Sivas’ın bir numaralı sanığının mezarı açıldı

Sivas’ın bir numaralı sanığının mezarı açıldı
SİVAS’ta 37 kişinin öldüğü 2 Temmuz 1993 yılındaki olayların 1 numaralı sanığı olarak 18 yıldır aranan ve hafta başında Sivas’ta öldüğü ve gizlice toprağa verildiği ortaya çıkan Cafer Erçakmak’ın kimlik tespiti için mezarı açıldı.

KEMİK, KAN VE KIL ÖRNEĞİ ALINDI

Madımak’ın 18 yıldır aranan firari sanığı Cafer Erçakmak’ın Yukarı Tekke Kabristanlığı’nda bulunan mezarı Cumhuriyet Savcları Mehmet Tufan Yağcı ve Sedat Şam gözetiminde saat 10.00’da açıldı. Mezar açma çalışması sırasında Cumhuriyet Savcılarının yanı sıra davacı tarafın avukatı Şenal Sarıhan ile Cafer Erçakmak’ın küçük oğlu Ömer Ergin Erçakmak, Mezarlıklar Müdürü Cemal Karaca ile polis ekipleri hazır bulundu. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Temsilcisi Hedayet Yaldırım da çalışmaları izledi.

Mezarlık görevlileri tarafından mezar açıldıktan sonra polis ekipleri fotoğraf ve kameralarla görüntü aldı. Oğlunun ve daha önce Erçakmak’la Belediye Meclisi görevi sırasında birlikte çalışan Mezarlıklar Müdürlüğü Şefi Coşkun Kemahlıoğlu’nun teşhis tanıklığına başvuruldu. Ardından Adli Tıptan gelen doktorlar mezar içine inerek Cafer Erçakmak’ın göğsünden kemik parçası ile saç teli ve kan örnekleri aldı. Polis ekipleri de parmak izi tespiti yapmaya çalıştı. Yaklaşık 1 saat 15 dakika süren işlemin ardından vücuttan alınan parçalar kırmızı renkli özel bir çanta içerisinde Cumhuriyet Başsavcılığı aracına götürüldü. İşlemlerin tamamlanmasının ardından mezar görevlilerce yeniden kapatıldı.

’BİYOPSİ VE ADLİ TIP SONUCU BEKLENECEK’

Mezarın açılması işlemi için mahkemeye başvuran ve yapılan çalışma sırasında gözlemci olarak hazır bulunan avukat Şenal Sarıhan, işlemlerin tamamlanmasından sonra açıklama yaptı. Sarıhan, Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla Cafer Erçakmak’ın olduğu söylenilen mezarı açıldığını belirterek şöyle dedi:

"Adli Tıp’tan görevli arkadaşlar kimliğin saptanmasına ilişkin örnekler alındı. Emniyet tarafından da parmak izi alınmaya çalışıldı. Yapılan işlem hukuki bir işlemdi. İşlemin sonucunu beklemek durumundayız. Oğlu dışında belediye meclisinde kendisiyle birlikte çalışmış biri teşhiste bulundu. Bilimsel olarak Cafar Erçakmak olup olmadığı bilgisinin bize dönmesini bekleyeceğiz. Bundan sonra biyopsi ve adli tıp sonuçlarını beklememiz gerekecek. Adli tıp sonuçları elimizde ulaştığı andan itibaren de biliyorsuz dilekçemizde 2 konu var. Birincisi saklanmaya yardımcı olanlar hakkında işlem yapılması, ikincisi yakalama konusunda ihmali görülen kurum ve kişiler hakkında işlem yapılması konusunda talepte bulunacağız. Yasal süreç bu şekilde."

Cesedi kendisinin de gördüğünü söyleyen Avukat Sarıhan, "Şahsı sadece fotoğraflarından biliyorum. Aradan 18 yıl geçmiş durumda. Vücut sıcağın da ektkisiyle şişmiş ve morarmış durumda. O sebepten dolayı ben odur veya değildir diyemem. Zaten böyle bir şey söylemem de doğru olmaz" diye konuştu.

Vücuttan alınan örneklerin İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderileceği ve burada DNA testi yapılacağı öğrenildi.

MEZAR TAHTASINA İSMİ YAZILDI

Hafta başında gizlice toprağa verildiği belirtilen Cafer Erçakmak’ın mezar tahtasının ön yüzüne ’Mehmet dayı’ arka tarafına ise C.E. ve 11.07.2001 tarihi yazılmıştı.

Mezarda gerekli işlemin tamamlanmasından sonra baş tahtasının da değiştirildiği gözlendi. Mezar tahtasına bu kez büyük harfler ile ’Hasan oğlu Cafer Erçakmak’ yazıldı. Mezarın açılması işlemi sırasında hazır bulunan küçük oğlu Ömer Ergin Erçakmak ise her hangi bir açıklama yapmadan polis ekipleri ile birlikte mezarlıktan ayrıldı. Mezarın kapatılma işlemi sonrasında babasının mezarında dua etti.

MEZARLIĞA KİMSE ALINMADI

Cafer Erçakmak’ın mezarının bulunduğu bölüme, çalışma bitene kadar diğer mezarları ziyarete gelenler de alınmadı. Berat Kandili nedeni ile yakınlarının kabrini ziyaret etmek isteyenler, işlem bitene kadar beklemek zorunda kaldı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.