Elektrik sayaçları ‘cep’ten okunabilecek

Elektrik sayaçları ‘cep’ten okunabilecek
Yeni geliştirilen akıllı sayaçlar sayesinde elektrik dağıtım firmaları sayaç okumak için apartmanlara gitmek zorunda kalmayacak. Elektrik sektörü ile cep telefonu sektörünün işbirliği ile yeni teknoloji ürünü dijital sayaçlara uzaktan okuma ve açma-kapam
Aylık maliyeti 2-3 lirayı bulacak sistem maliyetinin tarifelere yansıtılarak abonelerden alınması gündemde. Sistemle ilgili çalışmayı; Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile sektör temsilcileri yürütüyor.
 
Türkiye’de halen 21 dağıtım bölgesinde 36 milyon civarında elektrik abonesi var. Elektrik dağıtım şirketleri düzenli olarak 10 yılını dolduran sayaçları değiştiriyor. Yıllık sayaç değişim adedinin 3-4 milyon civarı olduğu tahmin ediliyor. Üzerinde çalışılan sistem uygulamaya konulursa, dağıtım şirketleri elektrik açma-kapama işlemleri için abonenin ayağına gitmeyecek. SIM kartlı sayaçlar, dağıtım şirketinin sayaç okuma, açma-kapama gibi her türlü hizmetini uzaktan yapmasına imkan verecek.
 
Sektör kaynakları, sistemin uygulamaya konulmasının vakit alacağı görüşünde. Sebebi ise bir çok sayacın halen mekanik olması. Bunların değişimi ve yeni sayaçların SIM kart uyumlu hale getirilmesi ciddi çalışma yapılması gereken bir konu. Enerji yönetimi de sistemle ilgili fayda-maliyet analizi yapıldığını ve sisteme geçilmesi halinde aylık 2-3 lira tahmin edilen maliyetin nasıl karşılanacağı üzerinde durulduğu bilgisini verdi. Öne çıkan görüş ise maliyetin faturalara yansıtılmadan tarife üzerinden karşılanması.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.