Geri çekilmenin yarısı tamam

Geri çekilmenin yarısı tamam
PKK’lı gruplar, 45-50 günlük bir yürüyüşten sonra örgütün Metina kampına ulaştı.
PKK’nın 8 Mayıs tarihinde başlattığı “sınır dışına çekilme operasyonunun” yarısı tamamlandı. Bingöl, Diyarbakır ve Bitlis bölgesindeki PKK’lı gruplar, 45-50 günlük bir yürüyüşten sonra örgütün Kuzey Irak’taki Metina kampına ulaştı. Diyarbakır’dan gelen 50’nci grup için kampta karşılama yapıldı.
Hakkâri ve Şırnak’ın ardından Diyarbakır, Bingöl ve Bitlis’ten 50’şer kişilik 3 grup Çukurca’da sınırı geçerek Kuzey Irak’taki Metina kampına ulaştı. Karadeniz ve Sivas kırsalındaki PKK’lı grupların ise bölgelerini bırakarak yola koyuldukları açıklandı. Sınır dışına çekilen PKK’lılar güneşten korunmak için ağaç ve yapraklardan çardaklar yaparak barınma alanları oluştururken, ikna olmadan geri çekilenlerle barış süreci tartışılıyor. Sınır dışında PKK’lılar ayrıca, devletin adım atmaması ve örgütün alacağı savaş kararı durumunda ne yapacaklarıyla ilgili hazırlık düzenliyor.

''SÜREÇ ZORLU GEÇECEK''

HPG Ana Karargah sorumlularından Delal Amed, hükümetin karakol ve güvenlik amaçlı baraj yapımı ile korucu alımına devam ettiğini ileri sürerek, “Bu yaklaşımlar savaş hazırlığı anlamına geliyor. Tüm bunlara rağmen üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz ve geri çekilmeyi tamamlayacağız. İkinci aşamada devlet anayasal ve hukuki düzenlemeleri yapmalıdır” dedi.

Baver Dersim ise üzerlerine düşen sorumluluğu disiplinle yerine getirdiklerini, Ak Parti’nin ise aynı duyarlılıkla hareket etmediğini ileri sürerek şöyle dedi:

“Bu sürecin bir gereği olarak devlet bölgedeki bazı faaliyetlerini askıya alması gerekiyordu. Bu sürecin başında ‘silahlar sussun, siyaset konuşulsun’ denildi ama bugüne kadar farklı mesajlar verildi. AKP'nin 2014 seçimlerine çatışmasızlık ortamıyla girme hesapları yaparak siyasi bir rant peşinde olması ne Türklere ne de Kürtlere kazandıracaktır. Biz AKP’nin bu süreci ağırdan alan tutumundan kuşku duymaktayız. AKP’nin siyaset değiştirmemesi durumunda önümüzdeki süreç daha zorlu geçecek gibi görünüyor”

''İSTEKLİ GELMEDİK ''

Diyarbakır bölgesinden çekilen 'Dicle' kod adlı PKK’lı ise “O topraklardan çekilmek duygu olarak ağır atmosfer yaratıyor. Çok istekli de gelmedik. Bizler savaşçıyız, önderliğimize bakarız” dedi.

'Agit' kod adlı PKK’lı ise, “Çekilmemize rağmen ciddi bir gelişme halen göremedik. Önderliğimizin çağrısına uyarak geldik. O da bu süreci zorluyor. Ancak tek taraflı olmaz. Biz askeriz, tersine dönerse savaşırız” ifadelerini kullandı.

PKK’lılar, Yüksekova bölgesinde bir helikoptere ateş açılması olayını duyduklarını ve kendi içlerinde soruşturma başlattıklarını belirterek, “Bu konuda henüz bir netlik yok. Ancak zaman zaman geri çekilmeyle birlikte helikopter uçuşları yapılıyor. Bu konu henüz kesinleşmedi” dediler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.