CEMEVİ YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ

CEMEVİ YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ
Beylikdüzü Belediye Başkanlığı tarafından, Kavaklı Mahallesi’nde yapılacak olan Cemevi’nin projelerinin elde edilmesi amacıyla yapılan yarışmanın Ödül Töreni ve Kolokyum, Beylikdüzü Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Topluma kucaklayıcı mesajlar veren Başkan İmamoğlu, “Cemevini toplumun tamamının bizim olarak kabullenmesi lazım. Hayatın içinde bir cemevi olmalı. Her türlü sosyal alan fonksiyonlarını da iyi yerleştirerek topluma bu cemevi de bizim diyebilmek gerekiyor” diye konuştu. Ardından yarışmaya giren mimari ofis temsilcilerinden derece alanlar açıklandı ve ödüllerine kavuştu.

Beylikdüzü Belediyesi’nin düzenlediği Cemevi Yarışması 12 Ekim 2015’te sonuçlandı. 23 Haziran’da ilan edilen yarışma süreci jürinin seçim çalışmalarını tamamlamasıyla sona erdi. Yarışmada dereceye giren tasarımların sahiplerine ödülleri Beylikdüzü Kültür Merkezi’nde yapılan ödül töreni ve kolokyumda verildi. “Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışmaları Yönetmeliği” kuralları içinde “Serbest, ulusal, tek kademeli, mimari proje yarışması” olarak açılan yarışmada 82 proje teslim edildi. Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve yarışmanın danışman jüri üyesi, Hacıbektaş Dergahı Postnişin’i Velieddin Hürrem Ulusoy’un da katıldığı değerlendirme çalışmaları, 7 mimar tarafından yapıldı. Jüri Başkanı Mimar Hüseyin Yanar ise çok seslilik ve çok renkliliğin öneminden bahsederek, Cem kültürünün nasıl derinde kaldığını ve ortaya çıkması gerektiğini söyledi, bu sürece destek veren herkese teşekkür etti.

İbadet Özgürlüğü En Önemli Konulardan Birisi”

Karadenizli biri olarak gençlik yıllarından itibaren tanık olduğu cemevlerinin kendisini çok etkilediğini, hatta ilk defa bir cemevinde Şah Kulu gördüğünü ayrıca içinde bir aş evinin de bulunmasının önemli olduğunu ifade eden Başkan Ekrem İmamoğlu, bazı durumlar nedeniyle Alevilik kültürüne uygun olmayan ötekileştirilmiş, kötü binalarda cemevi yapılmak zorunda kalındığını belirtti. Siyasi sürecinde de duruma mutlaka eğilmesi gerektiğini anladığının altını çizen İmamoğlu, ekip arkadaşları ile birlikte Beylikdüzü’nde bölgeyi incelerken cemevinin ve Alevilik kültürünün doğru yaşatılması için bir alan bulduklarını ve tasarlanacak bir cemevi yarışması düzenlemeye karar verdiklerini aktardı. Aynı din içindeki insanların ve dinler arası özgürlüklerin kısıtlanmasını anlamadığını, insan haklarının savunucusu yerel yönetim anlayışını Beylikdüzü'nde yaşatacaklarnı ifade eden İmamoğlu, “Bu çalışma ile Türkiye ve Dünya'ya örnek bir cemevi çalışmasının Beylikdüzü'nde teşkil etmesini var etmek istiyoruz. Vatandaşlarımıza kutsal bir cemevi sunmuş olacağız. Bu süreci yaşamaktan dolayı çok heyecanlıyım. İbadet özgürlüğü en önemli konulardan birisi” şeklinde konuştu ve emeği geçen herkesi kutladı; tüm danışmanlara, jüri üyelere, hocalara katılımcı dostlara ve milletvekili adaylarına teşekkür etti.

Dereceye Giren Proje Sahipleri, Ödüllerini Aldı

Kolokyuma geçilmeden Ödül Töreni’nin sonuçları açıklandı. Satın Alma ve Mansiyon ödülleri sonrası 1, 2 ve 3. Olan projelerin sahipleri sahneye davet edildi ve ödülleri teslim edildi. Yarışan projeler arasında 1.’liği hak eden ve 1.’lik Ödülünü kazananlar; Yüksek Mimarlar Mehmet Metin Polat, Ata Kurt, Mimarlar Bilge Altuğ, Gökhan Turan, İç Mimar Bengi Altuğ, İnşaat Mühendisi Zeynep Lale Eke, yardımcılar ise Restoratör Ecem Özden ile Emre Açikel oldu. 1.’lik ödülünü Başkan Ekrem İmamoğlu proje grubuna takdim etti. 1. Olan projeye göre tasarlanacak Cemevi, kültürel çevresi ile bölgeye artı değer katacak bir Kültür Merkezi ve spor alanları ile birlikte tasarlanacak. Projenin 2016 yılında başlayıp 1 bir yıl içerisinde de vatandaşlarla buluşturulması hedefleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.