AK Parti fişleme teklifinden vazgeçmiyor Güvenlik soruşturması yine Mecliste

AK Parti fişleme teklifinden vazgeçmiyor Güvenlik soruşturması yine Mecliste
Türkiye Büyük Millet Meclisi İçişleri Komisyonu’nda dokuz ay önce onaylanan Kovid-19 salgını gerekçesiyle gündeme alınmayan güvenlik soruşturması uygulaması, AYM'nin iptal kararına rağmen Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda görüşülecek

15 Temmuz Darbe Girişimi’nden hemen sonra iktidarın, kamuda “uygun bulmadığı” kişilerin çalışmasını engellemek için hayata geçirmiş olduğu fakat Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilen güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması uygulamasına dair yasa teklifi, bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nun gündemine gelecek.

Birgün'de yer alan habere göre; Türkiye Büyük Millet Meclisi İçişleri Komisyonu’nda dokuz ay önce onaylanan Kovid-19 salgını gerekçesiyle gündeme alınmayan güvenlik soruşturması uygulaması, son dakika değişikliği olmaması durumunda Genel Kurul’da görüşülmeye başlanacak.

Bugün teklifin geneli üzerindeki görüşmelerin başlaması beklenirken AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı da milletvekillerine bir yazı gönderdi. Bostancı, CHP’li Haydar Akar’ın Türkiye Büyük Millet Meclisi Meclis Başkanvekili olarak yöneteceği görüşmelere AK Parti'li milletvekillerinin aktif katılım sağlamasını istedi.

AK Parti ve MHP’nin verdiği ortak karar sonucu dokuz ay sonra tekrardan gündeme gelen teklifle, kamuya ilk girişte güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının “ilkeleri” belirleniyor.

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının yapılmasına ve elde edilecek verilerin kullanılmasına dair temel kurallar, araştırmanın kimler hakkında yapılacağı, araştırma konusu edilecek bilgi ve belgelerin neler olduğu, bu bilgilerin ne şekilde kullanılacağı belirleniyor.

Teklifin bu haliyle yasalaşması durumunda, kamu kurum ve kuruluşu niteliğinde olmayan fakat ileri teknoloji gerektiren AR-GE faaliyetleri, bilişim teknolojileri ve savunma sanayi gibi sektörlerde çalışacak kişiler, söz konusu soruşturma ve araştırmadan geçecek.

Güvenlik soruşturması MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ve mahalli mülki amirler tarafından yapılacak. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını yapan kişiler, kendilerine iletilen taleple sınırlı olarak bilgi ve belgeye erişmeye yetkili olacak.

“Üst kademe kamu yöneticiler” ve kapsamı belirsiz olduğu için eleştirilen, “Milli güvenlik açısından stratejik öneme sahip proje, birim, tesis hizmetlerinde çalışacak kişiler” de güvenlik soruşturmasına tabi tutulacak.

Kaynak: Birgün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.