"Aşı önemli ama önce ölümleri durdurmak zorundayız"

"Aşı önemli ama önce ölümleri durdurmak zorundayız"
Türkiye’de açıklanan resmi Covid-19 verileri hem kafa karışıklığı hem de tartışma yarattı. Peki, bu sayılar gerçeği yansıtıyor mu, Türkiye salgınla mücadelenin neresinde? Halk sağlığı uzmanları değerlendirdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgının başından bu yana Türkiye’deki hasta sayısının 1 milyon 748 bin 567 olduğunu duyurdu. Ancak bu veriler hâlâ Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirilmedi. DSÖ’ye bildirilen sayı 903 bin 805. Ölüm sayılarında da çelişki var. Bakanlık verilerine göre toplam ölüm 15 bin 571, DSÖ’ye bildirilen ise 15 bin 531.

Başta Türk Tabipleri Birliği (TTB) olmak üzere ulusal ve uluslararası sağlık meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve bilim insanları gerçek verilerin açıklanmasını istiyordu. Aylardır kamuoyundan gizlenen verilerin neden şimdi açıklanmaya başlandığı ve bu sayıların gerçeği yansıtıp yansıtmadığı da yeni bir tartışma yarattı. Türkiye’nin aşı bulmakta zorlandığı için verileri açıklamak zorunda kaldığını savunanlar var, ancak halk sağlığı uzmanları bu görüşe katılmıyor.

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi ve TTB Covid-19 İzleme Grubu Üyesi Prof. Kayıhan Pala, "Aşıyla ilgisi yok, çünkü aşı alımı vaka sayısı üzerinden yapılmıyor" diyor. Pala’ya göre kamuoyu baskısı etkili oldu:

"Çünkü artık Sağlık Bakanlığı bunları gizleyecek durumda kalmadığını anladı. Bizim şeffaf olmadığını ortaya koymamız, valiler, milletvekilleri, belediye başkanları gibi pek çok kişi tarafından kanıtları ortaya konan veriler ve giderek artan kamuoyu tepkisi karşısında Sağlık Bakanı açıklamak zorunda kaldı. Bütün bunlara rağmen önemli bir aşama olarak görüyorum. En azından toplumu büyük ölçüde bilgisiz bırakmaktan vazgeçmiş görünüyorlar. Ancak bu veriler hâlâ Dünya Sağlık Örgütü’nde de Avrupa veri tabanında da yok."

KAYNAK: DW.COM.TR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.