Ali Şeker’den MEB’e soru önergesi

Ali Şeker’den MEB’e soru önergesi
CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na soru önergesi verdi.
 CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, 2015-2016 Eğitim Öğretim yılının başlayacağı 15 Eylül tarihi yaklaşırken, ulusal basında, Bakanlığın 2015 Özel Okul Desteği ücretlerine zam yaptığı; bu eğitim öğretim döneminde çeşitli kademelerde 350 bin öğrenci için Özel Okul Desteği verileceği haberlerinin basında yer aldığını hatırlatı. Her eğitim dönemi başladığında ilk ve orta dereceli okullarda, merkezi bütçeden yeterli pay ayrılmadığı için “yeterli personel olmaması nedeniyle temizlik, tamirat, boya badana ihtiyaçlarının görülememesi, vb.” gibi sorunlarda ülke gündemine geldiğini belirten Şeker, Bakanlık tarafından okullardan kayıt sırasında ücret alınmayacağı açıklanmakta; ancak okullara bütçe ve kadro gönderilmediği için, okul yöneticileri okulun zorunlu ihtiyaçlarını gidermek adına bütçe yaratmak için velilerden kayıt sırasında “bağış” adı altında para talep etmek zorunda kaldığından velilerle, okul müdürleri karşı karşıya geldiğini söyledi. Şeker soru önergesinde, "Bununla birlikte zorunlu ihtiyaçlar bakanlığınız tarafından karşılanmadığından okul müdürleri bölge belediyeleriyle ilişkiye girmek, onlardan bir anlamda hizmet dilenmek zorunda kalmaktadır. Belediyeler içinse bütçelerinde böyle bir harcama kalemleri olmamasına rağmen, eğitim sürmesi için bu harcamayı yapmak zorunda olmaları sorunu ortaya çıkmaktadır" ifadelerine yer verdi.

Haksız rekabet yaratmıyor mu?
Şeker, "2015-2016 eğitim öğretim yılında hangi eğitim kademelerinde kaç öğrenciye, kaç Türk Lirası özel okul desteği ödemesi yapmayı planlıyorsunuz?” sorusunu yöneltti. Yeni eğitim yılında belirlenen kategorilerde, her kategori için kaç öğrencinin destek almaya hak kazandığını ve kaçına destek verildiğini sorun Şeker, "Aynı kategoride olan ve bazılarına verip, bazılarına vermediğiniz destek, eğitimde fırsat eşitliği ilkesini zedeleyip, haksız rekabet yaratmıyor mu?" ifadelerini kullandı. MEB okullarında zorunlu ihtiyaçların karşılanması için kaç personele ihtiyaç olduğunu ve ihtiyacın kaç tanesi için kadrolu personel tahsisi yapıldığını cevaplanması istemiyle Avcı'ya yönelten Şeker, "Kadrolu personel verilmemiş okul varsa, bu okullar bu ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli personeli hangi yollarla bulmuştur? Bu personellerin sosyal güvenceleri var mıdır?" sorularını da yöneltti. Şeker, "Özel okul desteği adı altında harcayacağınız bütçe, devlet okullarının ıslahı, yeni derslikler açılması, atanamayan öğretmenlere yeni kadrolar açılması konusunda harcansa daha verimli bir eğitim politikası izlenmiş olmaz mı?"dedi. "İstanbul’da 50-60 kişilik sınıflarda ikili ve hatta bazı okullarda üçlü öğretim olarak gerçekleşen eğitimin, 30 kişilik sınıflarda tekli eğitime dönüştürülmesi için yapılması gereken yatırım tutarı ne kadardır?" sorusunu da yönelten Ali Şeker, asıl işi eğitim olan okul müdürlerinin mesailerini, okulun eksik bütçesini toplamak için başka alanlara yönelmelerinin, eğitim öğretim faaliyeti yürütmelerine engel oluşturup oluşturmadığını da yöneltti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.