Türkiye'de En Fazla Yeni Konut İstanbul Esenyurt'ta

Türkiye'de En Fazla Yeni Konut İstanbul Esenyurt'ta
Türkiye'de en fazla yeni konut arzı İstanbul'da Esenyurt'ta, Ankara'da ise Yenimahalle'de oluştu.
 REIDIN Yapı Stoku Analizi Raporu'ndan derlenen bilgiye göre, 2013 sonunda tamamlanacak olan inşaat halindeki projeler baz alınarak yapılan çalışmada konut arzının en yüksek olduğu il İstanbul olurken ilçe olarak bakıldığında Esenyurt öne çıktı.

Konut stokunun yoğunlaştığı bir diğer il olan Ankara Yenimahale'deki arz ile dikkat çekti. 

Türkiye genelinde konut arzının en çok olduğu ve son ayların imar planları açısından en çok tartışılan Esenyurt bölgesi, kendisine yeni proje yoğunluğu açısından en yakın ilçeler olan Beylikdüzü ve Başakşehir ilçelerinin yaklaşık iki katı konut stokuna sahip bulunuyor. 

İstanbul dışındaki diğer illerin konut arzları, stüdyo, 1+1 ve 2+1 daire tiplerinde İstanbul'un oransal olarak gölgesinde kalırken, 3+1 ve 4+1 daire tiplerinde kendilerini gösteriyor.  Özellikle Adana'da en küçük daire tipi 3+1 olarak gözlemlenirken, Bursa'da da yine Adana'da olduğu gibi büyük daire tiplerinin öne çıkması dikkat çekiyor.  Ankara ve İzmir ise diğer illere göre daha homojen bir dağılım sergiliyor. 

 -1+1 konutların yüzde 93'ü İstanbul'da yapılıyor 

 Rapora göre, tüm konut tiplerinde en çok dairenin yapıldığı il İstanbul. 1+1 konutların yüzde 93'ü İstanbul'da yapılırken, yüzde 4'ü Ankara'da, yüzde 3'ü de İzmir'de yapıldı. 2+1 konutların da en çok yapıldığı yer yüzde 89 ile İstanbul olurken, onu yüzde 5 ile Ankara, yüzde 3'le de İzmir ve Bursa takip etti. 3+1 konut tipinde de benzer bir durum yaşandı ve yüzde 76 ile bu konut tipinin en fazla yapıldığı il İstanbul oldu. 3+1 konutların yüzde 12'si Bursa'da, yüzde 6'sı Ankara'da, yüzde 3'ü de İzmir ve Adana'da yapıldı. 4+1 konutların ise yüzde 61'i İstanbul'da, yüzde 17'si Ankara'da, yüzde 12'si Bursa'da, yüzde 9'u Adana'da, yüzde 1'i de İzmir'de arz edildi. 

Halen yapımı devam eden konutlardan küçük metrekarelilerin İstanbul, Ankara ve İzmir gibi nüfusun çok yoğun olduğu kentlerde, 4+1, 5+1 gibi büyük metrekarelilerin ise Bursa ve Adana gibi nüfusun daha az yoğunlaştığı kentlerde yapılıyor. İstanbul'da bulunan inşaat halindeki konutların yüzde 6,28'i 1+0, yüzde 25,35'i 1+1, yüzde 27,28'i 2+1, yüzde 28,16'sı 3+1, yüzde 9,75'i 4+1, yüzde 3,16'sı ise 5+1 ve daha üzeri konutlardan oluşuyor.

Ankara'da yapımı devam eden konutların büyük bir kısmını 2+1, 3+1 ve 4+1; İzmir'dekilerin 1+1, 2+1 ve 3+1; Bursa'dakilerin 2+1, 3+1 ve 4+1; Adana'dakilerin ise 3+1, 4+1 ve 5+1 konut tiplerinden meydana geliyor.  

 Türkiye genelinde  2+1 ve 3+1 daire tiplerinde artış yaşanıyor

 
REIDIN Veri Uzmanı Hilal Erdoğan Şumnu, 2013  konut stoku sayıları incelendiğinde önceki yıllara göre, Türkiye genelinde geliştirilen stüdyo ve 1+1 daire tiplerinde oransal olarak azalış yaşanırken, 2+1 ve 3+1 daire tiplerinde artış yaşandığını belirtti.

Şumnu, konut talebinin yatırımdan nispeten barınmaya geçmesinin bu yöndeki arzı etkilediğini ifade ederek,  "Türk aile yapısının da görece küçük tipli konutlara eğiliminin az olduğu gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, önümüzdeki süreçte de 2+1 ve 3+1 daire tiplerinin oransal olarak  yukarılardaki yerini koruyacak" dedi. - İstanbul

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.