Balbay: Vatanıma hizmet edeceğim için çok mutluyum

Balbay: Vatanıma hizmet edeceğim için çok mutluyum
Tutuklu vekiller, tahliye talebi için seçim sonuçlarının kesinleşmesini bekliyorlar. Balbay, Haberal ve Alan'ın avukatları kesin seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından mazbataları alıp, Ergenekon ve Balyoz davalarına bakan ağır ceza mahkemelerine başv
12 Haziran seçimlerinde yeterli oy alarak milletvekili olma hakkın elde eden İkinci Ergenekon davasında tutuklu yargılanan Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay ve Prof.Dr. Mehmet Haberal ile Balyoz davasından yargılanan emekli Korgeneral Engin Alan, tahliye için kesin seçim sonuçlarının açıklanmasını bekliyor. Balbay, Haberal ve Alan’ın avukatları, mazbataları aldıktan sonra mahkemeye başvuracaklar. Haberal’ın avukatları, 2007 seçimlerinde İstanbul 3. Bölge’den milletvekili seçilen Sebahat Tuncel’in tahliyesini örnek gösterecek. Yazarımız Balbay, “Vatanıma milletime hizmet edeceğim için de çok mutluyum” dedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen İkinci Ergenekon davasında iki yılı aşkın bir süredir tutuklu yargılanan ve CHP İzmir 2. Bölge’den milletvekili seçilen Mustafa Balbay’ın avukatı Mehmet İpek, kesin seçim sonuçlarını beklediklerini belirtti. Seçim sonuçlarının kesinleşmesinin bir kaç gün alacağını ifade eden İpek, “Kesin sonuçların açıklanmasından sonra İzmir İl Yüksek Seçim Kurulu’na başvurarak Mustafa Balbay’ın mazbatasını alacağız. Daha sonra mazbatayla birlikte mahkemeye tahliye talebinde bulunacağız” dedi. Balbay ile cezaevinde dün görüşen avukatı Oktay Yılmaz ise Balbay’dan mazbata için gerekli olan özel yetkili vekaletnameyi aldı. Balbay’ın çok mutlu olduğunu söyleyen Yılmaz, Balbay’ın mesajını aktardı: “Sadece özgürlüğüme kavuşacağım için değil, vatanıma milletime hizmet edeceğim için de çok mutluyum.”


“Güvene layık olacağım”

CHP adayı Zonguldak’tan milletvekili seçilen, Başkent Üniversitesi kurucu rektörü Ergenekon davasından tutuklu sanık Mehmet Haberal’ın avukatı Dilek Helvacı da mazbatayı aldıktan sonra mahkemeye sunacaklarını söyledi. Avukat Helvacı “Tahliye talebimizi dosyadaki mevcut delil durumu, suç şüphesinin, kaçma ve delilleri karartma şüphesinin bulunmadığı gerekçesine dayandıracağız. Daha önce milletvekili seçildikten sonra tahliye edilen siyasilerle ilgili emsal kararlara atıfta bulunarak, kanunlar önünde eşitlik ilkesi gereğince bir tedbir olan tutuklamanın sona erdirilmesini talep edeceğiz” diye konuştu. Haberal’ın milletvekili seçilmesinin “kaçma ve delilleri karartma şüphesi bulunmadığı olgusunu kuvvetlendiren yeni bir durum” olduğunun dikkate alınarak tahliyesini isteyeceklerini söyleyen Avukat Helvacı, şu açıklamayı yaptı: “Haberal ile ilgili seçim sürecinde yürütülen asılsız karalama kampanyalarına rağmen halkımız sağduyu ile yaklaşarak CHP’nin Zonguldak’taki oylarını 2007 Genel Seçimlerine göre yüzde ellinin üzerinde arttırmıştır. Bu da Haberal’a duyulan güvenin göstergesidir. Türk halkının bu derece güven duyduğu bir kişinin de kaçma ya da delilleri karartma şüphesi altında olamayacağı için tahliyesine karar verilmesi gerektiği açıktır.” Haberal ile dün sabah görüşen Helvacı, Haberal’ın söylediklerini şöyle aktardı: “Millet, iradesini ortaya koyarak demokrasinin gereğini yerine getirmiştir. CHP’nin Zongultak’taki oylarının önceki genel seçimlere göre yüzde 50 oranında artış göstermesine katkıda bulunmaktan dolayı mutluyum. Ben de halkımızın bana ve partimize gösterdiği güvene layık olmak için önceden olduğu gibi ülkemin gelişmesi ve kalkınması için son nefesime kadar hizmet etmeye devam edeceğim.”


“Millet iradesi”

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Balyoz davasında 11 Şubat 2011 tarihinden bu yana tutuklu bulunan Emekli Korgeneral Engin Alan’ın avukatı Ayhan Nacak ise Alan’ın mazbatası ile mahkemeye başvuracaklarını söyledi. Avukat Nacak şunları söyledi: “Davadaki tutuklama tedbir mahiyetindedir. Engin alan Paşa’nın MHP’den seçilmesi millet iradesinin göstergesidir. Mahkemenin de milletin iradesine saygı göstereceğine inanıyoruz. Milletin seçtiği birinin tedbir amaçlı tutuklu kalmasını mahkemenin öngörmeyeceği kanaatindeyiz” Sabahat Tuncel’in tahliyesinin anımsatılması üzerine Nacak, “Bazılarının tahliye olması, bazılarının da olmaması... Burada hukuka olan güvenin korunması önemlidir” dedi. Nacak, Engin Alan’ın “Yüce Türk Milletinin iradesine saygı gösterilmesi gerektiği” mesajını verdiğini aktardı.


Tuncel nasıl tahliye edilmişti?

İkinci kez bağımsız milletvekili seçilen Sebahat Tuncel, 2007’de cezaevinden Meclis’e gitti. PKKGel üyesi olduğu iddiasıyla yargılanan Tuncel, millvekili seçildikten sonra avukatlarının başvurusu üzerine, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce, 24 Temmuz 2007’de tahliye edildi. Mahkeme, Anayasa’nın 83. maddesi uyarınca Tuncel’i tahliye etti. Başsavcılık tahliye kararına itiraz edince, mahkeme, 26 Temmuz’da tahliye kararının gerekçesinden “yasama dokunulmazlığını” düzenleyen Anayasanın 83. maddesini çıkardı. Kararı düzelten mahkeme, Tuncel’i kaçma ve delilleri yok etme şüphesi bulunmadığı gerekçesiyle tahliye etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.