Dicle'nin avukatlarından 'Eronat' atağı!

Dicle'nin avukatlarından 'Eronat' atağı!
Hatip Dicle'nin avukatları Ak Partili Oya Eronat'ın mazbatasının iptal edilmesi için başvurdu

YSK tarafından milletvekili düşürülen Hatip Dicle'nin avukatları Dicle'nin yerine mazbata alıp milletvekili olan Ak Partili Oya Eronat'ın mazbatasının iptal edilmesini için Diyarbakır İl Seçim Kurulu'na başvurdu.

BDP'nin desteğiyle Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili seçilen Hatip Dicle'nin vekilliğini YSK'nın düşürmesinin ardından, Ak Parti'nin Diyarbakır'da 6'ıncı sıra adayı Oya Eronat, İl Seçim Kurulu'ndan mazbatını alarak miletvekili oldu. Hatip Dicle'nin avukatlarından Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, Muharrem Şahin ve Fuat Çoşacak, Diyarbakır İl Seçim Kurulu'na başvurarak, Oya Eronat'ın mazbatasının iptal edilmesini ve Dicle'nin TBMM'deki yerinin boş kalması talebinde bulundu. Avukatlar 23'üncü dönem Milletvekili seçimlerinde İstanbul Milletvekili seçilen fakat seçimin hemen ardından geçirdiği trafik kazası sonucu yaşamını yitiren Mehmet Cihat Özönder için YSK tarafından verilen kararı emsal olarak gösterdi.

Avukatlar İl Seçim Kurulu'na yaptıları başvruda 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 34 ve 35'nci maddelerinin İl Seçim Kurulu tarafından yanlış yorumlandığı belirtirek, AK Parti Diyarbakır 6'ıncı sıra milletvekili adayı Oya Eronat'a milletvekili tutanağı verildiğini hatırlattı. Anayasa ve kanuna aykırı olarak verilen bu tutanağın iptali gereken tutanağa karşı itirazda bulunduklarını belirten avukatlar, YSK'nın Hatip Dicle'nin milletvekili tutanağını iptal gerekçesini seçilme engeli oluşturan tam kanunsuzluk haline dayandırdığına dikkat çekti. Kararın dayandırıldığı 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun 39/4 maddesi'nde 'Yukarıdaki fıkralar dışında milletvekillerinden bir veya birkaçının tutanaklarının iptaline karar verildiği takdirde, tutanakları iptal olunan milletvekilleri yerine, 34 ve 35'nci madde esaslarına göre sıradaki adaya tutanak verilir' düzenlemesine yer verildiğinin altı çizilen dilekçede, söz konusu tutanakta ifade edilmek istenenin 'Tutanağı iptal edilen kişinin bir siyasi parti listesinden seçilmesi halinde adaylık sıralamasında kendisini takip eden kişiye tutanak düzenlenmesi husustur 'sıradaki adaya tutanak verilir' ifadesini başka şekilde yorumlama ve açıklama olanağı bulunmamaktadır' denildi.

Dilekçede, ayrı olarak 2839 sayılı kanunun 25'inci maddesi uyarınca kesinleşen milletvekili aday listelerinde ölüm ve istifa halleri dışında değişikliğe gidilemeyeceği düzenlemeye dikkat çekilerek, Hatip Dicle'nin milletvekili adaylığının kabulünün zorunlu olduğu ifade edildi. Başvuruda, "Seçim kurullarının görevi seçimlerin adil ve serbestçe gerçekleştirmek halkın iradesinin özgürce sandığa yansımasını sağlamak olduğu, bunun dışında iradesini yok sayarak milletvekili tayin edemeyeceği de tartışmasızdır. YSK 27 Temmuz 2007 tarihinde yapılan 23'üncü dönem Milletvekili seçimlerinde İstanbul Milletvekili seçilen Mehmet Cihat Özönder'in vefatı üzerine vermiş olduğu kararda, 'Özönder'in 26 Temmuz 2007 tarihinde geçirdiği trafik kazası sonucunda vefat etmiş olması nedeniyle, aday listesinin kesinleştiği, 2839 sayılı milletvekili Seçim Kanununun yukarıda açıklanan 25., 35., 36. ve 39'uncu maddelerinde delaletiyle milletvekili seçimi sayılmasına ve ölüm tarihi esas alınarak TBMM'nin de bir üyeliğin boşalmış olduğunun tespitine karar verilmesine gerekmiştir' Milletvekili seçilme anını oy verme işleminin tamamlandığı an olarak göstermiştir" denildi.

YSK tarafından Özönder ile ilgili verilen karar ile Dicle'nin 12 Haziran tarihli 17.00 saati itibari ile milletvekili seçildiğinin kabülünün gerektiği belirtilen başvuruda şöyle denildi:

"Bu halde YSK'nın müvekkil Mehmet Hatip Dicle'nin milletvekili tutanağını iptal etme yetkisinin bulunmadığının tartışmasının dışında iptal halinde bile başka bir adaya milletvekili tutanağının verilmeyeceği, yapılması gerekenin TBMM'de bir üyeliğin boşalmış olduğunun tespiti kararını vermektir. Oysa Diyarbakır İl Seçim Kurulu AKP'nin 6'nıcı sıra adayı Oya Eronat'a milletveklii tutanağı düzenlemiştir. Bu durum açıkça yasal düzenlemeye aykırı olduğu gibi yerleşik yüksek seçim kurulunun kararlarına da aykırıdır. Bu açıklamalar ışığında Diyarbakır İl Seçim Kurulu tarafından Oya Eronat adına düzenlenen milletvekili tutanağının iptali gerekir"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.