf dertli

Yeni kısıtlamalar karşısında esnaf dertli
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın devleti yanında görmek istediğini belirtirken, Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği Başkanı Kaya Demirer de, hem çalışanların hem işletmelerin çok

Kademeli olarak normalleşme dönemi ile birlikte hızla artan vakalar sonrası gerçekleştirilen kabine toplantısı sonrası açıklama yapan AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, kırmızı illerde hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanacağını ve lokanta ve kafelerin de 12 Nisan tarihinden itibaren tüm Türkiye’de sadece paket servis hizmeti vereceğini açıkladı.

Erdoğan, nisan ve mayıs aylarında normalleşme ve ücretsiz izin uygulaması kapsamında sigorta primi desteğinden yararlanamayan lokanta ve kafe çalışanların prim yüklerinin üstlenileceğini ve çalışan kişi başına 1500 TL nakdi ödeme yapılacağını söyledi.

Dünya gazetesinin haberine göre; Türkiye’de 120 bin işletmeye yönelik alınan karar sektör temsilcilerin eleştirisine yol açtı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, doğrudan gelir desteği olan bin TL’lik ödeme ve Kısa Çalışma Ödeneği’ bu ay sona ereceğini hatırlatarak, "Esnaf ikinci ramazanı da buruk geçirecek.

Esnaf perişan. Borç üstüne borç alıyor. Ayakta kalabilmesi için yeni kaynakların yaratılması gerek. Her taraf kırmızı oldu, sağlık önemli evet ama hem çalışanımız hem de esnaf olarak bizler çok zor durumdayız. Devleti yanımızda görmek istiyoruz. Verilenlere teşekkür ediyoruz yeterli değil."

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği Başkanı Kaya Demirer de, tüm işletmelerin cumartesi günleri haftalık cironun yarısını elde ettiğini, "Açıklanan destek paketi endişe verici.

Paket servis ile devam edilecek açıklaması artık bizi rahatsız ediyor. Paket servis restoran işletmeciliğinin ana kollarından biri değil. Çok dar bir ekonomi ve ev dışı tüketimin yüzde 3’ü ile sınırlı.

Açık ve seçik olarak ‘biz sizi kapatıyoruz’ diyorlar. Çok zor bir durum. ‘Sigorta primlerini karşılayacağız’ dendi. İşverene hiçbir şey yok. Görünen o ki devletin ekonomik destek verecek enerjisi kalmadı."

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Başkanı Ramazan Bingöl, bundan sonraki dönemde kanun hükmünde kararname ile sadece kendilerine yönelik destek çıkarılması gerektiğini söyledi.

Bingöl, "Bize sıfır faiz ile hatta ödemelerimizin faturası karşılığı kredi versinler. Binlerce işletme birbirine bağlı. Ödemelerimizi yapamıyoruz. Sektör tükenmişlik sendromu yaşıyor.

Paket servisin ciro boyutu düşünüldüğü kadar değil. 120 bin işletmenin sadece yarısı bundan faydalanabiliyor. Bu dönemde sadece pizza ve hamburgerciler iş yapıyor. Ramazan ayında paket servis yapmak daha zor. Siparişleri iftar saatinde İstanbul trafiğinde yetiştirmek daha zor."

Kaynak: Dünya gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.