Türkler İsrail'i örnek alacak

Türkler İsrail'i örnek alacak
Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği; ziyaretçilerin terör ve bombalı saldırı korkusunu aşması için İsrail, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerin aldıkları güvenlik önlemlerini inceleyecek.

Şanlıurfa Suruç'taki bombalı saldırı, Türkiye'nin Suriye'deki IŞİD mevzilerini ve PKK kamplarını bombalaması gibi gelişmeler özellikle büyük şehirlerde yeni saldırıların olacağı iddiasını beraberinde getirdi. Alışveriş merkezlerinde (AVM) sarıdan turuncu güvenlik seviyesine geçilirken personel ve kameralar artırıldı, otopark ve araç denetimleri yoğunlaştırıldı. Sivil güvenlik ekipleri de devreye girerken mal boşaltma ve yükleme alanları sıkı takibe alındı. AVM yönetimleri, bunlarla da yetinmedi ve yurt dışında terör eylemleri yüzünden sıkıntı çeken bazı ülkelerin önlemlerini inceleyip Türkiye'ye uyarlamak için harekete geçti.

EKSİKLİKLER KONUŞULDU

Önceki gün bir araya gelen Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) yönetimi; bir yandan alınan güvenlik önlemleri ve eksiklikleri masaya yatırırken bir yandan da İsrail, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerin tüketici bazında terör eylemlerine karşı aldıkları önlemleri inceleme kararı aldı.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü, alışveriş merkezlerinin geçen yılki rakamlara göre karşılaştırdıklarında ziyaretçi sayılarında azalma veya artış olmadığını ancak her türlü önlemi almak için harekete geçtiklerini vurguladı. Türkiye'nin çok farklı bir coğrafyada yer aldığını kaydeden Belgü, "Dört bir yanımızda savaş var. Bize düşen gerekli tedbirleri alarak yaşantımıza devam etmek. Alışveriş merkezleri zaten gerekli güvenlik önlemlerini alıyor. Avrupa'da alışveriş merkezlerinde bizim kadar güvenliğe bu kadar önem verilen başka ülke yok" diye konuştu.

YAZIŞMALAR BAŞLADI

Alışveriş merkezlerinin yönetimleriyle alınan önlemleri ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini görüştüklerini sözlerine ekleyen Belgü, "Yurt dışı örnekleri de inceleme kararı aldık. Örneğin İsrail, İngiltere, Fransa gibi ülkeler çok ciddi terör olayları yaşadı. Nasıl önlemler aldıklarını, tüketici güvenini nasıl sağladıklarını soracağız ve burada yapabileceklerimizi belirleyeceğiz. İlgili kurumlarla yazışıp onların tecrübelerinden yararlanacağız" dedi.

TURUNCU ALARMA GEÇİLDİ

Alışveriş merkezleri terör ve bombalı eylem iddiaları ortaya atıldığı andan itibaren güvenlik önlemlerini artırdı. Yeşilden kırmızıya 4 farklı güvenlik seviyesi olan alışveriş merkezlerinde normalde sarı olan seviye turuncuya çıkarıldı. Sarı, yeşil, turuncu ve kırmızı ile ifade edilen seviyelere göre önlemler artıyor. Olağanüstü bir sorun olmadığı sürece alışveriş merkezleri yeşil seviyede önlemler alıyor. Turuncu seviyesinde güvenlik biraz daha artırılıyor. Güvenlik personelinin sayısı yükseliyor, kamera ve alarm çoğaltılıyor. Yüz ve plaka tanıma sistemleri kullanılıyor. Kırmızıda ise emniyet birimlerinden de destek isteniyor.

Kaynak: Haberler

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.