Tavuk gibi yaşamak istesem tanrı beni tavuk yaratırdı

Tavuk gibi yaşamak istesem tanrı beni tavuk yaratırdı
Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, dün yargı muhabirleriyle yaptığı toplantıda, yürütmeyi durdurma kararları başta olmak üzere, idari yargıyı hızlandıracak önerilerde bulunurken, tabuları yıkan, kural dışı, açık ve özgür bir başkan olacağı mesajı verd

Renkli kişiliği ile dikkat çeken Karakullukçu, Danıştay’ın yeni dönemde yasaklarla anılmayacağını belirterek, şunları söyledi:

Yasak masak yok

Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Yasak masak yok. Herşey çok güzel olacak. Çünkü, bundan sonra ben ve arkadaşlarımın yanlış, hata yapmaya hakkımız yok. Yanlışı düzeltmeye vaktimiz de yok.  
Hangi hâkim bu zamana kadar adaleti tecelli ettirmiş, böyle bir şey yok. Adalete yaklaşma var. İşin felsefe boyutu bunlar. İdare siyasi iktidardır. Bizim derdimiz idareyle sürtüşme yaratmak değil. Ben burada idareyi yargılamıyorum.
Yürütmenin durdurulması müessesesinin idare hukukunun belkemiğidir. Yürütmenin durdurulmasına itiraz olmaz. Benim fikrim o. Bu konuda Danıştay ve İdari Yargılama Usul Kanunu’nda değişiklik çalışması yapıyoruz. Bir üye ya da başkan, konunun aciliyeti nedeniyle süratle yürütmeyi durdurma konusunda karar verecek, heyette görüşüldükten sonra karar kesinleşecek ve itiraz yolu olmayacak. Ama esastan temyize gidilebilecek.

Örneğin yıkım kararına karşı vatandaş dava açıyor. Ev yıkıldıktan sonra karar çıksa, ne işe yarar. Adam Kars’a tayin oluyor, 5 yıl sonra karar çıkıyor. İnsanlarla oynanmaz. İdare ne yapacağını bilemiyor. Usullerle ilgili hataları da asgariye indirerek, işi nasıl hızlandırabiliriz ona bakacağız. İş yükünü azaltmaya yönelik tedbir alacağız. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi var. 

Kuraldışı (irrégulier) adamım

Stajyerlikten müsteşar yardımcılığına kadar her kademede çalıştım. Ben kamuoyunun alıştığı şekilde bir başkan ya da yönetici değilim.

Fransız tabiriyle beni

irrégulier(kuraldışı) birisi olarak düşünebilirsiniz. Bundan kimsenin keyfi için de vazgeçecek değilim. Benim için insanın onuru, şahsiyeti her şeyden önce gelir. İnsansak insan onuruna göre yaşayacağız, ama toplumun da genel değerlerine ters düşmeden yapacağız.
Tavuk gibi yaşamak isteseydim Tanrı beni tavuk yaratırdı. Karakullukçu’nun saçı, bıyığı şöyleydi, ayakkabısı böyleydi, bu adam bekardı. Bunlar beni küçültmez. Çünkü, ben sizden farklı, geniş düşünüyorum. Adamsan sonuna kadar adam gibi yaşarsın. Tavuk gibi yaşasaydım, tavuk olurdum. Yere bastığın zaman dik basacaksın. Seçildiğimde saçımla başımla uğraştılar. Hiç sormadan ‘kurumu ile davalı başkan’ diye yanlış haberler yaptılar.

Kararları vatandaşa açacağız

Danıştay, UYAP sistemine de halen geçmedi. Ama yeni hizmet binasında UYAP’ı kullanacağız. Danıştay kararları niye gizli olsun. Bu yasağı kaldırdım. Bu kararları vatandaşa da basına da açmak istiyoruz. Hakim kararını yazdıysa, altına imzasını attıysa niye isteyene verilmesin.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.