İzmir'de eğitim uçağı düştü

İzmir'de eğitim uçağı düştü
İZMİR’deki Çiğli 2’nci Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan bugün öğle saatlerinde eğitim uçuşu için havalanan T-37 tipi askeri eğitim uçağı, Güzelbahçe İlçesi’nde denize düştü.

Pilotlar uçağı son anda evlerin üzerinden denize döndürerek muhtemel bir faciayı önledi.Görgü tanıklarının ifadesine göre, uçak kalkıştan kıza bir süre sonra irtifa kaybederek, Güzelbahçe’de kıyıya 30 metre uçakta denize çakıldı.

İçinde henüz rütbeleri ve kimlikleri açıklanmayan bir öğretmen ve bir öğrenci pilotun uçak düşmeden önce fırlatma koltuğu ile uçağı terkedemedikleri belirtildi.

Olayın duyulmasının hemen ardından bölgeye arama kurtarma helikopterleri ve sivil savunma ekipleri sevk edildi. Balık adamlar uçağı deniz dibinde arama çalışmalarına başladı.  

Türk Hava Kuvvetleri’nde başlangıç jet uçağı olarak kullanılan T-37’ler, 1964 yılında hizmete girdi. Bu uçaklar, Ankara merkezli Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAİ) Tesisleri’nde üretilen Güney Koreli KAI şirketinin tasarımı pervaneli KT-1 tipi uçaklarla değiştiriliyor.

VALİDEN AÇIKLAMA

İzmir Valisi Cahit Kıraç, Çiğli 2. Ana Jet Üs Uçuş  Eğitim Merkez Komutanlığı'ndan havalanan T 37 eğitim uçağının, saat 12.10'da  Güzelbahçe ilçesi açıklarında denize düştüğünü kaydetti.

Kıraç, henüz enkaza ulaşılamadığı için kesin olmamakla birlikte uçakta  öğretmen ile öğrencisinin olduğunun tahmin edildiğini söyledi.

PİLOTLAR UÇAĞIN BİNALARIN ÜZERİNE DÜŞMESİNİ SON ANDA ÖNLEDİ

Askeri T-37 tipi jet eğitim uçağının son anda denize doğru döndüğü ortaya çıktı.

Görgü tanıklarının ifadesine göre, eğitim uçağı, İzmir Körfezi’ni katettikten sonra muhtemel teknik bir arıza nedeniyle kalkış yaptığı Çiğli’ye dönmeye karar verdi. Bu sırada uçak Güzelbahçe üzerinde hızla irtifa kaybetmeye başladı. Pilotlar olası bir facianın önlenmesi için uçağı son anda denize doğru yönlendirdi. T-37 tipi eğitim uçağı, sahilden 30 metre açığa denize vurdu. Bu sırada son ana kadar uçağı yönlendirmeye çalışan pilotlar fırlatma koltuğunu kullanamadı. Bölgeye hemen arama kurtarma helikopteri sevk edilirken, Deniz Polisi ile Sahil Güvenlik de uçağın düştüğü alana geldi.

En son 5 Mart 2007 tarihinde aynı tip uçak Manisa’da düşmüş, olayda Teğmen Barış Çakır şehit olmuştu.

Jet motorlu, Amerikan Cessna şirketinin imalatı T-37’ler, Türk Hava Kuvvetleri’nde jet başlangıç uçuş eğitiminde kullanılıyor. Çiğli’deki 122. Filo’da görev yapan uçaklar, Güney Koreli KAI şirketinin imalatı pervaneli KT-1’lerle değiştiriliyor. Bu uçakların üretimi Ankara’da Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) tesislerinde gerçekleştiriliyor.

T-37 ile temel jet eğitimini 122’nci Filo’da bitiren pilot adayı teğmenler, daha sonra T-38 uçakları ile uçuş eğitimlerini tamamlayarak pilot brövesi almaya hak kazanıyor.

TEKNİK ÖZELLİKLER

Mürettebat: 2 (1 öğretmen pilot, 1 öğrenci pilot)
Motor: 2 adet J69-T-25 turbojet
Kanat Açıklığı: 10.32 metre
Gövde Uzunluğu: 8.92 metre
Yükseklik: 2.79 metre
Boş Ağırlık: 1.840 kg
Azami Kalkış Ağırlığı: 2.980 kg
Maksimum Hızı: 685 km/saat
Seyir İrtifası: 7.620 metre
Menzili: 1.500 km


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.