Kamuran Akdemir

Kamuran Akdemir

GAZİANTEPTE RAMAZAN GECELERİ

GAZİANTEPTE RAMAZAN GECELERİ



Saat sabahın altısı…
Sanırsın sabaha nur yağmış.
Rahmet esintileri başlamış…
Tüm kuşlar erkenden ayağa kalkmış;  caddelere, parklara konmuş sevinçli bir telaş içerisindeler. Yürüdüğüm yollarda bana arkadaşlık ediyor, uçuşarak benimle ilerliyorlar. Pankartlarda büyüleyici Mevleviler sanki dışarı çıkıp kuşlarla caddenin ortasında dönecek kadar gerçekler. 
Bu sabah başka bir sabah, çünkü bu sabah ramazan hazırlıklarının başladığı şehrimin en coşkulu halleri…
İzliyorum…
Keyif alıyorum…
Mutlu oluyorum..

Benim şehrimde ramazan bambaşkadır.

Ya da bizim için başkadır.
Yine bir ramazan, ON BİR AYIN SULTANI HOŞGELDİN…
                Şehir, insanlar, belediye, caddeler birkaç gün öncesinden başlamış hazırlıklarına. Işıklar, nurdan aydınlanan geceleri daha da aydınlatabilmek için iki katına çıkarılmış. Geleneksel meyan şerbetçiler sırtlarında güğümleri, başlarında fesleri, ellerinde birbirlerine vurarak çağrı yaptıkları tasları ile nağmelerine başlamışlar bile. Akşam simitleri kuyruklara girecek müşterileri için haklı bir telaş içerisindeler. Parklarda kermesleri, Hacivat karagöz oyunları, Türk sanat müzikleri, konserleri, kafelerde fasıl hazırlıkları ile Gaziantep de bir başka yaşanır ramazan.

Benim şehrimde ramazan bambaşkadır.
               
Ezan saatleri yaklaştı mı, sevgilisi ile ilk kez buluşacak çocuk heyecanı ve sabırsızlığıyla başlar kalp çarpışları. O dakikalar geçmek bilmez. Televizyonda huzur dolu iftar bekleyen görüntüler içimizi ısıtırken soframız annelerimizin hünerli elleri ve ramazanın bereketi ile donatılır. Komşular birbirlerine tabak tabak yemekler verir, caddeler simitçilerin kokuları ile şenlenir, susamlı pideler ellerimizi yakarken, buz gibi ayranlar, şerbetler baş köşeler de yerlerini alırlar.  Ezan okunduğu anda dakikaların tik tak sesleri, yerini kaşıkların şangırtı seslerine bırakır. Yarım saat önce büyük bir telaş içerisinde olan şehirde, o dakikalarda zaman durmuşçasına bir sessizlik hakim olur. Kimileri balkonlarında, kimileri parklarda, belki işten dönen dostlar bir yol kenarında delicesine susamış o dudaklarına su serpebilmenin mutluluğunu yaşarlar. Bu sessizlik ilk önce teravih namazlarının çağrısı ve daha sonra parklarda ki coşkularla gece 12’ye kadar bozulur.  Gece yarısından sonrası da pek farklı değildir şehrimin. Her yer sahura kadar açık ve programlar hazırdır. Sahur menüleri de iftar menüleri kadar zengindir. Kısacası Gaziantep de ramazan güzeldir.  On bir ayın sultanı Sultanlığını sürer şehrimde.
Yılda bir gelen büyük misafir; hoş geldin.
Hoş geldin iftar saatleri…
Hoş geldin sahur,
soframızın bereketi hoş geldin,
Evimizin sultanı HOŞGELDİN.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Kamuran Akdemir Arşivi