'22 Yıl Geçti, Madımak Katliamı Aydınlatılamadı'

'22 Yıl Geçti, Madımak Katliamı Aydınlatılamadı'
Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat bir basın açıklaması yaparak; '22 Yıl Geçti, Madımak Katliamı Aydınlatılamadı' dedi. İşte o açıklama....

Bugün Ortadoğu’da kan döken zihniyet, 22 yıl önce de Madımak’ı yaktı…

2 Temmuz Madımak Katliamı’nın 22. yıl dönümünde yüreğimiz bir kez daha acıyla yanmaktadır. Bugün Ortadoğu’da masumların kafasını kesen zihniyet, 22 yıl önce de Madımak Oteli’ni ateşe vererek, aydınlarımızı, sanatçılarımızı, gençlerimizi ve çocuklarımızı katletti. Gericilik ve linç kültürünün etkisiyle hareket eden kitlelerin, insanlıktan nasıl çıktığını hep birlikte gördük. Hele bu zihniyetin ülkemizde yıllarca devlet politikası olarak uygulanması ve katillerin yargılanmaması toplum içinde kutuplaşmayı arttırdı. Gelinen süreçte Türk Hükümetleri, Madımak Katliamı ile 22 yıldır yüzleşmeye yanaşmadığı gibi İslami terör örgütlerine verdiği destekle IŞİD belasını tüm Ortadoğu halklarının başına sardı. Bu açıdan bakıldığında Madımak Katliamı, sadece Alevi toplumunun değil, günümüzde Ortadoğu’da yaşatılan diğer katliamlar gibi insanlığın ortak bir acısıdır.

Aydınların katledildiği bir mekândan, Bilim ve Kültür Merkezi olmaz.

Ancak “Utanç Müzesi” olur

Madımak Katliamı vicdani olan herkesin utancıdır. Şehit Aileleri ve Alevi kurumları, yıllardır Madımak Oteli’nin müze haline getirilmesi için kampanyalar düzenledi. Ancak bina, müze yerine bilim ve kültür merkezine dönüştürüldü. 2 Temmuz 1993’de aydınların diri diri yakılmasına neden olanları korumaya çalışan devlet, kendince bulduğu bu çözüm yoluyla katliamla “yüzleşmeden” bu işten sıyıracağını zannediyor. Bizler bu aymazlık karşısında 22 yıldır olduğu gibi haklı talebimizi bir kez daha yineliyoruz: Aydınların katledildiği bir mekândan, Bilim ve Kültür Merkezi olmaz. Olsa olsa, ancak “Utanç Müzesi” olur.

Bu yıl da Madımak Oteli önündeyiz.

Devletin direttiği “Bilim ve Kültür Merkezi” çözümünü tanımadığımız gibi Madımak Katliamı davasının zaman aşımına uğratılması kararını da tanımıyoruz. Bu katliamda parmağı bulunanların yakalanıp, bağımsız yargı önüne çıkarılması talebini ısrarla savunmaya devam edeceğiz. Bu seneki anmada; sadece 22 yıl önce kaybettiğimiz canlarımızı anmak için değil, AKP Hükümeti’nin mezhepsel iç ve dış politikasına “hayır” demek için de Madımak Oteli önünde olacağız. 2 Temmuz 2015 Perşembe günü, ‘Katliamlara karşıyım’ diyen tüm kurum ve duyarlı insanlarımızı Madımak oteli önünde buluşmaya davet ediyoruz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.