ABD'den Myanmar’a sert yaptırımlar

ABD'den Myanmar’a sert yaptırımlar
ABD yönetimi, Myanmar’da seçilmiş lider Aung San Suu Kyi ve birçok yetkilinin askeri junta tarafından gözaltına alınması sonrası sert yaptırım kararı aldı.

Hala ev hapsinde olduğu bilinen seçilmiş lider Suu Kyi’nin yardımcılarından Kyaw Tint Swe’nin de gözaltına alınması sonrası Washington’dan yaptırımları ağırlaştırma hamlesi geldi.

Joe Biden Çarşamba günü imzaladığı kararnamede darbeden sorumlu kişilere yönelik ağır yaptırım kararını imzaladı ve generallere görevden çekilerek yönetimi özgür sivil liderlere bırakması çağrısını yineledi.

Yaptırım kapsamında Washington, Burma olarak da bilinen Myanmar’da darbeyi gerçekleştiren generallerin, Myanmar hükümetinin ABD’nin verdiği 1 milyar dolarlık fona erişimini durdurma kararı aldı.

Aynı zamanda Biden ağır ihracat kontrollerini yürürlüğe soktuklarını ve Myanmar hükümetinin ABD’deki mal varlıklarını dondurduklarını açıkladı.

Biden açıklamasında “Bir yandan yaptırım uygularken diğer yandan da sağlık bakımı, sivil toplum örgütlerini ve Myanmar halkına doğrudan faydası dokunan her alanda desteğimizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Daha ağırları da gelebilir

2019 yılında Arakanlı Müslümanlara yönelik insan hakları ihlalleri kapsamında hali hazırda ABD’nin yaptırım listesinde olan darbe lideri Min Aung Hlaing’in de olası yaptırımlarla karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

Sonraki yaptırımların ordunun yönetiminde olan bankacılık, kuyumculuk, bakırcılık, telekomünikasyon ve giyim sektörlerini vurması bekleniyor.

Kaynak: Reuters

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.