4 Eski Bakan İçin Karar Günü

4 Eski Bakan İçin Karar Günü
17-25 Aralık operasyonlarından sonra eski bakanlar Çağlayan, Güler, Bağış ve Bayraktar hakkındaki suçlamaları soruşturan komisyon kader oylamasını bugün yapıyor.
17-25 Aralık operasyonlarının ardından adı yolsuzluk ve rüşvet iddialarına karışan eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ve Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkındaki suçlamaları soruşturan Meclis Araştırma Komisyonu, kader oylamasını bugün yapıyor. Bakanlar ya Yüce Divan'a sevk edilecek ya da haklarında 'temiz' kararı verilecek.

14 ÜYE İLE TOPLANACAK

AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü başkanlığındaki komisyon, eski bakanlar için Yüce Divan yolunun açılıp açılmayacağına karar verecek. Komisyon, AK Parti'den 9, CHP'den 4 ve MHP'den 1 olmak üzere 14 üyeyle toplanacak, HDP'nin tek üyesi komisyondan çekildiği için oylamada yer alamayacak.

14 ismin katılımıyla yapılacak oylama şöyle gelişecek:

HER BAKAN İÇİN AYRI AYRI

Toplantıda milletvekillerinin yapacakları değerlendirmelerin ardından, önce her bakan için ayrı ayrı, "Yüce Divan'a gönderilsin mi gönderilmesin mi?" oylaması yapılacak. Karar, katılanların yarıdan bir fazlasının oyuyla alınacak, yani AK Partili üyeler belirleyici olacak. Yüce Divan kararı çıkarsa bu kez hangi suç veya suçlardan gönderileceği oylanacak. Soruşturma önergesine göre Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar hakkında 2, Egemen Bağış hakkında 3, Muammer Güler hakkında ise 4 ayrı suçlama bulunuyor.

SEVK MADDESİ FARKLI OLABİLİR

Önergedeki suçlamalara, Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Yasası'na aykırılığın da eklenme olasılığı bulunuyor. Başkan Hakkı Köylü, önergedeki yasa maddeleriyle sınırlı olmadıklarını, Yüce Divan'a sevk maddesini komisyonun belirleyeceğini açıklamıştı. MASAK uzmanınca komisyona sunulan bilirkişi raporunda, Güler'in eşi adına aldığı bir evi mal bildirimine eklememesi nedeniyle yasaya uygun davranmadığı, Çağlayan'ın da 40 bin Euro değerindeki piyano için bildirimde bulunmadığı tespit edilmişti. Bilirkişi, Egemen Bağış ve eşi Beyhan Nilser Bağış'la ilgili de "Bakanlık yaptığı süre zarfında 2010 ve 2011 yılında satın alınan biri eşi adına kayıtlı toplam üç adet (beyan edilen toplam değeri 1 milyon 500 bin lira) taşınmazın kendisi ve eşinin mevcut kayıtlı gelirleri ile orantılı olmadığı" görüşünü bildirmişti.

TOPLANTIDA SAAT SIKINTISI

Köylü'nün saat 15.00 olarak belirlediği toplantı saati de AK Parti'de sıkıntıya neden oldu. Genel Kurul'da bugün bütçenin kapanış görüşmeleri için özel oturum yapılacağından AK Parti yönetimi komisyon kararının Meclis atmosferini etkilemesinden kaygılanıyor. AK Parti yöneticilerinin toplantıyı daha ileri saate alma çabaları, gündem muhalefete önceden gönderildiğinden sonuçsuz kaldı. Bu nedenle toplantının uzayabileceği ve kararın Genel Kurul'daki bütçe görüşmelerinin son dakikalarına kalabileceği belirtildi.

Komisyon toplantısında oylanacak suçlamalar:

ALTIN ÇIKIŞI

- Zafer Çağlayan:

1- Zarrab'ın İran'a altın ihracatı yapması işlerinde imtiyaz sağlamak.

2- Gana'dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiği iddia edilen 1.5 ton altınla ilgili adli ve idari soruşturmaları engelleyerek altının Dubai'ye çıkışını sağlamak.

İMTİYAZ SAĞLAMAK

- Muammer Güler:

1- Zarrab'ın araçlarına trafikte emniyet şeridi kullanma imtiyazı vermek ve koruma polisi görevlendirmek.

2- Zarrab'la birlikte gözaltına alınan bazı şüphelilerin ve yakınlarının yasaya aykırı olarak istisnai yoldan Türk vatandaşlığına geçirilmesini sağlamak. 3-

Zarrab'la ilgili adli ve istihbari çalışma yapılıp yapılmadığının araştırılması için talimat vermek.

4- Zarrab'ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.

REZA'YA ARACILIK

Egemen Bağış:

1- İran asıllı işadamı Reza Zarrab'ın turizm belgeli bir otel kiralama girişimi ile yakınlarına vize alınması işleri için aracılık etmek.

2- Zarrab'la ilgili soruşturma olup olmadığı yönünde kurum ve kuruluşlardan araştırma yapılmasını sağlamak.

3- Zarrab'ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.

TAVASSUT GÖZ YUMMA

Erdoğan Bayraktar:

1- Bir suç örgütünün yönetici ve üyelerinin kendilerine sağlanan miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı menfaatler karşılığında; kişiye özel imtiyazlı imar planlarını onaylatmaları, imar planlarına aykırı olarak yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yummaları ve denetimlerden sorunsuzca geçmelerini sağlamaları ve bu eylemlerin bir kısmını Erdoğan Bayraktar'ın görevde olduğu sırada ve onun bilgisi doğrultusunda gerçekleştirmeleri. Bakanlıktan iş alan şirketlerin yemek işlerinin yakınlarının ortağı olduğu şirketlere verilmesi için tavassut (aracılık) etmesi.

17 ARALIK'TAN SONRASI...

17-25 Aralık operasyonlarının ardından 'takipsizlik' kararıyla ortadan kaldırılan soruşturma ve davalarla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu'nda gün yüzüne çıkan bazı ayrıntılar şöyle:

TAPELER UYGUN

Adli Tıp Kurumu, Emniyet'in çözümünü yaptığı 2 bin 593 tapeyle ilgili 'uygunluk' raporu verdi. Türkçe konuşmaların yer aldığı 2483 kaydın çözümünde, 'cümle eklemesi veya cümle çıkarması sonucu anlam bütünlüğünü bozacak değişiklik' tespit edilmedi. 100 kayıt yabancı dilde olduğundan inceleme yapılamadı. ID numarası verilen 10 tapeye ait ses kayıtları ise bulunamadı.

KURYE ANLATTI

Reza Zarrab'ın İranlı kuryesi Muhammed Sadık, İstanbul'dan Ankara'ya 2 milyon Euro, 2 milyon dolar ve 1.5 milyon liralık paketler getirdiğini kabul etti ancak bunları kime verdiğini hatırlayamadı.

EXCEL DOĞRULANDI

MASAK raporu, Zarrab'ın adamı Abdullah Happani'den Şenol Çağlayan'a gönderilen 2 milyon 465 bin liranın iki gün sonra ağabeyi Zafer Çağlayan'ın hesabına aktarıldığını tespit etti. Bilirkişi, bu transferin, Zarrab'dan ele geçirilen Excel dosyasındaki kayıtlarla 'birebir aynı olduğunu' kaydetti.

SAAT VE PİYANO

Zafer Çağlayan, Zarrab'ın kuryesince İsviçre'den 300 bin İsviçre Frankı'na alınıp kendisine 25 Eylül 2013'te teslim edilen Patek Philippe marka saat için Zarrab'a 240 bin Euro elden ödediğini söyledi. Saatin, 17-25 Aralık soruşturmasından ve bakanlıktan istifasından sonra 23 Ocak 2014'te mal beyanına girdiği anlaşıldı. Buna göre yasal süre 3 ay aşıldı. Çağlayan, Zarrab'ın hediyesi olduğu iddia edilen piyano için de 40 bin Euro ödediğini beyan etti.

REFERANS MEKTUBU

Muammer Güler'in danışmanlığını yapan Mülkiye Başmüfettişi, Zarrab için Güler imzasıyla Çin bankasına gönderilen referans mektubunun yine Zarrab ve Barış Güler tarafından hazırlandığını, e-postasına gönderilen mektup örneğini bürokratik bir yazı haline getirdiğini açıkladı. Güler de referans mektubunu kabul etti ancak "Kesinlikle resmi bir evrak niteliğinde değildir" dedi.

3 KAT BÜYÜDÜ

Erdoğan Bayraktar'ın eşi ve çocuklarıyla birlikte sahip olduğu inşaat şirketinin, bakanlık döneminde 3 yılda 3.3 kat büyüdüğü ortaya çıktı.

276 ŞART

TBMM İçtüzüğü'ne göre komisyon raporunun 9 Ocak 2015'e kadar Meclis Başkanlığı'na sunulması ve 30 Ocak'a kadar Genel Kurul'da görüşülmesi gerekiyor. Yüce Divan kararı olursa rapor Genel Kurul'da görüşülecek ve oylanacak. Yüce Divan'a gerek görülmezse sadece görüşe sunulacak. Ancak bu kez muhalefetin 'Yüce Divan' önergeleri oylanacak. Her şartta eski bakanların Yüce Divan'da yargılanabilmeleri için Genel Kurul'da en az 276 milletvekilinin 'kabul' oyu kullanması gerekiyor. Oylama renkli pul ve zarfla gizli yapılıyor. Muhalefet ve bağımsızların 224 oyu bulunuyor. Bu bloktan hiç fire olmazsa AK Parti'den en az 52 milletvekilinin Yüce Divan yönünde oy kullanması gerekiyor. Kabul oyları ret veya çekimserden fazla bile olsa 276'ya ulaşmazsa Yüce Divan kararı çıkmıyor. Yüce Divan'a gönderilen bakan olursa komisyon raporu iddianame yerine geçiyor.

İŞTE KOMİSYONDAKİ 14 ÜYE

Dört eski bakan hakkında yapılacak oylama nedeniyle gözler TBMM Soruşturma Komisyonu'nda. Tarihi oylamada, Ak Parti'den tamamı hukukçu 9, CHP'den 3'ü hukukçu 1'i işletme mezunu 4, MHP'den ise işletme mezunu bir milletvekili olmak üzere toplam 14 üye karar verecek.

- Hakkı Köylü

Komisyon Başkanı. Ak Parti Kastamonu milletvekili. İÜ Hukuk Fakültesi mezunu. Eski cumhuriyet savcısı. Partisinin üç dönemlik milletvekillerinden.

- Mustafa Akış

Ak Parti Konya milletvekili. Yerel seçimlerden sonra, yedek listeden partinin kongreden sonraki en üst organı olan MKYK'ya girdi.

- Yusuf Başer

Ak Parti Yozgat milletvekili. TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu'na Zeyid Aslan'ın istifasının ardından başkanlık yapmıştı.

- M. Kemal Şerbetçioğlu

Ak Parti Bursa milletvekili. 1969 doğumlu. İÜ Hukuk Fakültesi mezunu. 1996 yılından itibaren serbest avukat olarak çalıştı.

- Bilal Uçar

Ak Parti Denizli milletvekili. İskanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Basın yayın alanında çalıştı, serbest avukatlık yaptı.

- İlknur İnceöz

Ak Parti Aksaray milletvekili. İki dönemdir parlamentoda. İÜ Hukuk Fakültesi mezunu. Sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yaptı.

- Ayşe Türkmenoğlu

Ak Parti Konya milletvekili. İkinci dönemi. İÜ Hukuk Fakültesi mezunu. Konya'dan 72 yıl aradan sonra Meclis'e giren ilk kadın milletvekili.

- İsmet Su

Ak Parti Bursa milletvekili. İÜ Hukuk fakültesi mezunu. Grup Disiplin Kurulu Başkan Yardımcısı ve Anayasa Komisyonu sözcüsü.

- Yılmaz Tunç

Ak Parti Bartın milletvekili. Grup Yönetim Kurulu üyesi ve Genel Merkez Siyasi Hukuki İşler Başkan Yardımcılığı görevini de yürütüyor.

- Rıza Türmen

CHP İzmir milletvekili. Büyükelçi, yargıç ve gazeteci. İÜ Hukuk Fakültesi mezunu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yargıçlığı yaptı.

-Erdal Aksünger

CHP İzmir milletvekili. İşadamı. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu. Bilişim çalışmalarıyla biliniyor. Çeşitli vakıflarda başkanlık yaptı.

- Osman Korutürk

CHP İstanbul milletvekili. CHP'li Ercan Cengiz'in istifası sonrası komisyona girdi. 6. Cumhurbaşkanı Fahri S. Korutürk'ün oğlu.

- Emre Köprülü

CHP Tekirdağ milletvekili. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Köprülü, 2002 yılında CHP üyeliği ile aktif siyasete başlamıştır.

- Mesut Dedeoğlu

MHP Kahramanmaraş milletvekili. Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunu. Araştırma ve inceleme dalında 2 kitabı yayımlandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.