Keçe sanatı sil baştan

Keçe sanatı sil baştan
Esenyurtlu kadınlar, Esenyurt Belediyesi’nin ücretsiz olarak açtığı ‘Keçe Aksesuarları Kursu’nda unutulmaya yüz tutmuş keçe sanatını gelecek nesillere aktarıyor

Esenyurt Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nün açtığı ücretsiz Keçe Aksesuarları Kursu’na katılan kadınlar, keçe sanatıyla ilgili tüm detayları öğrenmenin yanı sıra, unutulmaya yüz tutmuş bu sanatı yaşatarak gelecek nesillere aktarıyor. Kursiyerler, keçe yoğurma ve iğneleme olmak üzere iki ayrı teknikle yelek, şapka, patik, tablolar, gece lambaları, yastık ve çeşitli aksesuar ürünleri üretiyor. Vatandaşlar açılan bu kursta meslek edinmenin yanı sıra ürettikleri doğal ürünleri satarak ev bütçesine de katkı sağlıyorlar. Atölye sayesinde keçe sanatıyla ilgili teknik detayları ve tüm incelikleri öğrenen ev hanımları, birlikte keyifli vakit geçirerek kendilerini geliştirme fırsatı da yakalıyor.

Keçenin terapi özelliği var

Keçenin terapi ve rahatlatma özelliği olduğunu vurgulayan Keçe Aksesuarları Kursu öğretmeni Kübra Solak, “Keçe yoğurma ve iğneleme tekniği olarak iki ayrı teknikte yapılıyor. Yoğurma tekniğiyle öğrencilerimiz kendi kıyafetlerini oluşturabiliyorlar. Yelek, şapka, patik yapabiliyorlar. İğneleme tekniğinde ise, keçeden gece lambası, tablolar, aksesuarlar, yastıklar yapıyorlar. Keçe unutulmaya yüz tutmuş bir el sanatıydı ama biz bu geleneksel el sanatımızı geleceğe taşıyoruz. Keçenin aynı zamanda terapi özelliği var. Yün canlıdır canlı olması insanları rahatlatıyor. Doktorlarımız tarafından da önerilen bir branş” dedi.

Kadınlarımıza umut oluyoruz

Kursta üretilen ürünleri belediyenin sergilerinde satışa sunarak Esenyurtlu kadınlara umut olduklarını söyleyen Solak, “Üretilen ürünler için belediye olarak kadınlarımıza sergiler açıyoruz ve bu sergilerde kadınlarımıza umut oluyoruz. Başkanımızın katkılarıyla oluşturduğumuz sergilerden kadınlarımız çok mutlu ayrılıyorlar, çünkü kazançlarını sağlıyorlar. Her insana hitap ederek her insanın istediği özellikte teknik çıkarıyoruz. Doğal olduğu için çok tercih ediliyor” diye konuştu. Kursiyerlerin haftada 1 gün sabah 9’dan akşam 5’e kadar eğitim aldıklarını belirten Solak, tüm Esenyurtluları hem meslek edinmeleri hem de terapi için keçe kursuna davet ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.