Tehlikeli gerginlik

Tehlikeli gerginlik
Zeytinburnu’nda provokasyon kokan gösteriler bölge halkını endişelendiriyor

Zeytinburnu Veliefendi ve Çırpıcı mahallelerinde terör örgütü yandaşlarının yaptıkları korsan gösterinin ardından mahalle sakinlerinin gösterdiği tepki bölgeyi bir etnik çatışmanın eşiğine getirdi. Önceki gün akşam saatlerinde Kürt kökenli yurttaşların ev ve işyerleri kimliği belirsiz kişilerce tahrip edilirken yurttaşlar, olayların mahalle dışından gelen gruplarca provoke edildiğini belirterek Mahallede Türk-Kürt kavgası çıkarılmak isteniyor. Burada bugüne kadar böyle bir sorun yoktudedi.

Bölgedeki esnaf, yurttaş ve siyasi parti yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde, aslında bölgede gerginlik olmadığı ancak gerginliği yaratan provokatörlerin bulunduğu belirtildi. Diyarbakır Çermik Çüngüş Derneği Başkanı Bekir Yıldızhan, 40-45 yıldır aynı mahallede yaşadığını, bu zamana kadar böyle bir olayın yaşanmadığını belirterek Aslında bizim içimizde böyle bir sorun yok. Her şey 13 şehit verilmesiyle başladı. Kürt olduğumuz için terör örgütü ile ilişkilendiriyorlar. Buraları karıştırmaya yönelik birtakım girişimler var. Bizim Türklerden de çok samimi arkadaşlarımız var. Burada bir şeyler tezgâhlanıyordedi.

Yurttaşlardan Hafuzullah Arpacı ise birkaç gündür süren olayların ardından can güvenliklerinin olmadığını vurgulayarak Kahveler ve evler basılıyor, insanlar yolda tartaklanıyor. Mahallede çok tehlikeli olaylar yaşanıyor. Bir cami imamı Allahüekberdiyerek saldırgan grubun önünden gidiyor. Saldırıda Türk bayrakları açılıyor. O bayrak sadece onların bayrağı değil. Ben nasıl o imamın arkasında namaz kılacağımdedi.

‘Kahvehaneler hedef gösterildi’

Olayların içinde olduğunu ve isminin Mustafa olduğunu söyleyen bir kişi ise MHPli grupla birlikte hareket ettiğini ve provokasyon kokusu alınca ayrıldığını belirterek Biz önce şehitler için saygı yürüyüşü düzenleyecektik. Ancak kim olduğunu bilmediğimiz birkaç kişi Burası Diyarbakırlıların kahvesi, saldırındiye kahveye saldırdı. Ben de o insanların olaylarla ilişkisi olmadığını söyleyince bizim üzerimize yürüdüler. Bu olayların önü bir an önce alınmalı, yoksa etnik çatışma yaşanacakdedi. Veliefendi Mahallesinde esnaflık yapan Cemil Yeşilbaş ise şöyle konuştu: Sarıgazi ve Gaziosmanpaşadan olaylar için gelen gruplar var. Zeytinburnu dışında yaşayanlar burada olayları çıkarıyor. Biz burada ekmeğimizi bölüşüyoruz. Sakaryada, Sarıkamışta beraber mücadele ettik. Apo kim ki burada onların propagandasını yapıyorlar. Suçu olmayan Kürt yurttaşlar da terör örgütü yandaşlarının yüzünden baskı görüyorlar.

‘Kahramanmaraş olaylarına dönecek’

Bölgede yaşanan gerilimin ardından siyasi partiler ise sağduyu çağrısı yaptı. Mahallede büyük bir provakasyon tertiplendiğini belirten BDP Zeytinburnu İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Sınah, akşam saatlerinde el arabalarıyla mahalleliye bıçak ve sopa dağıtıldığını öne sürdü. İnternetten örgütlenen grupların dışarıdan araçlarla mahalleye geldiğini anlatan Sınah, İnsanlara camilerin yakıldığı ve olaylarda çok sayıda ölü olduğu yönünde mailler atılıyor. Biz kaymakamlığa gittik ve olayların önlenmesi için yardım istedik. Olayların büyümesini istemiyoruz. Herkes sağduyulu davranarak üzerine düşeni yapsın. Yoksa burada Kahramanmaraş olayları gibi etnik katliamlar yaşanacakdedi.

CHP Zeytinburnu İlçe Başkan Yardımcısı Cengiz Pektaş da bütün siyasi partilerin katılımıyla bir komisyon kurulmasını istedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.