İmam nikâhı kararı AİHM’e taşındı

İmam nikâhı kararı AİHM’e taşındı
Çocuk yaşta evliliklerin önünü açacağı için Anayasa Mahkemesi’nin imam nikâhı kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşındı.
 Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği adına Genel Başkan Ayça Akpek, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) imam nikâhı kararına ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu. Akpek, dilekçesinde, “AYM bu kararı ile çocuk yaştaki evliliklerin kimilerince caizse yapılabileceğinin de yolunu açmıştır” denildi.


Akpek, AİHM’ye yaptığı başvuruda, Anayasa Mahkemesi’nin kararını din ve vicdan özgürlüğüne dayandırmasının hukuka ve vicdana aykırı olduğuna işaret etti. Akpek, şunları kaydetti:

‘Siyasi tercihin ürünü’

“Özellikle resmi olarak evlenmenin mümkün olmadığı çocuk yaştaki evlilikleri ya da birden fazla evliliği meşrulaştırma nedeni ile imam nikâhı kurumuna başvurulmaktadır.
Bireylerin kendi tercihleriyle evlenmeden birlikte yaşamaları ya da çocuk sahibi olmaları ile imam nikâhı ile birlikte yaşamalarının aynı kapsamda değerlendirilmesi, AYM üyelerinin siyasal tercihlerinin göstergesi, ürünüdür. Aile içi şiddetin, kadın cinayetlerinin, çocuk yaşta evliliklerin son yıllarda giderek arttığı göz önüne alındığında devletin kadın-erkek eşitliğini sağlamak üzere alacağı tedbirlerin anayasanın ve eşitlik ilkesinin gereği olacağı aşikardır.


AYM bu kararı ile çocuk yaştaki evliliklerin kimilerince caizse yapılabileceğinin de yolunu açmıştır. İleride bu Medeni Kanun ile yasaklanan bu tip evlilikler ile ilgili başvuru yapılırsa AYM’nin ne karar vereceği ortaya çıkmıştır. Ayrıca ülkemizin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden ve CEDAW’dan (Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi) kaynaklanan uluslararası taahhütleri bulunmaktadır. AYM’nin kararı da bu taahhütlerin inkarıdır, yok sayılmasıdır.”

Öncelikli değerlendirme

Akpek, davaya kadın örgütlerinin müdahil olabileceğine işaret ederken, AİHM’den telafisi mümkün olmayan zararlar doğuracağı gerekçesiyle, başvuruyu öncelikle değerlendirmesini talep edeceklerini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.