Radikal gazetesi Uzun yazdı...

Radikal gazetesi Uzun yazdı...
Başkanı olduğu belediye meclisini, bir şahıs arazisiyle ilgili plan tadilatına onay vermeyince karşı dava açarak hem davalı hem davacı taraf olan Beylikdüzü Belediye Başkanı Yusuf Uzun, Radikal Gazetesi'nde manşet oldu.
Beylikdüzü Belediye Başkanı Yusuf Uzun, bir araziyle ilgili plan tadilatına 'hayır' diyen, başkanı olduğu belediye meclisi kararını mahkemeye taşıdı.
 
Beylikdüzü Belediye Başkanı Yusuf Uzun, başkanı olduğu belediye meclisi, bir şahıs arazisiyle ilgili plan tadilatına onay vermeyince karşı dava açtı. Belediye Başkanı Uzun, mahkemede hem davalı hem davacı taraf oldu. Mahkeme yargılama sonunda ‘davacı’ olan Uzun’un talebine uygun olarak yürütmeyi durdurma kararı verdi, davalı belediye kaybetti. Hukukçular, “Dava açabilir ama etik değil” görüşünde birleşti. 
 
İlginç davanın hikâyesi şöyle: Beylikdüzü Barış Mahallesi 264 ada 2 ve 3 parsellerle ilgili 1/5000 ölçekli plan tadilatı yapılması için arazi sahipleri 2008 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne başvurdu. İstanbul Büyükşehir Belediye si Planlama Müdürlüğü taleple ilgili “Emsal arttırıcı, verilen imar hakları ilerde telafisi imkânsız sorunlar yaratacaktır” diyerek olumsuz görüş verdi. Ancak belediye meclisi, daha önceki planlarda yol, spor, park ve MİA alanı olan arazinin Merkezi iş alanı ve park alınmasına ilişkin 1/5000 ölçekli plan değişikliği teklifini kabul etti. Kararı uygulama imar planı yapılması için ilçe belediyesine gönderdi. Muhalefetin çoğunlukta olduğu Beylikdüzü Belediye Meclisi de “Yapılan değişiklikler Beylikdüzü halkına yarar getirmiyor” diyerek plan tadilatına onay vermedi.  

Davacı ‘Uzun’ kazandı 
Plana onay çıkmayınca, Beylikdüzü Belediye Başkanı Yusuf Uzun, İstanbul İdare Mahkemesi’ne başkanı olduğu meclis kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması için dava açtı. Meclis ve belediye başkanı da kendisi olduğu için Başkan Uzun, hem davalı hem de davacı oldu. Davacı Başkan Uzun’un avukatlığını belediye hukuk servisinden Hulusi Üstün yaparken, davalı belediye başkanlığını ise yine hukuk servisinde görev yapan Avukat Hüseyin Bekiroğlu temsil etti. İstanbul 9’uncu İdare Mahkemesi’nde görülen davada, mahkeme, meclis kararının yürütmesini durdurup iptal etti.

Meclis’te azınlık kararı
Mahkemenin kararı belediye meclisinde tartışma konusu oldu. CHP ve MHP meclis üyeleri, yapılan değişikliğin, arazi sahibine yüksek kazanç sağlayacağını ve yoğunluğunu arttıracağını kaydetti. Başkan Uzun, mahkeme kararının, meclisin aldığı kararı yok saydığını bu nedenle bir kez daha meclis tarafından reddedilmesinin doğru olmayacağını söyledi. Muhalefet ikna olmadı. Başkan, plan tadilatını meclis gündemine alınca 20 üye meclisi terk etti. AK Partili 11 Meclis üyesinin oyları ile tadilat mecliste kabul edildi.
‘Kararı görünce şoke olduk’
Mahkeme kararını görünce şoke olduklarını söyleyen CHP İlçe Başkanı Ekrem İmamoğlu “Dava açtığından ancak karar gelince haberimiz oldu. Davacı Yusuf Uzun kendisini iyi savunmuş ama davalı Yusuf Uzun ise iyi savunmamış” diye konuştu. İmamoğlu “Mahkeme kararında davacı olarak Uzun’un verdiği rapor etkili olmuş. Beylikdüzü’nün emsal bilgileri, teknik bilgilerin olduğu bir savunma göremiyoruz. Bunlar olsaydı mahkeme yine yürütmeyi durdurur muydu? Belli değil. Bizim tavrımız nettir. Bu planlara asla müsaade etmeyeceğiz” dedi. CHP’li meclis üyeleri idare mahkemesine son kararın iptali için dava açtılar.
Prof. Dr. Azrak: Etik sorun var
Prof. Dr. Ülkü Azrak, “Belediye başkanının böyle bir dava açma hakkı var ancak, pek kullanılan bir hak değil. Burada etik sorun var. Belediye başkanı yasal olmayan parsel bazlı plan tadilatını peşinden giderek yasal olmayan bir kararı savunmuş durumda. Şahısların hakkını koruyan bir tavır sergilemiş. Arsa sahibinin açması gereken davayı başkan üstlenmiş” dedi.
Sınav sorusu olacak dava’
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak ise “Bu, üniversitelerde sınav sorusu olabilecek bir dava. Belediye başkanının meclisin kararını mahkemeye taşıma gibi bir hakkı var. Ancak burada önemli olan kamu yararıdır. Şahıs yararına bir dava açılıyorsa burada etik sorun tartışılır. Tadilat kişiye çıkar sağlıyor ise burada sorun var” diye konuştu.
Başkan Uzun: Görevimi yaptım

Davayla ilgili “Ben yasadan kaynaklı hakkımı kullandım diyen” Beylikdüzü Belediye Başkanı Yusuf Uzun “Ortada bir hukuksuzluk vardı. 1.5 yıldır vatandaş bekliyor ama meclis bu kararı vermiyordu. Bizim işimiz vatandaşın haklarını korumaktır. Ben de onu yaptı” dedi. Yaptığında etik sorun olmadığını belirten Başkan Uzun “Meclis üyelerine anlattım. Yapılanların tamamı yasal. Yaşadışı bir durum yok. Nihai karar Büyükşehir'in” diye konuştu.

Ercan Sarıkaya / Radikal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.