Silivri’de Tarla Günü Etkinliği

Silivri’de Tarla Günü Etkinliği
İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından Silivri’nin Çanta Mahallesinde düzenlenen, “Tarla Günü” etkinliğinde, çiftçilerin yeni ürettiği arpa ve buğday ürünleri protokole tanıtıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Tarımsal yenilikleri yaygınlaştırma kapsamında yeni geliştirilen buğday ve arpa çeşitlerinin demonstrasyonlarla çiftçilere tanıtılma projesi, Tarla Günü etkinliği  Silivri’nin Çanta Mahallesinde gerçekleştirildi. Çanta mahalle halkından Mehmet İşçi’nin tarlasına ekilen buğday ve arpa çeşitleri, Trakya Bölgesi Çiftçi Eğitim ve Yayım Koordinatörü Dr. Sami Süzer tarafından protokol üyelerine tanıtıldı. Tanıtımın ardından Silivri Kaymakamı Salih Keser ve İl Tarım Müdürü Kasım Piral, biçerdöver’e çıkarak buğday biçti.  

Silivri Protokolü hasat zamanı buluştu

Silivri İlçe Tarım Müdürü Hasan Güven’in ev sahipliğinde Çanta köyde gerçekleştirilen,  Tarla Gününe, Silivri Kaymakamı Salih Keser, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, İl Tarım Müdürü Kasım Piral, İl Tarım Müdür Yardımcısı Zülküf Yıldırımoğlu, AK Parti Silivri İlçe Başkanı Metin Karakaş, CHP Silivri İlçe Başkanı Mümin Tuğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü İkram Kayapınar, Silivri Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, Silivri Önder Çiftçi Derneği Başkanı Turgay Sakarya, İl Genel Meclis Üyeleri, Belediye Meclis Üyeleri, Silivri Muhtarlar Derneği Başkanı Muharrem Eren ile Köy ve Mahalle Muhtarı ve çiftçiler katıldı. Hasat zamanı tarla günü etkinliğinde bir araya gelen protokol üyelerine ve katılımcılara pilav ve ayran ikram edildi. 

Güven; Hasat mevsimi bol ve bereketli olsun

Silivri’nin Çanta Mahallesinde gerçekleştirilen, “ Tarla Günü” etkinliğinde açılış konuşmasını Silivri İlçe Tarım Müdürü Hasan Güven Yaptı. 8 çeşit yeni buğday ve arpa tohumundan ekilen ürünlerin tanıtıldığı toplantıda konuşan İlçe Tarım Müdürü Hasan Güven; “Çanta Köydeki çiftçilerimizden Mehmet İşçi’nin tarlasında gerçekleştirdiğimiz buğday ve arpa yeni çeşit denememizde toplam 8 çeşit buğday ve arpa ile çiftçimizin ektiği tekila çeşidimiz mevcuttur. Bu tarla günü organizasyonun gerçekleşmesinde yapmış oldukları katkılardan dolayı başta Sayın Kaymakamımıza, İl Tarım Müdürümüze ve ekibine, Belediye Başkanıma ve ekibine, Trakya Tarımsal Enstitüsü Müdürlüğüne ve çeşitlerimizi geliştiren çok değerli çiftçilerimize, Tarlasında bu uygulamayı yaptığımız çok değerli çiftçi arkadaşımız Mehmet İşçi’ye,  Ziraat Odası Başkanımıza ve Tarla Günümüze katılarak bizleri onurlandıran tüm katılımcılara teşekkür ediyor, içinde bulunduğumuz hasat mevsiminin bol ve bereketli olmasını diliyorum” dedi.   

Işıklar; Tarım arazilerinin korunması gerekiyor

İl  ve İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından düzenlenen, “Tarla Günü” etkinliğine katılan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar,tarım arazilerinin korunması gerektiğine dikkat çekti. Silivri’de tarım arazilerinin çok yoğun olduğuna ve bu tarım arazilerinin başka amaçlar için yağmalanmasına engel olunması gerkteğini söyleyen Başkan Işıklar; “ Bu günün ilçemiz için önemli olduğunu düşünüyorum.  Burada yeni emeklerin sergilendiği bir gün. İlçemizde tarımla ilgili yaptığımız çalışmalarda, verdiğimiz görüşlerde  bunun önemini özellikle son dönelerde daha bir anlaşılır olduğunu görüyoruz. İlçemizde tarımın refahına dönük çok önemli ve örnek çalışmalar yapılıyor. Yine ilçemizde özel sektör olmasına rağmen, İbrahim Arıkan bey ve Sarten tarafından bu konuda çok önemli Arge çalışmaları yapılıyor. Trakya’da İlçemizin  en büyük özelliği 430  kilometrelik İstanbul’un tarıma yönelik en önemli alanına sahibiz. Bu alanın bir Allah vergisi zenginlik olduğunu ve tarım değerinin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Bu arazi verimliliğinin artması, ürün kalitesinin standartlarının artması bu toprakların, özellikle yoğun nüfus baskısı altında olan bu toprakların bu arazilerin korunması gerekiyor. Bu toprakların farklı amaçlar için yağmalanması bizim fakirleşmemiz anlamına gelmektedir. İstanbul’un büyük ölçüde tarım ihtiyacını karşılayan bu toprakların, parçalanmaması, arazi değerinin yükseltilmesi bu dönemde yapılacak en önemli çalışmalardan bir tanesidir. Bölgemin büyük bir çoğunluğu geçimini tarımla sağladığını göz önünde bulundurursan buların önemini daha iyi anlarız. Tarımda fantezi yapacak zamanımız yok. Çiftçimizin durumu ortada. Ekip 2 sene boş geçirdiği zaman,3. Sene beklide ekemeyecek duruma gelecek. Çiftçimizin böyle lüksü olmadığını da biliyoruz. O yüzden denenmiş ve sonuçları ortaya çıkmış, kanıtlanmış çalışmaların yapılması çok önemli. Bu çalışmaların ilçemize, çiftçimize sağlayacağı katkı bizler için çok öneli. İlçe Tarım Müdürümüz Hasan Bey’in başarılı çalışmaları yakından takip ediyoruz. Bu yeni uygulamanın İlçemize hayırlı olmasını diliyor emek veren herkesi yürekten kutluyorum” dedi.   

Piral; Trakya çiftçisi Türkiye’nin yeniliklerine, gelişimine en açık çiftçidir

 Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın ardından konuşma yapan  İl Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kasım Piral; “Bu etkinliğimize katılan herkese teşekkür ediyorum. En büyük teşekkürü de alın teriyle, cefasıyla,  emeğiyle bu ülkenin üretimine katkı sunan çiftçi kardeşlerimize ediyorum. Tarımsal üretim süreci çok zor ve meşakatli bir süreç. Sayın Bakanımızın da dediği gibi; Yağmur çok yağar problem olur, az yağar sorun olur, soğuk olur problem olur, sıcak olur sorun olur. Bütün bu riskler içerisinde üretim yapıp bu ülkenin 76 milyon vatandaşını besleyen, bunun üzerine de 15-16 milyar dolarlık üretim yaparak çok kutsal bir iş yapıyor çiftçilerimiz. Bunu yaparken de Trakya’daki çiftçimiz çok önemli bir özelliği var. Tarkya çiftçisi Türkiye’nin yeniliklerine, gelişimine en açık çiftçidir.  Bunun içindir ki, Trakya çitçisinin tarımsal ve hayvancılık anlamında yaptığı üretimin verim ortalaması Türkiye’nin çok üzerindedir. Trakya çiftçisini azminden dolayı kutluyorum, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi. 

Keser; Silivri tarımsal potansiyeli çok yüksek bir ilçedir 

Tarım Günü programında Arge projesinin önemine değinen Silivri Kaymakamı Salih Keser; “ Böyle bereketli ve alın terinin karşılığını alabildiğimiz bir günde bu faaliyetin Ülkemize ve İlçemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Ülkemizde Trakya bölgesi, tarımsal ve üretim potansiyeli çok yüksek bir bölgemizdir. Dolayısıyla Silivri’miz de tarımsal potansiyeli çok yüksek bir ilçemizdir.  Bu bölgeye sayın müdürümüzün de özellikle üzerinde durduğu gibi, Arge destekli gittiğimiz takdirde ülkemizdeki tarımsal potansiyelin büyük ölçüde artacağını, çiftçimizin emeğinin daha da değerleneceğini düşünüyorum. Sanayicimiz Arge çalışmalarını bırakmıyor adeta onun üzerinden giderek üretimini arttırıyor. Çiftçilerimizde Tarım İl Müdürlüğümüzün ve Tarım Bakanlığımızın politikası içerisinde Arge önemli bir yer tutmaktadır. Önemli olan tek doyurucu ve en önemli besleyici olan toprağın en iyi şekilde değerlendirilmesi, korunması, kalitesinin arttırılması ve çevre etkenlerden uzak tutularak korunması bizim için en önemli ilkelerimizden bir tanesidir. Bilindiği gibi insanı tek besleyen unsur tarım olduğuna göre bunu korumamız lazım. İlçemizde tarımsal alanda çok güzel çalışmalar oluyor. Bir Toprak Tahlil Laboratuarımız kuruldu. Belediyemizin tarımsal anlamda örnek çalışmaları var. Bu çalışmalar çiftçilerimizin işlerini kolaylaştırmak ve bereketini arttırmak için yapılıyor. Ben bu projede emeği geçen herkesi kutluyor, çiftçilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.     
Süzer, Proje hakkında bilgi verdi

Yeni Geliştirilen Buğday ve Arpa Çeşitlerinin Demonstrasyonlarla Çiftçilere Tanıtılması Projesi Tarla Günü programında, Trakya Bölgesi Çiftçi Eğitim ve Yayım Koordinatörü Dr. Sami Süzer şu bilgileri verdi; “Bakanlığımız tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması amacıyla; 2012-2014 yılları arasında, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün koordinatörlüğüyle Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleriyle birlikte ''Yeni Geliştirilen Buğday ve Arpa Çeşitlerinin Demonstrasyonlarla Çiftçililere Tanıtılması'' projesi Trakya'da 10 ayrı lokasyonda yürütülmektedir. Silivri'nin Çanta köyünde yapılan bu demonstrasyonla kışlık buğday ve arpa tarımı yapan üreticilerimize; sertifikalı, yüksek verimli, kaliteli, hastalıkla dayanıklı yeni çeşitlerin tanıtılması amaçlanmaktadır. Bölgemize iyi adapte olan yeni buğday ve arpa çeşitlerinin ekimin yaygınlaşmasıyla, birim alandan alınan verim ve ürün kalitesinde, önemli artışlar beklenmektedir. Bu proje kapsamında; Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünde geliştirilen;

-Bereket, Aldane, Selimiye , Gelibolu, Pehlivan olmak üzere 5 adet kışlık ekmeklik buğday çeşidi ve Bolayır, Martı, Ve Harman, olmak üzere 3 adet arpa çeşidinin Sertifikalı tohumlukları 2012 yılı sonbaharında ekilmiştir.Demonstrasyonda yer alan yeni buğday ve arpa çeşitlerini çiftçilerimiz yerinde, tarlada görerek ve ilgili uzmanlara sorarak tohumluk seçiminin daha bilinçli yapabileceklerdir. Tarla gününün düzenlenmesinde emeği geçen İl, İlçe Müdürlüğündeki çok değerli meslektaşlarıma, çiftçilerimize, tüm katılımcılara ve demonstrasyon için tarlasını tahsis eden çiftçimize teşekkür eder, saygılarımı sunarım.” 

Haber/ Fatma Sarıbıyık 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.