KENTLİ OLMA HAKLARI MASAYA YATIRILDI

KENTLİ OLMA HAKLARI MASAYA YATIRILDI
Kentli Hakları – Kent Özgürlüktür Çalıştay'ını İYGAD Başkanı Mehmet Mert yönetti. İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Yerleşkesinde gerçekleşen, Uluslararası Kent Konseyleri Kongresi'nin ikinci günü (15 Nisan Cuma) 'KENTLİ HAKLARI “KENT ÖZGÜ

İstanbul Yerel Gazeteciler Dernek Başkanı Mehmet Mert'in moderatörlüğünü yaptığı otutumun konuşmacıları; Adana Kent Konseyi Ekrem Aslan, Didim Kent Konseyi Başkanı Şebnem Öztezel, Yalova Kent Konseyi Genel Sekreteri Hasan Soygüzel ve Lüleburgaz Kent Konseyi'nden Ege Veziroğlu idi.

Önce birey olalım!

İstanbul Yerel Gazeteciler Dernek (İYGAD) Başkanı Mehmet Mert kentin haklarına sahip olmanın yolu birey olmaktan geçiyor diyerek sözlerini şöyle sürdürdü;

Duyarlı bir birey kendi haklarına sahip çıktığı sürece, kentinin, çevresinin, doğanın haklarını da korumasını bilecektir. Kentli olma bilincinin yaygınlaşması birey olup çevresine duyarlı insanların artması ile mümkün olacaktır.

Bunun için kent konseylerinde görev yapanları önemsemeliyiz. Bu kişilere büyük görev ve sorumluluk düşmekte.

Kent Konseyleri bir anlamda Dünya'da ve Türkiye’de 21. yüzyılın demokratik “yerel yönetişim” anlayışını ifade eden Yerel Gündem 21 projesinin bir eseridir.

Yerel düzeyde sürdürülebilir kalkınmaya yönelik, katılımcı eylem planlaması süreci Yerel Gündem 21 projesi ile 2000'li yılların hemen başında ülkemize de taşınmış olsa da ne yazık ki bu süreç tam anlamı ile amacına hitep eden işler yapamadı.

Bunun en büyük sebebi ise yerel dinamiklerin demokratik ortamlarda Kent Konseyleri’ne katılımlarının sağlanamamasıdır.

2013 yılının Mayıs ayında Taksim Meydanı Projesi kapsamında bölgenin tek yeşil alanı olan Gezi Parkı’nın ortadan kaldırılıp yerine Topçu Kışlası’nın inşa edilmesi bu duruma net bir örnektir.

Şayet kent halkı bu kararı protesto etmiş ve parka sahip çıkmak amacıyla bir direniş süreci başlatmamış olsaydı her türlü yetkiyi elinde bulunduran dönemin hükümeti çoktan Gezi Parkı’nı ortadan kaldırılıp yerine Topçu Kışlası’nı inşa edecekti.

Burada direnişçiler bir anlamda Kent Konseyleri'nin yapması gerekeni yapmıştır.

Kentler bizim yaşam alanlarımız, hatıralarımız, evlerimiz, yuvalarımız, hayat kaynaklarımız, onları kimselerin harap etmesine müsaade etmeyelim, koruyalım, kollayalım, kentli olma bilincini aşılayalım.

Unutmayalım ki; yarınlara bırakacağımız en önemli miraslarımızdan birisi de pırıl pırıl, ter temiz, planlı, düzenli, yaşam kalitesi yüksek kentlerimiz olacaktır.

İngilizlerden destek almışlar

Daha sonra söz alan Didim Kent Konseyi Başkanı Şebnem Öztezel ilçeye engelli parkı yaptıklarından yaklaşık 200 bin lira maaliyeti bulan bu parkı çoğunlukla gönüllü yurttaşların desteği ve ilçede bulunan İngiliz vatandaşı insanların desteği ile yaptıklarından bahsetti.

Çocuk parkına mansiyon ödülü

Lüleburgaz Kent Konseyi Gençlik Kolları Temsilcisi Ege Veziroğlu ise ilçelerine yaptıkları çocuk parkının büyük ilgi gördüğünü ve bu projenin Kent Konseyi Kongresi yarışmasında mansiyon ödülü kazandığını kaydetti.

Yalova'da hemşehri dayanışması

Yalova Kent Konseyi Genel Sekreteri Hasan Soygüzel ise konuşmasında Yalova halkının hemşehri dayanışması ve yerel yönetime katkı sağlaması anlamında ciddi çalışmalar yaptıklarını, bu anlamda kamuoyundan da destek aldıklarını kaydetti. Kent konseylerinin yetki ve bütçeleri olmadığı için sadece öneri ve eleştiri ile fazlaca faydalı işler yapamayacağına da dikkat çeken Soygüzel bu yönetmeliği getirenlerin bu eksiklikleri de düşünmesi gerekirdi diye belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.