Zamlar tamam

Zamlar tamam
SSK ve Bağkur emeklilerinin Temmuz itibarıyla alacağı zam yüzde 5.89 olarak belirlendi. Bu zam maaşlarda 49-250 lira arasında artış sağlayacak. Memur ve emeklisi yüzde 4 zamma ek olarak yüzde 2.89 fark alacak. Kamu işçisinin zammı yüze 7.5 artı 5
SSK, Bağkur ve memur emeklisi ile memurların alacağı zam oranını belirleyen enflasyon verisi dün açıklandı. SSK ve Bağkur emeklisi Ocak ve Temmuz olmak üzere yılda iki kez zam alıyor. Zam oranı da son 6 aylık enflasyona göre belirleniyor. Memur ve emeklisinin zam oranı toplu sözleşmeyle belirleniyor ancak enflasyon belirlenen oranı aşarsa fark veriliyor.
 
BU AYDAN GEÇERLİ


Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yaptığı açıklamaya göre; enflasyon Ocak-Haziran döneminde yani ilk 6 ayda yüzde 5.89 oldu. Yasaya göre; SSK ve Bağkur emeklisi Temmuz itibarıyla bu oranda zam alacak. Yeni emeklilere 836 liradan başlayan maaşlar bağlanıyor. Buna göre; SSK ve Bağkur’dan emekli olanlara 49 lira ila 250 lira arasında zam yapılacak.

YENİ EMEKLİ OLANA


Yapılacak zamla 2000’den önce emekli olan bir SSK’lı emeklinin taban maaşı 1485 liraya, 2000-2008 tarihleri arasında emekli olan SSK’lı emeklinin maaşı 1165 liraya çıkacak. Bağkurlu esnafın taban maaşı 1290 liraya, Tarım Bağkuru’ndan emekli olan bir vatandaşın en düşük maaşı ise 1006 liraya çıkacak. Bu yıl emekli olan SSK’lıya en az 885 lira maaş bağlanacak.
 
MEMUR EMEKLİSİ ZAM VE FARK ALACAK
 

TOPLU SÖZLEŞME GEÇERLİ


Memur ile emeklisinin zam oranları her 2 yılda bir toplu sözleşme pazarlığıyla belirleniyor. Sözleşmede enflasyonun zam oranını aşması halinde fark ekleneceği de yazıyor. Memur ve emeklisi Ocak ayında yüzde 3 zam almıştı. Temmuz’da da yüzde 4 zam alacaktı. İlk 6 ayda enflasyon (yüzde 5.89) Ocak’ta alınan yüzde 3 zammı geçtiğinden maaşa fark da eklenecek.
 
MEMURA EN AZ 2721 LİRA 


Fark hesabı yapılırken ilk 6 aylık enflasyondan, Ocak zammı çıkarılıyor. Buna göre; yüzde 4 Temmuz zammına ilave olarak yüzde 2.89’luk enflasyon farkı maaşa eklenecek. Yani Temmuz zammı yüzde 6.89 olacak. En düşük memur emekli maaşı 1658 liradan 1773 liraya çıkacak. En düşük memurun maaşı aile ödeneği dahil 2558 liradan 2734 liraya çıkacak. Memurun bu yılki zammı yüzde 10’u aştı.
 
ÖDEME NE ZAMAN?


SSK ve Bağkur emeklileri zamlı maaşlarını, emekli kartlarındaki tahsis numarasının son rakamına göre Temmuz’un 17’si ile 28’i arasında alacak. Memurların da zamlı aylıkları yetişirse 15 Temmuz’da hesaplarına yatırılacak. Memur emeklileri Temmuz maaşını Ramazan Bayramı’ndan önce almıştı. Bu yüzden zam farklarını SGK’nın ilan edeceği günde alacaklar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.