Dünya basını geniş yer verdi

Dünya basını geniş yer verdi
Türkiye'deki milletvekili seçimleri dünya basınında da geniş yer buldu. Yabancı haber ajansları AKP'nin seçimlerden zaferle çıktığını ancak istediği çoğunluğu sağlayamadığına ve sonuçların Erdoğan'ın "tam istediği gibi olmadığı"na dikkat çektiler.
AKP'nin resmi olmayan sonuçlara göre yaklaşık yüzde 50 oy ile kazandığı seçim dünya basınında da yer buldu. Yabancı kaynaklar AKP'nin yeni bir Anayasa'yı tek başına yapabilecek güce ulaşamadığına dikkat çektiler...

İsveç basını

İsveç Haber Ajansı TT haberinde, AK Parti'nin seçimi kazanmasına rağmen anayasa değişikliğini tek başına yapacak milletvekili elde edemediğini belirtti.

İsveç gazetelerinden Svenska Dagbladet ile Dagens Nyheter internet sitelerinde ilk haber olarak verdikleri haberde, ''Erdoğan'ın Zaferi'' başlığını kullandı. Seçimlerde Başbakan Erdoğan'ın oylarını artırdığı ifade edilirken, ''Türkiye'nin güçlü adamı Erdoğan seçimi kazandı'' yorumu yapıldı.

İsveç Radyosu da internet sitesindeki haberinde AKP'nin seçimi kazandığının kesin olduğunu yazarken, 50 milyon seçmenin bulunduğu Türkiye'de seçime katılımın da yüksek olduğuna yer verdi.

Diğer İsveç gazeteleri de haberlerinde Başbakan Erdoğan'ın seçimi kazandığını, ancak askeri yönetim tarafından 1982'de yapılan anayasayı değiştirmesi için çoğunluğa ihtiyacı olduğu belirtildi.

Erdoğan'ın, ''Türk siyasetinden askerin izini silmeyi'' hedeflediği yorumuna yer veren gazeteler, anayasa değişikliği için AKP'nin mecliste 3'te 2'lik çoğunluğa sahip olması gerektiğini ifade ettiler.
 

İspanyol basını

İspanyol El Pais gazetesi, 12 Haziran seçimlerini değerlendirirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye'nin henüz veremediği, derslerle uğraşmak zorunda kalacağını yazdı.

12 Haziran seçimleri Türkiye'den izleyen İspanyol El Pais gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geniş bir çoğunlukla kazanmakla birlikte anayasayı tek başına değiştirmek için gerekli sandalye sayısına ulaşamadığına dikkat çekti.

Gazete, seçim sırasında içki yasağının uygulandığını, oy verme işlerinin genellikle sakin geçtiğini belirttikten sonra, "Yarından itibaren Başbakan Erdoğan'ın, Türkiye'nin henüz veremediği, dokuz aylık AKP iktidarı döneminde biriken derslerle karşı karşıya kalacağı" yorumunu yaptı.

Bu çerçevede Kürt sorunununun çözülmesi ve AB sürecinin canlandırılması gerektiğine işaret eden gazete, yeni seçilen parlamentonun hazırlayacağı yeni anayasanın yönelişinin ise, "seçim sonuçlarının yaratacağı iç dengelerine bağlı olacağı" görüşünü de dile getirdi.

Haberde Başbakan Erdoğan'ın Fransa veya ABD'deki başkanlık sistemini savunduğunu, CHP'nin ise, "Hükümet üzerinde daha büyük bir kontrol yapabilmek amacıyla" mevcut parlamenter sisteminin devamını istediği vurgulandı.

 

İtalyan basını geniş yer verdi

İtalyan haber ajansı ANSA'nın internet sitesindeki haberinde, Başbakan Erdoğan liderliğindeki AKP'nin, milletvekili genel seçimlerinde oyların yüzde 50,3'nü alarak, kesin bir çoğunluğu elde ettiğini ve TBMM'de 326 sandalye kazandığını bildirdi.

Haberde, Erdoğan'ın 326 milletvekili çıkarmasına karşın, anayasada yapılması öngörülen reformları, tek başına referanduma götürme yetkisi olan 330 sayısına ulaşılamadığına da dikkat çekildi.

ANSA'nın haberinde, ana muhalefetteki CHP'nin, oylarını arttırdığı belirtilirken, sosyal demokratların yeni dönemde muhalefette kalmaya devam edecekleri kaydedildi.

Haberde, ''Başbakan Erdoğan'ın seçim döneminde oylarını almak istediği'' yorumu yapılan MHP'nin de oyların yüzde 13,1'ni alarak, yüzde 10'luk seçim barajını aştığı ve parlamentoya girdiğine yer verildi.

BDP'nin desteklediği Kürt kökenli bağımsız adayların da ülke genelinde yüzde 6,4 oy oranı yakalayarak, meclise 36 vekil gönderdikleri aktarıldı.

La Stampa gazetesi de internet sitesindeki haberinde, Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimleri kazandığını, ''ancak bunun tam da istediği gibi olmadığı'' yorumunu yaptı. Gazetede, Erdoğan'ın her iki Türk'ten birinin oyunu aldığı, ancak buna rağmen milletvekili sayısının 326 da kalarak, anayasa değişikliklerini, tek başına referanduma götürme sayısı olan 330'a ulaşamadığı kaydedildi.

Gazete, ''Laikler, Milliyetçiler ve Kürtler'' olarak nitelediği üç muhalefet partisinin, seçim kampanyası döneminde, Başbakan Erdoğan'ı ''ülkeyi iyi idare edemediğine yönelik ağır bir şekilde eleştirdiği'' belirtildi. La Stampa'daki seçim yorumunda, Erdoğan'ın ülkesini AB'ye sokmak istiyorsa, bazı reformları yapması gerektiği ifade edildi.

La Stampa, Erdoğan'ın yeni dönemde muhalefetle diyalog aramaması durumunda, üç partiyi de karşısına alabileceği ve sert geçen seçim kampanyası döneminin yeni parlamentoya yansıyabileceği değerlendirmesinde bulundu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.