2017 sonrası için kod tarihi: 1952

2017 sonrası için kod tarihi: 1952
Yüksek Askeri Şûra’nın (YAŞ) bu yıl 1-4 Ağustos arasında yapılacak toplantısı da geçen yıl olduğu gibi yine Balyoz Darbe Planı iddialarının gölgesinde geçecek.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 14 Temmuz’da Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’le üçlü zirve gerçekleştirerek YAŞ’ta geçen yıl olduğu gibi bir kriz yaşanmaması için konsensüs arasa da 4 Ağustos Perşembe günü açıklanması beklenen YAŞ kararları, 2020’li yılların komuta kademesinin ne şekilde belirleneceği açısından önemli olacak.

1952 ve ilerisi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, 2013’e kadar görevinde kalacak. Yaş haddi nedeniyle bu yıl emekli olacak Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu’nun yerine Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel’in gelmesi bekleniyor. Bu durumda Orgeneral Koşaner’den sonra 2013’te Genelkurmay Başkanlığı’na yükselecek olan Orgeneral Özel, 2017’ye kadar bu görevde kalacak. Özel’den sonra Genelkurmay Başkanlığı yolu açılacak olan komutanın 2017’de 65 yaşına gelmemesi gerekiyor. Doğum tarihleri, terfi sıraları dikkate alındığında, olağanüstü gelişmeler olmadığı takdirde, 2017 sonrası için en şanslı isimler 1952 doğumlu 3’üncü Kolordu Komutanı Korgeneral Hulis Akar ile 1953 doğumlu Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muharebe Hizmet Eğitim Destek Komutanı Korgeneral Ö. Necati Özbahadır olarak öne çıkıyor.

En sıkıntılı yer Hava

YAŞ’a, Balyoz darbe planına karıştıkları gerekçesiyle havacı generallerin tutuklanması nedeniyle karargâhı boşalan Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın durumu damga vuracak. Teamüllere göre, mevcut Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay’ın görev süresi dolduğu için emekliye ayrılması, yerine de Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı’nın gelmesi gerekiyordu.

Balanlı görüş bildirecek mi

Ancak Balanlı, Balyoz’dan tutuklu olduğu için kuvvet komutanı olamayacak. YAŞ’ın doğal üyesi olmasına rağmen toplantılara katılamayacak olan Balanlı’nın gündemdeki konulara ilişkin görüşlerini şûra üyelerine yazılı olarak gönderebileceği belirtiliyor.

Aksay’ın görevi 1 yıl uzar mı

Kulislerde, Orgeneral Aksay’ın görev süresinin 1 yıl daha uzatılabileceği konuşuluyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığı için konuşulan bir diğer formül de Hava Lojistik Komutanı Korgeneral Mehmet Erten’in orgeneralliğe terfi ettirilip, kuvvet komutanı olması. Ancak Erten’in bu görevde yaş haddi nedeniyle sadece 1 yıl kalacak olmasından dolayı, buna sıcak bakılmadığı ileri sürülüyor.

Deniz ve Jandarma değişecek

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit teamüllere göre bu yıl emekli olup yerini Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel’e bırakacak. Orgeneral Özel’in yerine Jandarma’ya ise Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu’nun gelebileceği belirtiliyor.

14 tutuklu ne olacak

Balyoz’dan çoğunluğu havacı olmak üzere 43 general ve amiral tutuklu bulunuyor. Bu rakam içinde terfi sırasında 14 isim bulunuyor. Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetler Personel Kanunu’nun 65’inci maddesi uyarınca “hakkında bir nedenle soruşturma veya dava açılan personel, dava ve soruşturmalar sonuçlanana kadar terfi veya emekli edilemez, beklemeye alınır” görüşünün geçerli olmasını isterken, hükümetin bu personelin resen emekli edilmelerini veya açığa alınmalarını istediği iddia ediliyor.

İşte 14 isim

Korgeneral Nejat Bek, Korgeneral Korkut Özarslan, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Korgeneral Korcan Pulatsü, Korgeneral Ziya Güler, Tümgeneral Abdullah Dalay, Tümgeneral Salim Erkal Bektaş, Tümgeneral Ahmet Yavuz, Tümgeneral İhsan Balabanlı, Tümamiral Mücahit Şişlioğlu, Tümgeneral Beyazıt Karakaş, Tuğamiral Ahmet Türkmen, Tuğgeneral Kasım Erdem, Tuğgeneral Ali Aydın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.