Akçansa'yı kapattı sürgüne gönderildi

Akçansa'yı kapattı sürgüne gönderildi
Eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, Büyükçekmece Sağlık Ocağı Hekimi olduğu dönemde bölgedeki Akçansa Çimento Fabrikası'nı, silikozis hastalığına sebep olduğu gerekçesiyle mühürlettiğini devamında ise dönemin Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı o

Son günlerde Büyükçekmece'de sık sık yaydığı kirli havayla gündeme gelen ve ilçe sakinlerinin tepkilerine neden olan Akçansa ile ilgili önemli bir detayı da eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan paylaştı. Damga'ya konuşan Çapan, Büyükçekmece Sağlık Ocağı'nın hekimliğini yaptığı dönemde, Akçansa'yı vatandaşların sağlığına zarar verdiği gerekçesiyle mühürlettirdiğini ve akabinde sürgüne maruz kaldığını söyledi.

Silikozis hastalığına sebep oluyor!

1988 yılında Akçansa'yı mühürlettiğini anlatan Çapan, bunun gerekçesini ise şöyle açıkladı;

“Sağlık ocağına yakın çimento fabrikasının olduğu bölge olan Mimarsinan, Tepecik'ten sürekli kuru öksürük şikayeti ile hasta geliyordu. Ben de bu hastaları verem savaşa gönderiyordum. Baktım ki hastaların hiçbiri verem çıkmadı. Sonra bunun silikozis olduğunu düşündüm. Göğüs hastalıkları hastanesine teste gönderdim ve öyle olduğu ortaya çıktı. Çimento fabrikasının ürettiği aspest tozu önce öksürüğe sebep olur. Oradan zara oturuyor ve akciğeri bozuyor. Akciğer silikolizisi zara oturur, akciğere oturmaz. Hastalık akciğeri imha ettiği için kısa sürede ölüm sebebi olur. Bu hastalıklara çimento fabrikasının sebep olduğunu görünce fabrikanın kapanmasına karar verdim ve mühürlettim.” dedi.

Fabrikayı kapattım, beni sürdüler!

Fabrikayı mühürletme kararı aldıktan sonra başına gelenleri de aktaran Çapan, mahalleleri gezerek sağlık hizmeti veren bir otobüse sürgün edildiğini kaydetti. Çapan, “Sağlık müdürü aradı; 'Deli misin Sabancı Holding'e ait bir fabrika kapanır mı?' dedi. Ben de; 'Vatandaş ölüp gidiyor peki ne yapacağız kapatmayıp?' dedim ve karara direndim. Geldiler açtılar mühürü. Bunu basına verdim. Haber oldu. Zamanın Anavatan Partisi'nden (ANAP) Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı olan Bülent Akarcalı beni oradan alıp seyyar otobüse gönderdi. Seyyar otobüs vardı o zaman. Köylerde mahalleleri dolaşıp otobüste vatandaşı tedavi ederdi. Büyükçekmece'de oturuyordum ama aylarca otobüs ile Esenyurt'a gidip geldim. Bu sürede siyasete atılarak doktorluk görevimden istifa ettim. 1989 yılındaki yerel seçimlerde SHP'den belediye başkanı seçildim. Başkan olduktan sonra da çimento fabrikasına baca taktırmak için uğraştım. Peşini bırakmadım. Fakat yetersiz bir baca takıldı. Hala orada ciddi bir sağlıksız fabrika düzeni var. Şehir içinde öyle bir fabrika olmaz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.