KÜÇÜKÇEKMECE’DE GERİ DÖNÜŞÜM DÖNEMİ

KÜÇÜKÇEKMECE’DE GERİ DÖNÜŞÜM DÖNEMİ
“Tezgahtan sofraya kaliteli ve sağlıklı balık” sloganıyla oluşturulan “Küçükçekmece Perakende Balık Pazarı’nda AB standartlarının Uygulanması Projesi” “Türkiye ve AB Sivil Toplum Diyaloğu 2- Tarım & Balıkçılık Hibe Programı” kapsamında hibe almaya hak kaz

Küçükçekmece Belediyesi tarafından hazırlanan “Küçükçekmece Perakende Balık Pazarı’nda AB standartlarının Uygulanması Projesi” bilgilendirme toplantısı, Sefaköy Kültür ve Sanat  Merkezi’nde gerçekleştirildi.

 

Toplantıda, Türkiye’nin AB normlarındaki ilk balık pazarı projesinin ayrıntıları, hedefleri ve Türkiye AB diyaloğundaki önemi anlatıldı.

“Tezgahtan sofraya kaliteli ve sağlıklı balık” sloganıyla oluşturulan “Küçükçekmece Perakende Balık Pazarı’nda AB standartlarının Uygulanması Projesi” “Türkiye ve AB Sivil Toplum Diyaloğu 2- Tarım & Balıkçılık Hibe Programı” kapsamında hibe almaya hak kazandı. Toplam maliyeti 145 bin Euro olan projenin tanıtım toplantısına, AB’den sorumlu İstanbul Vali Yardımcısı Feyzullah Özcan, Küçükçekmece Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Kuzugüden, İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Salih Çelikkale, ilçede bulunan mahalle muhtarları ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Projenin sunumunu ise, proje koordinatörü Semra Aydın Avşar moderatörlüğünde,

Avrupa Birliği Bakanlığı adına Makbule Okat, Marmara Belediyeler Birliği adına Metin Tokta, projenin AB ortağı Litvanya Environmental Club Zvejone Derneği adına Jurate Morkvenaite Paulauskiene, İstanbul Üniversitesi adına Su Ürünleri Fakültesi Öğr. Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülgün Şengör, Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği adına Dr. Muhsin Öztürk birlikte yaptılar.

 

ÖZCAN: AB MEDENİYETLER BİRLİĞİDİR

AB’nin, insanlığın ortak değerlerini bir araya getiren bir medeniyet projesi olduğunu ve Türkiye’nin de bu oluşum içinde yer almak istediğini belirten İstanbul Vali Yardımcısı Feyzullah Özcan, “Balık denizden çıkar ve tavaya konup soframıza gelir. Ama bu süreci doğru şekilde bilmek ve uygulamak gerekir. AB uyumluluk danışma ofislerimizde çok güzel çalışmalar yapılıyor. Bunların bir örneği de Küçükçekmece’de yapılıyor. Projede yer alan herkese başarılar diliyorum” dedi.

 

SAĞLIK İÇİN GEREKLİ

Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Kuzugüden ise, projeyi destekleyen herkese ve tüm katılımcılara teşekkür etti. Bu toplantının bir başlangıç toplantısı olduğunu ifade eden Mustafa Kuzugüden, “bu proje için ciddi yatırımlar yaptık, önemli olan bu projeyi başarıyla tamamlayabilmek” dedi.

 

Su ürünlerinin doğal yaşam ortamından çıkarılana kadar temiz ve sağlıklı olduğuna dikkat çeken İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Salih Çelikkale, “ Tezgahlara gelen balıkların ıslatılarak muhafaza edildiğini, gelişmiş ülkelerin hiç birinde göremezsiniz. Yapılan araştırmalara göre bu şekilde satılan su ürünleri %90 oranında zararlı madde içeriyor. Pazarlamayı sağlıklı hale getirmek için hazırlanan bu proje, oldukça önemlidir.” dedi. Prof. Dr. Çelikkale, bu tür çalışmaların desteklenmesi gerektiğine de vurgu yaptı.

 

PROJE EĞİTİMLERLE DESTEKLENECEK

Açılış konuşmalarının ardından Proje Koordinatörü Semra Aydın Avşar ve Eğitim Koordinatörü Yrd.DoçDr. Gülgün Şengör konukların “Küçükçekmece Perakende Balık Pazarı’nda AB standartlarının Uygulanması Projesi” hakkındaki sorularını cevapladı…

Amacı, Perakende Balık Pazarı’nın Küçükçekmecelilere daha iyi koşullarda hizmet vermesini sağlamak olan proje kapsamında ilk olarak, Küçükçekmece Stadı’nın yanında fiziksel koşulları AB standartlarına uygun 12 dükkanlı balık pazarı inşa ediliyor. Fiziksel şartların iyileştirilmesinin ardından proje kapsamında eğitim aşamasına geçilecek ve pazarda çalışacak balıkçıların denetlenmesini sağlayacak olan, Zabıta Müdürlüğü ve Sağlık İşleri Müdürlüğü personeline eğitim verilecek. Balıkçılara da, ürünlerin korunması ve pazarlanması noktasında da eğitimler verilecek. Proje kapsamında ayrıca, Litvanya’ya gidilerek oradaki Perakende Balık Pazarları incelenecek. Projenin son safhasında ise sertifikalandırma yapılacak ve Türkiye’de ilk kez ISO 22000 (HACCP) belgesi verilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.