ABD Dışişleri Bakanı'ndan Türkiye açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı'ndan Türkiye açıklaması
Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken, NATO dışişleri bakanları toplantısında "Ankara ile anlaşamadığımız noktalar sır değil" "Türkiye ile yakın ilişkileri korumak Amerika ve NATO'nun çıkarına."

Habertürk'ün aktardığı habere göre; Antony  Blinken, "Türkiye uzun bir geçmişimiz olan ve değer verdiğimiz bir müttefikimiz. Türkiye'nin NATO'ya olan bağlılığının sürmesi hepimizin çıkarına."

BLINKEN'DAN BİRLİK VURGUSU

Amerika Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, ülkesinin NATO'ya "sarsılmaz" desteğini göstermek için geldiği Brüksel'de, Afganistan'dan çekilme konusunda "istişare" ve "birlikte hareket etmenin" önemini söyledi.

"Bugün buraya Amerika'nın ittifaka sarsılmaz bağlılığını bildirmek için geldim." diyen Antony Blinken, ülkesinin başta NATO müttefikleri olmak üzere ortaklıkları tekrardan inşa etmek istediğini söyledi.

Antony Blinken, "Geçmişte olduğu gibi bugünün tehditlerine güçlü ve etkili olduğu için ittifakı tekrardan canlandırmak istiyoruz."

Uluslararası güçlerin Afganistan'dan çekilmesiyle alakalı bir soruyu yanıtlayan Antony Blinken, bu konudaki değerlendirmelerinin devam ettiğini belirterek, "Belki daha da önemlisi ben buraya dinlemek ve istişare etmek için geldim çünkü müttefiklerin yaptığı şey budur."

Antony Blinken, Amerika askerleri Afganistan'dan çekilmesi konusunda şunları söyledi:

"Afganistan'a birlikte gittik, birlikte intibak ettik ve doğru zaman geldiğinde birlikte ayrılacağız. Burada ortak bir kelime var, o da birliktelik. Başkan Biden, çekilmenin son gün olan 1 Mayıs' tarihine yetişmesi zor olabileceğini söylemişti. Amerika ne yaparsa yapsın müttefiklerinin ne düşündüğünü bilerek yapacak."

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de Afganistan'dan çekilme kararı konusunda birlikte karar vermenin önemini göstererek, Afganistan'da barış görüşmeleri ülkedeki siyasi sorunların çözümünün tek yolu olduğunu söyledi.

Amerika'nın barış görüşmelerini tekrardan canlandırma çabalarından memnuniyet duyduklarını dile getiren Stoltenberg, Taliban'dan şiddeti düşürmesini ve uluslararası terör gruplarını desteklemeyi bırakmasını istedi.

Stoltenberg, "Birlikte çalışmamız gerekiyor. Bu toplantı da bunun için gereken platformu sağlıyor."

Kaynak: Habertürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.