KARAMAN’IN OYUNU

KARAMAN’IN OYUNU
Güngörenli hacıları Hicaz dönüşü yemekli bir etkinlikte ağırlayan Güngören Belediyesi skandal bir gelişmeye imza attı. 2013 ve 2014 yılında özel bir firmaya ihale edilen yemekli toplantı belediyeye ilk yılında 56 bin 750 ikinci yılında ise 63 bin 500 TL'y
 Kutsal topraklarda Hac farizasını yerine getiren Güngörenli hacıların ilçeye dönüşünü yemekli bir ağırlamayla kutlayan Güngören Belediyesi skandal bir gelişmeye imza attı. Yemekli toplantı hizmetini ihale eden belediyenin dini bir vecibeyi istismar ederek bir özel firmaya rant sağladığı tespit edildi. Güngören Belediyesi’ne ait Cevizlik Parkı Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen yemekli etkinliğin tek seferlik maliyeti ise 2013 yılında 56 bin 750 TL. 2014 yılında ise 63 bin 500 TL. tutarında gerçekleşti. Bu denli yüksek maliyet içeren yemekli etkinliğin kabarık faturasına neyin etki ettiği de şimdilik muamma.

 

Güngören Belediye Başkanı Şakir Yücel Karaman, Osmanlı geleneği olduğu gerekçesiyle düzenlediği hacı ağırlama etkinliklerine gölge düşürdü. Başkan Karaman, belediye iştiraki firma Altyapı İnşaat Elemanları A.Ş.’nin işlettiği belediyenin sosyal tesislerinde düzenlenen yemekli etkinlikler için aracı firma kullandı. İhaleyi fahiş miktarla yüklenen firmalar, cüzi bir bedel karşılığında faydalandığı sosyal tesislerdeki hizmetle haksız kazanç elde etti. Güngörenli hacıların ağırlanması için yapılan dini içerikli yemekli toplantıda kamu kaynağının heba edilmesi hayretler uyandırdı.

 

Harita Mühendisine yemek ihalesi

 

2014 yılında yapılan “Güngörenli Hacılara Yemekli Toplantı Org. Hiz. Alımı” başlıklı ihale, pazarlık usulü gerçekleştirilirken, davet edilen firmalar arasında daha önce bu alanda hiçbir deneyimi bulunmayan, mimarlık ve harita mühendisliği kategorisinde hizmet veren Simurg Ajans Bilişim Araştırma Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.’nin de yer alması dikkat çekti. İhaleye davet edilen firmalardan iki firma teklif verirken bir firmanın teklifi geçersiz sayıldı. İhaleyi yüklenen Simurg adlı firma 63 bin 500 TL. karşılığında Güngörenli hacıların yemekli ağırlanmasını üstlenirken, hacıların, Cevizlik Parkı Sosyal Tesisleri’nde ağırlandığı ortaya çıktı. Sayıları 100 ila 200 arasında değiştiği ifade edilen hacıların yemek faturasının şişirildiği, ihalenin, adrese teslim niteliğinde bir rant ihalesi olduğu tespit edildi. Kişi başı ortalama 350 TL.’ye fatura edilen yemekli toplantının bazı firmalara para kazandırmak için tertip edildiği görüldü.

 

İhale bedeli, hizmet bedelinden 63 kat fazla

 

Toplantının yapıldığı Cevizlik Parkı Sosyal Tesisleri’ni işleten belediye iştiraki Altyapı A.Ş. yetkililerinin konuyla ilgili açıklamasında şaşırtıcı bulgular elde eden Gazete İstanbul, ihalenin, düzmece bir ihale olduğu bilgisine ulaştı. Yetkililer, ihale bedelini çok yüksek bularak, “Böyle bir ihaleden dolayı işletmemizde büyük bir organizasyon gerçekleşmedi. Adı geçen Simurg adlı firmaya 27.03.2014 tarihinde bin 944 TL.+ KDV (%8) faturası kesmişiz. Yemeklerimizin kişi başı ortalama fiyatı 20 ila 30 TL. arasındadır. Bu da en fazla 100 kişilik bir yemekli toplantıya denk düşer” şeklinde bilgiler paylaştı.

 

Harita mühendisliği ağırlıklı iştigal konusu belirleyen Simurg adlı frimanın 2013 yılı Eylül ayında kurulduğu İTO kayıtlarında görülürken, aynı firmanın 3 ay sonra iştigal konusu değişikliğine gittiği, bu tescilin ardından 3 ay geçtikten sonra da hiçbir organizasyon gerçekleştirmediği halde ilk kez Güngören Belediyesi’nce pazarlık usulü gerçekleştirilen ihaleye davet edildiği 2014/17672 sayılı ihalenin detaylarında ortaya çıktı. Firmanın, belediye ile 63 bin 500 TL. karşılığında sözleşme imzalamış olmasına rağmen, yemekli toplantının gerçekleştiği Cevizlik Parkı Sosyal Tesisleri’ne Hüseyin Kurşun’un sahibi olduğu firma tarafından 1944 TL. ödeme yapılmış olması ise kafaları karıştırdı.

 

Geleneksel hale getirilmiş

 

Osmanlı geleneği olduğu ileri sürülerek Güngörenli hacılara yemekli toplantı düzenlenmesinin yanı sıra, ihalelerin fahiş bedelle aracı firma üzerinden gerçekleştirilerek, belediyeye ait sosyal tesislerde yapılmasının da gelenekselleştiği belirlendi. 2013 yılında yine aynı sosyal tesislerde bu kez Altınyıldız Promosyon Ltd. Şti’ne işin ihale edildiği, 170 hacı adayının akşam yemeği için 56 bin 750 TL.ye sözleşme imzalandığı belgesine ulaşıldı. Güngören Belediyesi aynı geleneği sürdürmek adına 9 Şubat 2015’te çıktığı 2015/13380 sayılı ihaleyle de hacıları yemekli toplantıyla ağırlamaya devam edecek. İhalenin, bu defa hangi firmaya hangi maliyetle vereceği ise önümüzdeki günlerde netleşecek.

 



KAYNAK:GAZETE İSTANBUL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.