YSK, Hatip Dicle'nin savunmasını bekliyor

YSK, Hatip Dicle'nin savunmasını bekliyor
YSK Başkanı Ali Em, Diyarbakır bağımsız milletvekili adayı Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşüp düşmeyeceği konusundaki kararı vermek için istenilen savunmasının henüz kendilerine ulaşmadığını söyledi.
YSK Başkanı Ali Em, YSK çıkışında gazetecilerin seçime yönelik itirazlara ilişkin sorularını yanıtladı. AKP'nin İstanbul 1. Bölge 16. sıradaki milletvekili adayı Muhammet Bilal Macit ile MHP'nin 1. Bölge 3. sıra adayı Hayrettin Nuhoğlu arasındaki seçim sonuçlarına yönelik itirazı değerlendiren YSK Başkanı Em, "Henüz bize intikal etmedi. Yarın akşam ilçe kurullarının inceleme süresi bitiyor. Bize henüz gelmez. İlçe seçim kurulu kararına, il seçim kurulunun incelemesi var. İl seçimin inceleme süresi bir gündür o da Cuma. İki günde itirazı inceleme süresi var. O da Pazar akşamı bitiyor. Verilen kararlara 3 gün inceleme süresi de YSK'nın var" dedi.

Partilerden konuya ilişkin farklı açıklamalar yapıldığının anımsatılması üzerine YSK Başkanı Em, kendilerine herhangi bir bilginin gelmediğini belirterek, İl Seçim Kurulu'nun itirazları inceleme süresinden önce de karara bağlayabileceğini ifade etti. Diyarbakır bağımsız milletvekili adayı Hatip Dicle'nin kesinleşen 1 yıl 8 aylık hapis cezasına karşı YSK'nın savunmasını istediğinin hatırlatılması üzerine Ali Em, Dicle'nin savunmasının henüz YSK'ya ulaşmadığını ve söz konusu savunmayı beklediklerini ifade etti. YSK Başkanı Ali Em milletvekili kesin listesinin açıklanmasından önce Dicle'nin savunmasının YSK'ya ulaşması gerektiğini kaydetti.  Kaset skandalı nedeniyle MHP'den istifa eden vekillerin durumunun sorulması üzerine

YSK Başkanı şöyle konuştu:
"İstifa ettikleri zaman onlarla ilgili kararları verdik zaten. Bugün bazı gazetelerde YSK nüfus sayımı yaptı diye bazı haberler vardı. Bu kanun hükmüdür. Nüfus sayımının sonucuna göre biz illerin çıkaracağı milletvekillerini belirleyip ilan ediyoruz. 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 5. maddesinde bu açıktır. Kamuoyu yanlış bilgilendiriliyor. Her kararımızın bir dayanağı vardır."

YSK Başkanı Ali Em, bir gazetecinin "Hükümetten bazı eleştiriler oldu. YSK o kararı vermeseydi biz 330 milletvekiline ulaşabilirdik" hatırlatması üzerine, "O kanun hükmüdür. Vermeseydik diye bir şey yok. Her sene nüfus sayım sonuçlarına göre illerin çıkaracağı milletvekili sayısını biz belirler ilan ederiz. 2010'da da ilan etmişiz 2011'de de" ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.