AK Parti'den BDP'ye tepki

AK Parti'den BDP'ye tepki
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Diyarbakır'da 13 askerin şehit edilmesiyle ilgili olarak “Demokrasiden, insan haklarından, hukuktan, insanlıktan yana isen ona göre bir tavır konulması lazım. Bir gün öyle bir gün böyle tavır geliştirmek doğru değildir. B

Diyarbakır Silvan'da gerçekleştirilen hain saldırıda 13 askerimizin şehit edilmesi Türkiye'nin dört bir yanındaki kişi ve kurumlardan tepkiler aldı. Eğlencelerin iptali istendi, saldırı kınandı, vatandaşlar sokaklara döküldü. NATO, AB ve ABD de saldırıyı kınadı.

CUMHURBAŞKANI GÜL

"Başta aileleri olmak üzere TSK'ya başsağlığı diliyorum

Terörle mücadele içerisindeyiz. Bunu herkesin bilmesi gerekir ki devletimiz asla tehditlere asla şantajlara ve asla bu tip şiddete boyun eğmez. Bunu herkesin bilmesi lazım. Milletin birbiriyle kucaklaştığı, konuştuğu bir zamanda teröristlerin bu saldırısının altında bir maksat aramak gerekir.

 Çok tesadüf olduğu kanaatinde değilim. Anlamı vardı. devletimizin mücadelesinde en ufal bir sarsıntı olmayacaktır.

 Ne gerekirse çok kararlı bir şekilde yapılmaya devam edecekti. Kimsenin şüphesi olmasın. Bunu halkımız da  biliyor.

 Teröre taviz yok. Teröristler kararlılığımızı bilsin."  

ESKİ TBMM BAŞKANI ŞAHİN

Eski TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, “Şehit haberinden sonra klişe haline gelmiş baş sağlığı dilekleri ne şehit yakınlarımızı, ne de milletimizi artık teselli etmiyor. O bakımdan güvenlik güçlerimizin terörle mücadelede daha da başarılı olma mecburiyeti var” dedi.

TÜSİAD

“TÜSİAD olarak Diyarbakır'da gerçekleştirilen terör saldırısını şiddetle kınıyor, yaşamlarını yitiren güvenlik güçleri mensuplarına Allah'tan rahmet, tüm yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyor, yaralı askerlere acil şifalar diliyoruz.

Bu saldırı,özlemini duyduğumuz diyalog ortamını ve elde edilmiş istikrarı zedelemek amacı gütmektedir. Hiçbir gelişme bir insanlık suçu olan terörü ve insan yaşamına kastetmeyi meşru kılamaz, hiç bir haklı mücadelenin parçası yapamaz"

"Genel seçimlerin ardından, katılımcı bir anayasanın oluşturulmasına yönelik beklentinin oluştuğu bu dönemde, demokratikleşme süreci şiddetten beslenenlere kurban edilmemelidir. Bu gibi şiddet olayları vatandaşlarımızın demokrasi ve huzur iradesini kırmamalıdır.

Bu noktada temel sorumluluk hiç şüphesiz, öncelikle siyaset kurumundadır. İş dünyası olarak, TBMM'de grubu bulunan veya bulunmayan tüm partilerimizin, sorumluluk anlayışı ile Türkiye'ye kurulmuş bu pusuyu bozarak, saldırıyı ortak bir dil ve iradeyle şiddetle kınamasını ve demokratikleşme sürecine hizmet edecek yeni bir diyalog ortamını geliştirmesini bekliyoruz"

NATO

Libya Temas Grubu toplantısı için İstanbul'da bulunan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, yayımladığı mesajda, "Bu iğrenç saldırının hiçbir gerekçesi olamaz" ifadesini kullanarak, NATO müttefiklerinin terör belasına karşı tam dayanışma içinde bulunduklarını vurguladı.

Rasmussen, saldırıda şehit olan askerlerin ailelerine en derin taziyelerini iletti.

AVRUPA BİRLİĞİ

Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 13 askerin şehit olduğu terör saldırısını şiddetle kınayarak terörle mücadeleye desteğini bildirdi.

Ashton, yazılı açıklamasında, 13 Türk askerinin şehit edildiği yönündeki haberlerin kendisinde "derin şok" yaratığını belirterek terörü şiddetle kınadı.

Terör saldırılarının hiçbir gerekçesinin olamayacağını vurgulayan Ashton, kurbanların ailelerine, hükümete ve tüm Türkiye'ye taziyelerini iletti.

Ashton, "AB Türkiye'nin terörle mücadelesini desteklemektedir ve her türlü ve yapıdaki terörle ikili ve uluslararası düzeyde mücadele için Türkiye ile yakın çalışmayı sürdürecektir" dedi.

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, yeni parlamentonun "Kürt meselesinin çözümü için doğru platform olması umudunu" dile getirdi.
 

AB Komisyonu sözcülerinden Maja Kocijancic, günlük olağan basın toplantısında bir soru üzerine, Füle'nin Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 13 askerin şehit olduğu terör saldırısını şiddetle kınadığını bildirdi.
 

Sözcü tarafından verilen bilgiye göre, saldırının ardından Türk makamlarıyla temas kuran Füle, Türkiye'nin güneydoğusunun barış, demokrasi ve istikrar yanında sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmaya ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
 

Bunun şiddetle değil sadece bölge halkının sosyal, ekonomik ve kültürel haklarını genişletecek somut önlemler üzerinde uzlaşmayla sağlanabileceğini belirten Füle, "Yeni TBMM'nin Kürt meselesinin çözümü için doğru platform olması umudunu ve barışçıl yöntemler talebini" dile getirdi.
 

Füle, bu kapsamda yeni anayasanın demokratik ihtiyaçlara cevap verecek şekilde kapsayıcı bir süreçte hazırlanmasının önemini vurguladı.

ABD

ABD yönetimi, Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 13 askerin şehit edildiği terör saldırısını şiddetle kınadı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın brifinginde, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

Türkiye ile dayanışma içerisinde olduklarını ifade eden Toner, "ABD, Türk askerlerinin bugünkü saldırıda şehit edilmesini en şiddetli biçimde kınamaktadır. Türkiye'ye terörle mücadelesinde güçlü destek veriyoruz ve terörizme her şekliyle karşı koymada Türk hükümetiyle birlikte çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Silvan'daki terör saldırısında 13 askerin şehit edilmesinden derin üzüntü duyduğunu belirterek, saldırıda şehit düşen askerlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

Clinton, yaptığı yazılı açıklamada, "Diyarbakır'da 13 Türk askerinin hayatını kaybetmesinden derin üzüntü duydum. ABD adına, saldırıda yaşamını yitirenlerin aileleri ve dostlarına içten başsağlığı dileklerimi gönderiyorum" ifadesini kullandı. "On binlerce Türk'ün canına kıyan terör örgütü PKK'ya karşı mücadelesinde Türkiye'nin yanında yer aldıklarını" vurgulayan Clinton, açıklamasında şöyle devam etti:

"Teröre karşı mücadelesinde Türkiye'yi destekliyoruz ve terörizmin her şekline karşı koymada Türk hükümetiyle birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki iki gün boyunca İstanbul'da Türk liderlerle görüşmeler yapacağım ve yakın işbirliğine olan bağlılığımızı onlara şahsen ileteceğim".

CHP LİDERİ KEMAL KILIÇDAROĞLU:

"Terörle mücadelenin özü ve çözümü silah değildir. hükümet programında bir satır bile bir şey yoksa kamuoyundan nasıl bir şey bekleyeceksin?

Ama siz iradenizi ortaya koymuyorsunuz. Kamuoyu desteği hazır siyasi irade yok ortada. Kamuoyu desteği önemli, ama bir destek daha önemli. Parlamento. Terörün sonlandırılması konusunda ortak irade sergilemeleri gerekiyor. Bu konuda adım atması gereken iktidardır. Yüzde 49,89’u alan bir iktidar. Olgunlaşma sürecine girmesi gereken iktidardır. Eleştiriyi hoşgörüyle karşılaması gereken bir iktidardır. Bu iktidar olgunlaşmadı, saldırganlaştı. Siz bu tutumunuzla terörü de ülkenin sorununu da çözemezsiniz."

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez,  “Millet olarak barış, kardeşlik ve huzur ortamına en çok ihtiyaç duyduğumuz  Mübarek üç aylarda, Berat gecesini karşılamaya hazırlanırken böylesi menfur bir  saldırının gerçekleştirilmiş olmasını nefretle tel'in ediyorum” dedi.

TÜRKİYE KAMU-SEN

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel  Başkanı İsmail Koncuk, Diyarbakır'ın Silvan ilçesi kırsalında 13 askerin şehit  edildiği, 7 askerin de yaralandığı terör saldırısının ardından yaptığı  açıklamada, “Yıllardır gencecik evlatlarımızı kurban verdiğimiz terör, her geçen  gün azgınlığını ve cüretini artırarak devam ediyor. Terör örgütünün destekçileri  ise üst üste kopardıkları tavizlerle daha da şımarıyorlar” dedi.

TİSK

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Diyarbakır'da 13 askerin şehit olması ile sonuçlanan saldırıyı kınadı.

TİSK'ten yapılan yazılı açıklamada saldırıya ilişkin "14 Temmuz 2011 tarihinde Diyarbakır'ın Silvan İlçesi kırsalında 3'ü uzman erbaş 13 askerimizin şehit edilmesi ve 7 askerimizin de yaralanması, milletimize büyük bir acı vermiştir. Türk milletinin bölünmez bütünlüğüne yönelen bu hain saldırıyı lanetliyoruz. Şehitlerimize Tanrı'dan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, Ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetlerine ve ulusumuza başsağlığı diliyoruz" denildi.

AYDIN

Aydın'da şehir içi yolcu taşımacılığı hizmeti veren 160 minibüse, Silvan'daki hain terör saldırısını protesto etmek için Türk bayrağı asıldı.

Aydın Şehir İçi Motorlu Taşıtlar Kooperatifi Başkanı Zafer Gezer yaptığı açıklamada, terör saldırısında şehit olanlara Allah'tan  rahmet, ailelerine ve Türk milletine baş sağlığı dilediklerini ifade etti.

BURDUR

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 13 askerin şehit olduğu saldırıdan sağ kurtulan Jandarma Çavuş Aşkın Özel'in memleketi Burdur’un Karamanlı ilçesinde vatandaşlar teröre tepki gösterdi.

Otomobilleriyle konvoy oluşturan Karamanlılar, ellerinde Türk  bayraklarıyla caddelerde slogan atarak, saldırıyı ve terör örgütünü  lanetlediler.

"MÜZİK VE EĞLENCELER İPTAL EDİLSİN"

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu,  Diyarbakır Silvan'da 13 askerin şehit olması nedeniyle, il genelinde düzenlenecek etkinliklerin müzik ve eğlence bölümlerinin iptal edilmesini istedi.

BİLECİK

Bilecik'te bir grup, Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 13 askerin şehit edildiği, 7 askerin de yaralandığı terör saldırısını protesto amacıyla yürüyüş yaptı.

Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan yaklaşık 100 kişilik grup, ellerinde Türk bayraklarıyla “Ne mutlu Türküm diyene”, “Şehitler ölmez vatan bölünmez”  şeklinde slogan atarak yürüdü.

İZMİR

Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’nde 13 askerin şehit edilmesini İzmir’de protesto eden bir grup işçi partili basın açıklaması yaptı. Grup, basın açıklamasının ardından slogan atıp, yürüyüş yaptı.

ADANA

Adana'da bir grup, Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 13 askerin şehit edildiği terör saldırısını protesto amacıyla yürüyüş yaptı.

Atatürk Caddesi'nde toplanan grup, ellerinde Türk bayraklarıyla  “Şehitler ölmez vatan bölünmez”, “Askere uzanan eller kırılsın” sloganları atarak, Uğur Mumcu Meydanı'na kadar yürüdü. Bir süre burada sloganlar atan grup, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nı okudu. Şehitlere Allah'tan rahmet dileyen ve sloganlar atan grup, daha sonra olaysız şekilde dağıldı.

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU

Türkiye Futbol Federasyonu, Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde şehit olan 13 asker için başsağlığı mesajı yayınladı.

Federasyonun internet sitesinde “Acımız Büyük” başlığıyla yayınlanan mesajda, “Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde teröristlerle girdiği çatışma sonucu 13 askerimizin şehit olduğunu büyük üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, başta yakınları olmak üzere, Silahlı Kuvvetler camiası ve tüm Türk halkına başsağlığı diliyoruz” denildi.

BURSASPOR

Bursaspor Kulübü, dün akşam Diyarbakır'ın  Silvan ilçesinde 13 askerin şehit olduğu terör saldırısını kınayan mesaj  yayımladı. Bursaspor Kulübü'nden resmi internet sitesinde, “Saldırıyı kınıyoruz”  başlığıyla yer alan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Diyarbakır'da bölücü terör örgütü mensupları ile girilen çatışmalar  sonucunda 13 askerimizin şehit olduğu haberini üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız.  Terörü bir kez daha nefretle ve şiddetle kınıyor, şehitlerimize Allah'tan rahmet;  yakınları, Türk Silahlı Kuvvetleri ve tüm ulusumuza başsağlığı dileriz.”

SAKARYASPOR

Sakaryaspor Kulübü yönetimi, Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde 13 askerin şehit edildiği terör saldırısını kınadı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Hain terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Şehitlerimize Allah'tan  rahmet, yakınları, Türk Silahlı Kuvvetleri ve tüm milletimize baş sağlığı  dileriz.”

SİVASSPOR

Sivasspor Kulübü, Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde çıkan çatışmada 13 askerin şehit olması nedeniyle baş sağlığı mesajı yayımladı. Sivasspor Kulübü'nün resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Silvan ilçesi kırsal kesiminde çıkan çatışmada 13 askerin şehit edilmesi kınandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.