ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM ÜCRETLERİNDEN FERAGAT EDİN!

ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM ÜCRETLERİNDEN FERAGAT EDİN!
Hem dünyayı hem de ülkemizi etkisi altına alan salgın hastalık nedeni ile olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Küçük esnaf, büyük esnaf, hizmet sektörü ve birçok reel sektör, resmi ve yarı resmi kurumlar faaliyetlerine ya tamamen ya da kısmen ara vermiş dur

 Eğitim örgün olarak durmuş, tüm öğrenciler evlerine dönmüş durumda. İçinde bulunduğumuz 2020 yılı bahar döneminde üniversiteler ve okullar kapalı olduğu için öğrencilerin kullanacakları bir kurum da olmayacak. Eğitim, uzaktan ve açık öğretim şeklinde uygulanacak.

 

Hükümetin aldığı kararlar neticesinde ülkede ticari hayat neredeyse durmuş, insanlar evlerine kapanmış vaziyette. Virüsün tüm hayatı olumsuz etkilediği bu süreçte ailelerin ödeme gücü çok zayıflamış, hatta geçim sıkıntısı yaşanmaya başlamıştır. Böyle bir ortamda başta Esenyurt Üniversitesi olmak üzere tüm özel üniversiteler ve özel okullar, salgın sürecinde toplumsal bir görev üstlenip öğrencilerinin ve ailelerinin ödeyecekleri taksitlerden Şubat 2020 tarihinden itibaren feragat etmelidirler. Bu zor günlerde dayanışma esas olmalı, kurum ve kuruluşlar gereken sorumluluğu almalıdırlar. Özellikle vakıf üniversitelerinin bu olanakları mevcuttur.

 

Birçok özel okul ve üniversite, faaliyet gösterdikleri binaları kiralama yöntemi ile kullanmaktalar. Özellikle vakıf üniversiteleri, genellikle vakıf başkanı veya mütevelli heyeti üyelerinden kiraladıkları gayrimenkullerde konuşlanmakta, buralarda faaliyet göstermekteler. Bu yöntemle de mülk sahiplerine devasa boyutlarda kira ödemeleri yapmaktalar.

 

Örneğin Esenyurt Üniversitesi; Özel bir vakıf üniversitesidir. O vakıfta mütevelli heyeti üyesi olan kişi aynı zamanda üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanıdır. Üniversite tarafından kullanılmakta olan binayı üniversiteye kiralayan kişi de aynı isimdir. Her dönem milyonlarca lira kira tahsilâtı yapmaktadır. Bu salgın sürecinde üniversitede eğitim olmayacağına göre Şubat 2020 döneminden itibaren tahakkuk eden, gelecek aylar için de tahakkuk edecek olan kira alacaklarından feragat etmelidir. Bu sayede üniversite yönetimi de, öğrencilerin Şubat 2020 döneminden itibaren ödemeleri gereken öğrenim ücretlerinden feragat edebilir. Üniversite içinde bulunan Burs Komisyonu kendi bünyesinde toplanarak bu kararı alabilir.

 

Zor günler geçiren ailelerin ve öğrencilerin beklentisi bu yöndedir. Başta Esenyurt Üniversitesi olmak üzere tüm özel eğitim kurumlarının bu beklentiye, bu çağrıya karşılık vermesini ve örgün eğitimin yapılmayacağı dönemlere ilişkin alacaklarından feragat ettiklerini açıklamalarını bekliyoruz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.