Av. Sibel Baysal

Av. Sibel Baysal

ELEKTRONİK DEFTER GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

ELEKTRONİK DEFTER GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

Elektronik Defter Genel Tebliğinde yapılan yeni düzenlemeler, 24 Aralık 2013 Tarihli ve 28861 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmış bulunuyor. Yeni tebliğ kapsamında, 13/12/2011 tarihli ve 28141 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektronik Defter Genel Tebliği ( Sıra No.1) nin 3.1.1. bölümünün (a) ve (b) bentleri değiştiriliyor ve “a) Gerçek kişi mükelleflerin Elektronik İmza Kanunu hükümleri çerçevesinde üretilen nitelikli elektronik sertifika veya 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği çerçevesinde Mali Mühür temin etmiş olmaları, b) Tüzel kişi mükelleflerin  397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği çerçevesinde Mali Mühür temin etmiş olmaları,”ifadelerine yer veriliyor.
           
Aynı Genel Tebliğin 3.1.2. bölümü ““3.1.2. Yukarıda yer alan şartları taşıyanlardan, bu Tebliğ kapsamında elektronik defter oluşturmak, kaydetmek, muhafaza ve ibraz etmek isteyen mükelleflerin www. edefter. gov. tr  İnternet adresinde yayımlanan başvuru kılavuzuna uygun olarak başvuruda bulunması gerekmektedir.

Başkanlık veya Genel Müdürlük, gerek görmesi halinde www. edefter. gov tr  İnternet adresinde yayımlanan kılavuzlara ilave olarak teknik bilgi ve belge talebinde bulunabilir.” Şeklinde,  3.3.3. bölümünün (a) ve (b) bentleri “a) Gerçek kişiler elektronik defterlerini, ilgili olduğu ayı takip eden üçüncü ayın son gününe kadar kendilerine ait güvenli elektronik imza veya mali mühür ile imzalar. b) Tüzel kişiler elektronik defterlerini, ilgili olduğu ayı takip eden üçüncü ayın son gününe kadar (Hesap döneminin son ayına ait defterler kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği ayın son gününe kadar) kendilerine ait mali mühür ile onaylar.” Şeklinde,  3.3.4. bölümü ““3.3.4. Aylık dönem, sadece onaya sunulan ayın defter kayıtlarını ifade etmekte olup, önceki aylara ait kayıtları içermez.

Hesap dönemi veya takvim yılı içerisinde de elektronik defter tutmaya başlanabilir. Ancak hesap dönemi veya takvim yılı içerisinde elektronik defter tutmaya başlayanlar, başladıkları tarihi izleyen bir aylık süre içerisinde eski defterlerine kapanış tasdiki yaptıracaklardır.” Şeklinde, aynı Genel Tebliğin 4.1. bölümünün (ç) bendi ise “ç) Muhafaza ve ibraz yükümlülüğü, elektronik defterlerin ve beratların doğruluğuna, bütünlüğüne ve değişmezliğine ilişkin olan (elektronik imza ve mali mühür değerleri dâhil) her türlü elektronik kayıt ve veri ile doğrulama ve görüntüleme araçlarının tümünü kapsamakta olup, elektronik defterlere istenildiğinde kolaylıkla erişebilmeyi, anlaşılabilir ve eksiksiz bir biçimde görüntüleyebilmeyi ve okunabilir kâğıt baskılarını üretebilmeyi sağlayacak biçimde yerine getirilmelidir.” Şeklinde değiştirilmiş bulunuyor.


Önceki ve Sonraki Yazılar
Av. Sibel Baysal Arşivi