Yüzlerce Türkiye vatandaşı vatansız kalabilir

Yüzlerce Türkiye vatandaşı vatansız kalabilir
Darbe girişimi ile ilişkilendirilen yüzlerce Türkiye vatandaşı vatansız kalma tehlikesi ile karşı karşıya...
Türkiye hükümeti, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimiyle ilişkilendirilen ve ülkeye dönmesini talep ettiği 130 kişiye, üç ay içinde ülkeye dönmemeleri durumunda vatandaşlıktan atılacakları uyarısında bulunmuştu. BBC Türkçe'de yer alan habere göre bu uygulama nedeniyle 130 Türkiye vatandaşının vatansız (haymatlos) kalabilir.


  Reuters'a konuşan Haymatlosluk ve Katılım Enstitüsü Eş Direktörü Amal de Chickera, uygulamanın insanları keyfi olarak vatandaşlıktan çıkarmayı yasaklayan uluslararası yasalarla çeliştiğini belirtti.


Chickera "Bu uygulamanın, muhalif olarak görülen kişilerin keyfi bir şekilde kitlesel olarak vatandaşlıktan çıkarılmasının başlangıcı olmasından endişeleniliyor." dedi.Chickera'ya göre ikinci bir vatandaşlığı bulunmayan kişilerin vatandaşlıklarının ellerinden alınması durumunda hem kendileri, hem de gelecekte yapacakları çocuklar haymatlos kalacak.

BEBEKLERE VATANDAŞLIK VERİLMİYOR 

Pazartesi günü bir rapor açıklayan enstitü, uluslararası toplumu vatansız kalma ihtimali olan Türklerin durumlarını takip etmeye ve gerektiğinde onlara sığınma hakkı vermeye, bu kişileri Türkiye'ye iade etmemeye davet etti. Enstitünün araştırmasına göre Türk konsoloslukları, fişlenmiş kişilerin pasaportlarını da yenilemiyor ve çocukları doğduğu zaman onlara vatandaşlık vermiyor. Bu bebekler hiçbir ülkenin vatandaşı sayılmadıkları için pek çok temel haktan yararlanamıyor. Bu kişilere bazen "yasal hayaletler" de deniyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.